Industrin behöver bli smartare, mer resurseffektiv och arbeta med nya metoder och verktyg. Det kräver både ny teknik anpassad efter industrins behov och ny kompetens hos personalen. PiiA finns till för att driva omställningen och som en opartisk instans se till att testa nya metoder för att hitta nya best practice när det kommer till digitalisering av industrin.
Sveriges processindustrier utvinner råvaror och förädlar dem till produkter, exempelvis papper, koppartråd, stålplåtar, läkemedel, olja och gas. Tillsammans står dessa industrier för nästan 50 procent av den svenska nettoexporten och sysselsätter ca 400.000 personer. PiiA startade som ett initiativ från bolagen som tillsammans diskuterade behovet av att modernisera industrin för att stå sig i den globala konkurrensen, lyckas rekrytera och utveckla rätt kompetens och minska sitt klimatavtryck. Bolagen insåg behovet av samarbete med varandra och med fler teknikleverantörer och forskare.
Initiativet lyckades få finansiering via satsningen på strategiska innovationsprogram under 2013 med uppdrag att stärka digitaliseringen av svensk processindustri. PiiA är ett av de 17 strategiska innovationsprogrammen som finansieras av Vinnova, Formas och Energimyndigheten. Genom att knyta nya samarbeten mellan industribolag, teknikbolag och forskningspartners utforskas och implementeras nya tekniker, arbetssätt och verktyg. Vi ser hur allt fler teknikbolag anpassar sina produkter till industrin och IndTech, industriell teknologi, börjar bli Sveriges nya paradgren. Genom IndTech blir svensk processindustri smartare och mer effektiv, därigenom mer hållbar och mindre miljöförstörande. Genom ny teknologi kan fler farliga eller enformiga arbetsuppgifter göras av maskiner. Därmed blir arbetsmiljön renare och säkrare, och arbetsuppgifterna mindre enformiga; arbetsplatser som attraherar personal och behåller dem. Vi ser att det krävs andra typer av kompetenser och vidareutbildning för befintlig personal för att lära sig att arbeta på nya sätt.
PiiA vägleder industrin att hitta nya samarbeten för att testa ny teknik och utveckla sina arbetssätt. PiiA arbetar också med omvärldsspaning och spridning av goda exempel både inom PiiAs portfölj och från de lärdomar vi kan dra ifrån andra länder och satsningar.
Vi ser många goda resultat där samarbetet inom PiiA har lett till utvecklande projekt, nya implementationer som gjort industrin säkrare, smartare, mer resurs- och energieffektiv.
Svensk industri är bland de bästa i världen gällande hållbarhet, arbetsmiljö och kvalitet. De utmaningar vi arbetar med inom ramen för Agenda 2030 kräver att vi tar ett krafttag kring påverkan på miljö och omgivande samhälle, här kan svensk industri bidra starkt med erfarenheter och arbetssätt.
Uppdrag
PiiA:s uppdrag
PiiA arbetar för att den svenska processindustrin ska ha de avancerade IT- och automationslösningar som krävs för att vara konkurrenskraftig.
Analys
PiiA Insight
PiiA tillhandahåller information om IT- och automationstrender som relaterar till den svenska processindustrin. Detta främjar innovation inom företag.
Projekt
PiiA Projekt
PiiA koordinerar finansiering för FUI-projekt i Sverige, och initierar även egna projekt. Fokus ligger på processindustriell IT och automation.
Innovation
PiiA Innovation
PiiA hjälper den svenska processindustrin och dess IT- och automationsleverantörer att tillgodose behovet av nya talanger genom att samordna aktiviteter inom kompetensutveckling.
Research
PiiA Research
PiiA främjar och stärker nätverk mellan forskningsgrupper i Sverige som arbetar inom processindustriell IT och automation.
PiiA Summit
PiiA Summit
PiiA Summit är samlingspunkten för intressenter inom svensk processindustri. Det är en mötesplats för företag och forskningsparter som vill medverka till strategisk förnyelse inom PiiA.
Press
Press
Här finns aktuell information som riktar sig till dig som är journalister eller jobbar inom media.