PiiA:s uppdrag
Processindustrin är en del av den svenska ekonomins själ.
Processindustrin är en del av den svenska ekonomins själ. I den omfattas alla industriföretag som förvandlar våra resurser till nya produkter. Här ingår verksamheter inom papper och trämassa, gruvbrytning, läkemedel samt olja och gas. Industrin svarar för nästan 50 procent av den svenska nettoexporten.
Sveriges processindustri ses som världsledande, delvis tack vare ett nära samarbete med IT- och automationsföretag som levererar utrustning och lösningar. För att bibehålla och stärka denna position måste industrin och dess underleverantörer anamma digitaliseringen på ett entusiastiskt sätt, och dessutom hitta tekniker och arbetsmetoder som ökar effektivitet, lönsamhet och hållbarhet.
Det är här som Processindustriell IT och Automation (PiiA) kommer in i bilden. PiiA utgör en del av Sveriges strategiska innovationsprogram och har som mål att se till att processindustrin har de avancerade IT- och automationslösningar som behövs för att kunna dra nytta av digitaliseringen mer effektivt än sina konkurrenter på världsmarknaden.
Vi strävar efter att uppnå detta genom att stärka samarbetet mellan olika processindustrisektorer, leverantörer och forskare. PiiA samordnar ansökningar om finansiering av innovationsprojekt, stödjer forskning, analyserar industrins behov, för samman forskare och hjälper branschens aktörer att få tillgång till den utbildning och kompetens de behöver.
PiiA är ett av 17 strategiska innovationsprogram som finansieras genom ett gemensamt initiativ av innovationsmyndigheten Vinnova, Energimyndigheten och Formas.
Övergripande mål
Våra mål är centrerade kring att höja processindustrins användning av digital teknik, samt implementering digitala affärs- och verksamhetsmodeller.
Ett viktigt mål är att hjälpa industrin, dess IT- och automationsleverantörer samt forskare på området att bättre hantera pågående förändring. Ett annat är att hjälpa industrin och dess underleverantörer att, på ett bättre sätt än sina globala konkurrenter, utveckla och implementera digitala lösningar. Framgång inom detta område kommer att innebära ökad digitalisering vad gäller processer, produkter, tjänster och erbjudanden i hela branschen.
När vi når 2022 vill vi att över hälften av de företag som har deltagit i vår verksamhet ska anse att de har hanterat förändringarna inom digitalisering bättre än sina konkurrenter. Ett annat mål är att över hälften av de forskargrupper som har deltagit i PiiA:s aktiviteter ska ha blivit bättre på forskning, utveckling och innovation (FUI) och därmed stärkt sin internationella position.