IndTech, tekniken som gör industrin smartare!
Det finns många teknologier som används för att göra industrin smartare, däribland; cloud computing, augmented- virtual- och mixed reality (AR, VR, XR), artificiell intelligens, 5G, internet of things, big data, block chain, user experience och digitala tvillingar. Många av dessa teknologier är utvecklade för andra branscher än industrin, till exempel augmented och virtual reality som till en början skapats för spel och nu anpassats och utvecklats för industriella tillämpningar. Men det finns också teknologier med ursprung från industrins behov såsom Internet of Things där man bygger nätverk bestående av sensorer, mjukvara och andra tekniker för att utbyta data och koppla ihop flera maskiner och enheter. Begreppet IndTech är samlingsnamnet för teknologier som implementeras för att göra industrin smart.
”Genom att finansiera forskning, innovation och utveckling kan industri och dess leverantörer tillsammans anpassa och lära sig mer för att ny teknologi ska kunna stärka svensk industri”, berättar Peter Wallin, programchef för det strategiska innovationsprogrammet PiiA. ”Vi ser att PiiA har en viktig roll för att skynda på utvecklingen. Ny teknologi möjliggör smartare, säkrare och mer klimateffektiva lösningar för industrin. Sverige har en hög innovationsgrad och vi tar generellt snabbt till oss av nya arbetssätt och lösningar. Vi har absolut en chans att bli världsledande gällande klimateffektiv processindustri och vi ser ett stort intresse från andra länder av att lära sig mer om våra industrier och hur de tillämpar ny teknologi. Vi arbetar därför tillsammans med många aktörer för att sprida ”den svenska modellen”. Alla gynnas av att världens industribolag blir mer klimateffektiva och går mer mot cirkulära flöden.”
Svensk processindustri har gått igenom flera stora utvecklingskurvor och på 1980-talet infördes många automationssystem. Under 1990-talet skedde stora förändringar kring datorisering och sedan några år tillbaka ser vi nästa utveckling med digitalisering. De äldre systemen har ofta lång livslängd kvar och man vill inte skrota dessa. Istället används nya teknologier för att mäta, analysera och digitalisera processerna.
Sedan mer än ett sekel är teknikexport en hörnsten i svensk ekonomi. När nu industrin digitaliseras blir stora leverantörer som till exempel ABB (industriteknik), Ericsson (IoT) och SAAB (säkerhet) grunden i ett svenskt marknadssystem med hundratals små och medelstora specialistföretag. IndTech i Sverige omsätter över 100 miljarder kronor (läs rapporten Swedish IndTech 2020). Om maskinbyggare som Alfa Laval, Atlas Copco, Epiroc, Volvo CE, Sandvik och teknikkonsultföretagen räknas in, är siffran flera gånger större. Den svenska branschen för digitalisering av industrin, Swedish IndTech, mäter sig med andra ord med basindustrin men med väsentligt högre tillväxttakt. Swedish IndTech är också en bransch som genom utvecklingssamverkan ger svensk industri fördelar och tidsförsprång samtidigt som teknikleverantörerna kan utveckla erbjudanden för världsmarknaden. Den globala marknaden för IndTech beräknas 2020 vara värd cirka 405 miljarder USD och växa med 7 procent per år.