Digitala Stambanan
Digitala Stambanan – Ett samverkansprojekt mellan de strategiska innovationsprogrammen Produktion2030 och PiiA
Digitala Stambanan är ett samverkansprojekt mellan de strategiska innovationsprogrammen Produktion2030 och PiiA finansierat inom ramen för samverkansprogrammet uppkopplad industri och smarta material.
Sverige är idag ett av världens mest konkurrenskraftiga exportländer. Men förutsättningarna för industrin förändras nu kraftigt. Den analoga ekonomin ger plats för ett nytt digitalt marknadssystem. Dataströmmar blir minst lika viktiga som fysiska flöden av råvaror och produkter. Att snabbt och friktionsfritt utbyta data och information för att både effektivisera och skapa nya värden längs den industriella värdekedjan blir avgörande för fortsatt konkurrenskraft.
Vi behöver en digital stambana. Projektet Digitala Stambanan undersöker och kartlägger behoven och möjligheterna med digitalt informationsutbyte i svensk industri. Ökad digitalisering ger helt nya möjligheter till snabbhet och flexibilitet i värdekedjorna. Det gör att företag kan samverka med varandra och sina kunder på nya sätt och skapa mervärden tillsammans.
Om projektet
I samband med industrialiseringen (Industri 1.0) på 1800-talet byggdes stambanor för järnvägen för effektiv transport av gods och människor. Framtidens industri, Industri 4.0, kräver en ny typ av stambana, den här gången för snabbt och friktionsfritt utbyte av digital information längs värdekedjorna med syfte att effektivisera och skapa nya värden; en digital stambana. En digital stambana möjliggör effektiva dataströmmar mellan företagen på en digital marknad och ska koppla samman hela industrin; från råvaruleverantörer, via processindustri och tillverkningsindustri, till konsumenter.
Sverige som industriland står starkt i internationella jämförelser. Våra styrkor ligger bland annat i nationellt hög digital mognad, hög kompetens samt hög innovationsförmåga. Flera konkurrentländer med betydligt lägre industrialiseringsgrad, t.ex. Danmark och Finland, avancerar samtidigt som Sverige ligger stilla i rankingen. En viktig förutsättning för att stärka vår konkurrenskraft är att svensk industri ansluts till den digitala marknaden på europeisk och global nivå. Därmed möjliggörs större marknadsandelar för svenska företag.
För mer information, gå till projektets hemsida.
Kontaktperson hos PiiA:
Peter Wallin
Programchef PiiA
E-post
072-450 07 50