Digitala Stambanan IndTech
PiiA identifierade ett behov av systemförändrande aktiviteter och dessa insikter ledde till en förstudie, i samarbete med systerprogrammet Produktion2030. Idén var att koppla samman industrins värdekedjor med data och information – En Digital Stambana.
Den första fasen av Digitala Stambanan inleddes 2018, där behovsbilden av digitala värdekedjor, plattformar, digitala marknader och ekosystem förtydligades. Den andra fasen, som startade 2021, bestod av två parallella projekt med en total budget på 80 MSEK över tre år. Dessa projekt var Digitala Stambanan Produktion, som drivs av Produktion2030 och det strategiska projektet Digitala Stambanan IndTech, som leds av PiiA.
Digitala Stambanan IndTech
PiiAs strategiska projket Digitala Stambanan IndTech fokuserar på att tillämpa digitalisering i praktiken, med verklighetens alla utmaningar. Genom att återkoppla erfarenheter från industrin, fungerar projektet som en källa till bästa praxis och inspiration i syfte att effekter ska få stor spridning.
Projektet drivs genom flera industricase och arbetspaket, alla kopplade till olika värdekedjor. Tillsammans realiserar de värden genom att utveckla nya innovativa systemkoncept och arkitekturer samt identifierar strukturella hinder som finns inom de industriella affärsekosystemen. Projektet undersöker inte bara hur man kan förbättra tekniken, utan också hur man kan förbättra de system och strukturer som tekniken används inom med målet att skapa en mer effektiv och integrerad digital infrastruktur.
Värdekedja Stål
Värdekedjan har ett antal industricase. Outokumpu Nyby arbetar tillsammans med forskare och utvecklare för att optimera produktionsprocessen för att minska slitage, energiåtgång och antalet omplaneringar av produktionen.
”Att delta i Digitala Stambanan IndTech ger oss en möjlighet att få hjälp med att optimera våra processer och att stärka det digitala utbudet genom stålets värdekedja,” berättar Benny Olsson, Manufacturing excellence & Reliablity Manager på Outokumpu Nyby.
Bolagen Swerim, Alleima, Ovako och Erasteel studerar hantering av data inom värdekedjan genom smart märkning och avläsning, datahantering, Digitala ProdukPass (DPP), med flera.
Tillsammans med Luleå Tekniska Universitet och RISE undersöker SSAB och Volvo CE vad DPP och dess informationsutbyte innebär för olika delar i deras organisationer. Näringslivet i Oxelösund, som berörs av SSABs gröna omställning, har också samlats för att bygga ett ekosystem som stöd för utbyte av information.
Värdekedja Energi
Inom värdekedjan utvecklas och driftsätts avancerade datadrivna AI-lösningar för en del av en fjärrvärmeanläggning. Målet är att minska energiförlusterna med bibehållen kvalitet genom hela värdekedjan.
Värdekedja Koppar
Detta industricase fokuserar på olika typer av data-användning som energiförbrukning för att kunna deklarera klimatavtryck i DPP, värdeflödesanalys i realtid samt datakonditionering för inköpta komponenter.
Digitala Stambanan IndTech i Industriportalen.se
Industrins digitalisering handlar inte bara om ny effektiv teknologi utan även om nya värdenätverk som kan låsa upp nya värden genom att öka transparens och erbjuda affärsmodeller som leder till kommersiell framgång med ökade intäkter och besparingar.
IndTech Lab
IndTech Lab är en central del av Digitala Stambanan IndTech där erfarenheter från delprojekten vägs samman med industrins behovsbild. Kunskap systematiseras, förpackas och sprids som en resurs för industrins digitala utveckling.
Systemintegration och datadriven affärsutveckling
Inom detta arbetspaket identifieras förbättringspotentialer i värdekedjor och underlag för att förbättra förmågor, utveckla värdeerbjudanden för digitala tjänster och produkter samt utveckling av organisatorisk digital affärsförmåga.
> Läs mer om Digitala Stambanan IndTech
För mer information, kontakta:
Anders OE Johansson
Projektledare, Digitala Stambanan IndTech