Digitala affärsmodeller kan stärka värdekedjorna för den hållbara industrin
Teknikutvecklingen för industrin sker mycket snabbt och man arbetar med stora utmaningar kring digitalisering, elektrifiering och automatisering. Det har lett till många tillväxtmöjligheter för svenska processindustriföretag och deras leverantörer. De digitala affärsmodellerna för branschleverantörer har dock i de flesta fall ännu inte varit kommersiellt framgångsrika; något som Vinit Parida och David Sjödin från Luleå tekniska universitet märkte.
Vinit Parida arbetar som professor vid Luleå tekniska universitet. Ett av projekten han driver handlar om affärsmodeller som stärker den svenska processindustrin; Digital business model innovation roadmap for process industry. Tillsammans med David Sjödin, docent, har han drivit projektet, som startade 2018 efter finansiering genom PiiAs utlysning och kommer att slutföras under hösten 2021.
Både Vinit och David har under många år arbetat med forskningsprojekt kopplade till svensk industri och har följt utvecklingen som går längre och längre mot digitalisering, tjänsteutveckling och affärsmodellinnovation. De senaste åren har kraven blivit allt tydligare för processindustrin att bli mer hållbar och resurseffektiv för att förbli konkurrenskraftig. Det finns till exempel ett ökat fokus på materialeffektivitet och cirkuläritet i både samhälle och industri. För att lyckas med detta är digitalisering ett av de viktigaste verktygen.
”Tekniken har utvecklats extremt snabbt de senaste åren, men vi ser inte att företagens affärsmodeller hänger med, vilket innebär att något av värdet går förlorat”, säger David.
”Processindustrin är en perfekt miljö för det aktuella projektet eftersom industribolagen har flera maskiner i en processlinje från olika leverantörer installerade som måste fungera tillsammans. Vi tror att det kan vara relevant för fler leverantörer att använda digitalisering för att ändra affärsmodeller och leverera tjänster som är inriktade på att optimera kundernas verksamhet istället för den traditionella produkten. Genom att fokusera på det värde de vill leverera och sedan justera affärsmodellen kan de skapa ett bättre klimat för samarbete och förståelse mellan kund och leverantör. På det sättet kan vi hantera de större utmaningarna när det gäller innovation, hållbarhet och klimatmål.”
”Vi drar nytta av en bred portfölj med olika industripartners”, säger Vinit. ”Det handlar om både deltagare i konsortiet och dess arbetspaket, men också om fler organisationer som har lagts till under vägen. Det är ofta en fråga om att vi har börjat arbeta med ett industriföretag och en av deras leverantörer, på vägen blir det relevant att involvera fler leverantörer och kunder för att se hela värdekedjan.”
”De digitala lösningarna vi har idag där industriföretag, deras leverantörer och kunder kan dela data för att effektivisera eller hitta nya lösningar ger fler möjligheter till innovation”, fortsätter Vinit. ”Med hjälp av rätt data kan du visualisera och testa innan du implementerar nya lösningar och även kontinuerligt förbättra under drift. Under projektet har vi utvecklat nya affärsmodeller och flera av projektdeltagarna ser stor potential med dessa; jag hoppas att de snart kommer att implementeras.”
”Naturligtvis är det något av en utmaning att hantera många partners och deras förväntningar på projektet, men samarbetet har framför allt varit mycket lärorikt. Många av företagen har mycket liknande förhållanden och har lärt sig av varandra genom projektet. Det ger oss också många lärdomar att ta tillbaka till akademin och vårt arbete på universitetet,” säger David.
Den nuvarande Covid-19-pandemin har påverkat arbetet. ”Vi hade planerat för flera fysiska möten men har bytt till digitala möten och workshops. Vi saknar de personliga mötena och det fördjupade förtroende som det ofta medför. Vi har dock lyckats nå ut med våra resultat och metoder och ser en stor efterfrågan från både industri, leverantörer och forskarsamhället.”
Under projektet har Vinit och David delat sin kunskap till andra forskargrupper, men också med Regeringens samverkansprogram, Näringsutskottet, AI Sweden, Automation Region och Vinnova. Projektet har också resulterat i ett flertal tidskrifter, rapporter och nyhetspublikationer, däribland i Management of Innovation and Technology (MGMT) och Dagens Industri.
Vinit och David kommer att fortsätta arbeta med digitala affärsmodeller i flera nya projekt när den aktuella finansieringsperioden avslutas i höst. De ser ett ökande fokus på AI, datadrivna affärsmodeller och hur innovativa affärsmodeller bättre kan stödja övergången till cirkuläritet. Efterfrågan är hög och benägenheten att förändras har ökat.