Smarta minifabriker kan förändra läkemedelsindustrin
Utveckling av autonoma minifabriker för biologiska läkemedel kommer förändra industrin och ha stor påverkan på såväl samhället i stort som enskilda människor. Syftet med projektet har varit att utveckla en teknik för att bygga fabriker i labbskala med automatiskt styrsystem. De smarta minifabrikerna förses även med en digital tvilling och de har kapacitet att fatta sällanbeslut. Bernt Nilsson, professor, Lunds universitet berättade om projektet under årets ”Automation Summit med PiiA Inspiration”.
Just nu pågår arbetet i det PiiA-finansierade projektet ”Digitalisering av läkemedelslabb för processutveckling och pilotproduktion”. Projektet skall utveckla och demonstrera ett koncept för digitalisering av ett utvecklingslabb för biologiska läkemedel med inslag som automatisk processdesign och autonom pilottillverkning, med kompletterande digital och virtuell labbmiljö. Detta åstadkoms genom att utveckla en öppen, generell, modifierbar digital plattform för integrering av utrustning för processutveckling och pilotproduktion av nedströmsprocesser. Visionen är att plattformen skall ge användare möjlighet att med relativt små resurser koppla ihop hela produktionslinjer i labbskala. Projektet leds av Lunds universitet och sker i samarbete med BioInvent, Cytiva, Modelon och Novo Nordisk.
Projektet har ett konkret övergripande resultatmål i framtagningen av två demonstrationer för processutveckling och pilotproduktion av biologiska läkemedel baserat på en industriell applikation. Andra resultatmål är ett koncept för integrering av multipla enheter, både fysiskt och digitalt, för att åstadkomma automation av hela läkemedelslabb och en demonstration av autonom pilotproduktion.