Construction factory – Branschöverskridande samarbete för bättre effekt
Anläggningsbranschen plågas av låg produktivitet och har stora effekter på miljön. Detta är i stor utsträckning en följd av dålig samordning av produktionsresurser, i jämförelse med tillverkningsindustrin, vilket beror på de väldigt dynamiska och rörliga processer som används vid anläggningsproduktion. Projektet Construction Factorys vision är att gå från dagens fokus på enskilda maskiner och istället se hela arbetsplatsen som en samordnad och optimerad process; en anläggningsfabrik.
”Projektet är ett samverkansprojekt med två strategiska innovationsprogram i ryggen; InfraSweden2030 och PiiA” berättar Jakob Axelsson från Mälardalens Högskola och RISE som projektleder Construction Factory. ”Projektet arbetar med utmaningar inom både transportinfrastruktur och processindustriell digitalisering och det är ett intressant gränsland. Man arbetar med nyskapande användning av system-av-system-principer, samt idéer från Industri 4.0 för att uppnå en mer optimerad process. Projektets mål är att förfina ett övergripande koncept, som kan ligga till grund för framtida implementering och industrialisering. Fokus i arbetet ligger på att ta fram arkitektur för en teknikplattform, användargränssnitt, informationsrepresentation samt optimeringsmetoder. Projektet kommer att fokusera på vägbyggen, med tillhörande bergtäkt och asfaltsproduktion, och en demonstrator kommer att tas fram för att visa på lösningens effekter.”
Aktörerna som deltar är Volvo Construction Equipment och Sandvik som bidrar med domänkunskap och tekniska system som ska kopplas ihop. Skanska som representerar processägaren. Mälardalens högskola och RISE, som bidrar med forskningskompetens inom system-av-system och arkitektur. Samt Trafikverket, som bidrar med beställarens syn på vägprojekt. Genom att arbeta med flera delar av värdekedjan, både beställare, utförare och maskinleverantörer får vi med flera olika intressen. Det handlar inte bara om teknikutveckling utan även om samarbete och utförande.
Resultat från Construction Factory.
Bild: Jakob Axelsson, Mälardalens Högskola och RISE