Corona-pandemin utmanar industrins digitalisering:
”Viktigt att fortsätta våga satsa framåt!”
Intervju av Carl Johard, Calejo Industrial Intelligence, 2020-06-09
I kristider är det viktigt för industrin att ändå våga satsa framåt och tänka långsiktigt.
– Först då är det möjligt att gå starkare ur krisen än sina konkurrenter. En fortsatt digitalisering av produktionen är nödvändig för att nå en ökad effektivisering och förbättrad hållbarhet, säger Peter Wallin, programchef för PiiA, Processindustriell IT och Automation.
I kölvattnet på den fortfarande pågående Corona-pandemin blir industrins hälsa alltmer ansatt. Hittills har den tillverkande industrin, som är beroende av mängder av underleverantörer för att skruva ihop sina produkter, haft det lite tuffare än processindustrin, som befinner sig närmare råvaran och känner av den försämrade ekonomin först när efterfrågan från kunderna minskar. Läkemedelsindustrin upplever å andra sidan ett ökat efterfrågetryck just nu.
– Oavsett industri, så är ändå den stora risken under denna kris att satsningarna på innovation och forskning åsidosätts. När efterfrågan sjunker blir det svårt för bolagen att fortsätta investera. De tvingas helt enkelt anpassa investeringarna utifrån den omsättning de har, säger Peter Wallin, programchef för PiiA.
Viktigt att blicka framåt
Och just nu håller industrin hårt i plånböckerna, den är noga med var investeringarna sker, antalet konsulter minskas och alla framåtseende projekt som innehåller ny teknik och AI, skjuts på framtiden.
– Risken är därför stor att vi nu får ett hack i S-kurvan. Så har det alltid sett ut och det är en frustrerande lärdom. I kristider anser man sig inte ha råd att satsa på forskning och utveckling och under högkonjunkturer tycker man sig vare sig ha resurser eller tid. Här kan vi genom våra innovationssamarbeten hjälpa och stödja industrin även i kristider.
Även om konjunkturen viker och företagen tvingas hålla igen på sina resurser, så är det ändå viktigt att de vågar satsa framåt och tänka långsiktigt.
– Först då är det möjligt att gå starkare ur krisen än sina konkurrenter. En fortsatt digitalisering av produktionen är nödvändig för att nå en ökad effektivisering och förbättrad hållbarhet. Målet är att minska produktionsstörningar och utsläpp och öka kontrollen över processerna, säger Peter Wallin.
Industrin hämtar hem produktionen
En annan tydlig lärdom av pandemin – särskilt inom den tillverkande industrin – är att företagen börjar fundera över hur deras värdekedjor och leverantörskedjor bäst utformas.
– Allt fler väljer nu att minska exponeringen med en allt för spridd leverantörsbas genom att hämta hem underleverantörernas produktion närmare Sverige och slutmontering. Det är positivt för Sverige och det gör att vårt importberoende minskar och att vår nettoexport ökar, säger Peter Wallin.
Ytterligare en trend är att många inom industrin nu i ökad utsträckning vill påskynda digitaliseringen av produktionen.
– Men vi behöver fortfarande skapa fler incitament för att industrin ska bli mer digital och automatiserad. Företagen kan komma att behöva mer hjälp än vad de får idag. De statliga satsningar som hittills har genomförts har handlat om stödpaket till företag. I nästa våg hoppas jag att man satsar mer på forskning och utveckling. Det skulle verkligen behövas.
Branschöverskridande projekt
PiiA fortsätter som vanligt med sina kontinuerliga utlysningar.
– Vi kommer under hösten att fortsätta fokusera på strategiska projekt, där vi kan tillföra ett mervärde. Då handlar det främst om branschöverskidande projekt, gärna i form av samarbeten med delvis konkurrande verksamheter. Här har vi möjlighet att erbjuda en neutral mötesplats för dem, säger Peter Wallin och avslutar:
– Vi har också övergått till att digitalisera vår uppsökande verksamhet, våra träffar och matchmaking-övningar och resultatet av detta har upplevts som mycket positivt, inte minst därför att människor från hela landet numera kan delta i våra möten.