I väntan på forskningspropositionen
Igår tog vi emot en ny spansk utbytesstudent i familjen och ser fram mot att få uppgradera språkkunskaperna en smula. Som tur var hade hon med sig både jacka och vinterskor som kom väl till pass när vi begav oss till Västerås centrum för att i fullt snöoväder vara med om öppningen av Musikhjälpen igår kväll!
På jobbfronten är vi många som väntar spänt på regeringens nya forskningsproposition och undrar hur den kommer att påverka vårt arbete framöver. Antalet remissvar och inspel är många – omkring 300! Svenskt Näringsliv är en av aktörerna som gjort ett inspel, och menar att svensk forskning riskerar att halka efter i en internationell jämförelse. Förra veckan presenterade man rapporten ”En ny färdriktning mot forskning i världsklass” vid ett seminarium där bland andra Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, medverkade. Rapporten pekar bland annat på att Sverige under 2000-talet backat från en nivå på 4,3 % av Sveriges BNP till forskning och utveckling, jämfört med 3,3% idag.
Svenskt näringsliv förespråkar en samlad FoU-politik som inkluderar näringslivet som har också en nyckelroll i att kommersialisera den kunskap som produceras på universitet och högskolor. Från PiiA håller vi förstås med; företagen behöver bra förutsättningar – och anledningar – att vara med i samarbeten genom de strategiska innovationsprogrammen och andra satsningar på innovation och utveckling.
Länk till artikel och rapport från Svenskt Näringsliv:
- https://www.svensktnaringsliv.se/fragor/forskning/sa-nar-svensk-forskning-toppen-igen_748690.html
- https://www.svensktnaringsliv.se/migration_catalog/Rapporter_och_opinionsmaterial/Rapporter/svenskt-naringslivs-inspel-till-forskningspropositionen_746877.html/BINARY/Svenskt%20Näringslivs%20inspel%20till%20forskningspropositionen.pdf
Länk till alla inspel till regeringens forskningspolitik: