Nyhetsbrev november 2019
När ser vi nästa unicorn inom svensk indtech?
Även om vi är inne i gråa november så är tillvaron i PiiA allt annat än grå. Vi har full fart framåt och det märks verkligen att vi har fått förstärkning till PiiAs programkontor, och det behövs! Efterfrågan kring forskning, utveckling och innovation i industrin är stor och vi arbetar hårt för att sprida information och knyta samman kontakter för att skapa aktiviteter och projekt som ger största möjliga nytta.
Nyligen lyssnade jag till ett tal av Fredrik Reinfeldt där han bland annat nämde hur framgångsrikt Sverige varit när det gäller nya unicorns, dvs startups med ett värde på över en miljard USD, och att Stockholm är den stad i världen där flest unicorns per capita lyckas. De unicorns han pratade om är framförallt kopplade till områdena fintech, musiktech och medtech. Då vi inom PiiA och industrin pratar mycket om indtech; den teknik som gör industrin smart, undrar jag därför när vi får se unicorns inom indtech? Jag är övertygad om att Sverige har en otroligt stor möjlighet till fler exportframgångar av indtech.
Sedan det senaste nyhetsbrevet som kom i september har vi haft fullt upp med en massa spännande aktiviteter, däribland:
– En välbesökt årskonferens i form av PiiA Summit, 150 deltagare var på plats och vi fick ta del av proffsiga föreläsningar från bland annat Pia Brantgärde Linder & Alexander Fred-Ojala. Vi fick även presentationer från de 16 nyaste projekten inom PiiA, en insikt i ungdomars tankar kring framtida yrkesval och mycket annat. Framför allt knöts det många nya kontakter och jag hoppas att många idéer till framtida samarbeten och projekt tog fart.
– Vi släppte rapporten ”AI & Digitala Plattformar” som Örjan Larsson tagit fram inom arbetet för PiiA Insight, efterfrågan har varit stor efter rapporten och jag måste säga att det är en av de mest proffsiga rapporterna kring AI för industrin jag tagit del av, även om jag kanske får anses jävig i frågan.
– Vi är äntligen färdiga med nästa fas av PiiA research och kan nu med glädje annonsera ut möjligheten att ansöka till finansiering av postdoktor-tjänster inom PiiA.
– Utlysning 12 är öppen ytterligare en vecka, och vi har fått fler samtal kring utlysningen än någonsin förut och jag hoppas vår vägledning rett ut en del funderingar och leder till riktigt bra ansökningar och potentiellt mycket värdeskapande projekt.
– Vi har samarbetat med Business Sweden och Vinnova i flera internationella sammanhang för att berätta om arbetet med strategiska innovationsprogram och ser det som en bra möjlighet att knyta internationella kontakter för potentiellt större projekt för våra industribolag i framtiden.
Dessutom har vi arbetat hårt med den externa utvärdering som gjorts av programmet och det har gett många bra idéer och tankar inför framtiden. Nu ser vi dock verkligen fram emot att ta nästa steg i utvecklingen av programmet. Det är dags att tillsammans med styrelsen och våra nätverk fundera över framtida inriktning och arbetssätt. Något som kommer vara i fokus under vad som återstår av 2019 och i starten på 2020. Vi tar gärna emot fler idéer för att se till att PiiA-programmet stöttar industrin på bästa sätt. Kanske kan vi med vårt arbete inom PiiA bidra till att svenska bolag blir bäst i världen även på indtech och att vi snart får se unicorns även inom det området.
Peter Wallin, programchef PiiA
peter.wallin@sip-piia.se
Utlysning 12 stänger 21 november –
Digitalisering av industriella värdekedjor
Syftet med denna utlysning är att initiera och genomföra genomförbarhetsstudier samt forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt (FUI-projekt) med fokus på digitalisering av industriella värdekedjor. Inriktningen är på framväxande teknologier, tjänster och nya affärsmodeller. Exempel kan vara det digitala samspelet mellan kund och leverantör, interaktion maskin-maskin-människa etc. där teknologier som Articifial Intelligence (AI), Augmented och Mixed reality (AR och MR) och kognitiva system appliceras för att skapa värde i olika led.
Full information och ansökan sker via Vinnovas hemsida.
Viktiga datum
Finansiering av postdoktor tjänster som knyter samman akademi och industri
PiiA Research kommer att finansiera 4 nya postdoktor-tjänster kopplade till processindustrins behov av digitalisering. Nu öppnar vi för ansökningar.
Programmet bygger på ett starkt samarbete mellan industri och akademi. En postdoktoral position är en temporär forskningstjänst efter disputationen. Det ger en möjlighet för både individen och industribolaget att forska och bygga kunskaper med starka band mellan industri och akademi. Genom PiiA Research knyter vi an postdoktorer till PiiAs program, det stärker ytterligare vårt arbete för att stärka svensk processindustri både genom det viktiga arbete de kommer kunna göra under sin tid inom programmet. Programmet ger också ett större sammanhang med gemensamma workshops och studieresor för postdoktorer och deras handledare. Syftet är att bygga större nätverk och lätt dela kunskap kring industrin.
PiiA Research är del av det strategiska innovationsprogrammet PiiA (Processindustriell IT & Automation) och projektleds ifrån Luleå Tekniska Universitet och samverkanscentrum Process IT Innovations.
Viktiga datum
Sista dag för ansökan är 13 jan 2020
Beslut preliminärt den 24 jan 2020
Projektstart 1 mars 2020
Kontaktpersoner:
Thomas Gustafsson, Luleå tekniska universitet
thomas.gustafsson@ltu.se
0920 491 323
Pär-Erik Martinsson, Process IT Innovations
par-erik.martinsson@ltu.se
070 207 71 14
Peter Wallin, PiiA
peter.wallin@sip-piia.se
072 450 07 50
AI & Digitala plattformar – en industriell vägledning för tillämpad AI
De flesta inom industrin har ingen uppfattning om hur stor den utveckling inom artificiell intelligens som pågår verkligen är. Det är mycket som händer under ytan i alla typer av system som vi dagligen stöter på. Alltifrån hur din digitala kalender uppmärksammar dig på hur lång restid du har till ditt nästa möte till hur digitala tjänster inom musik och film föreslår vad du ska lyssna och titta på anpassat efter dina preferenser. Det är även användbart under bilkörning med diverse körassistenter och notifikationer längs din planerade resväg. Allt detta baseras på artificiell intelligens och maskininlärning, teknologier vi möts av allt mer i vår vardag. Än så länge är det få företag inom industrin som nyttjar detta i någon större utsträckning. Men det är vi inom PiiA övertygade om snabbt kommer förändras; det är nu det händer! Örjan Larsson från Blue Institute är ansvarig för området PiiA Insight och har det senaste året djupdykt i artificiell intelligens (AI) och hur det används i industrin.
Örjan berättar att det som utvecklas är så kraftfulla analysverktyg att de kommer att förändra industrins förutsättningar, något som industriledarna måste vara med på. Våra analyser visar att endast 20% av företagen inom svensk processindustri har vågat sig på att prova och söker efter best practice, många av dessa finns inom PiiAs projektportfölj och kräver bra samarbeten mellan industribolag och teknikleverantörer. Med denna rapport vill vi väcka svensk industri, de måste vara beredda och agera på den stora förändring som redan har startat för att fortsätta vara framgångsrika och inte hamna efter sina internationella konkurrenter.
Studien bygger både på kunskap insamlat från andra rapporter kring främst AI och många långa samtal med ledare och tekniker inom svensk processindustri. Örjan har använt sig av en väl beprövad metodik som Blue Institute har använt sig av i många år för denna typ av framsynsstudier. Det har både handlat om att läsa in sig på ämnet i forskningens framkant. Men en viktig del av arbetet har också varit dialogen med personer och ledare inom industrin för att förstå deras verksamhet och tankar framåt. Dialogen har skett både i enskilda samtal och i grupp. Något jag lärt mig mycket av har också varit de föreläsningar som universitet och högskolor delar med sig av i form av rapporter men också webbsända föreläsningar och utbildningar. De tunga universiteten som MIT lägger ut mycket av sin undervisning på webben och det är fritt för alla som är intresserade. Det görs många rapporter kring artificiell intelligens men jag vågar nog säga att just denna rapport är unik i sitt slag då den är inriktad mot just industrin och dess tillämpningar. Vi har tittat på ämnet från många angreppssätt; både tekniken, marknaden, exempel på tillämpningar och hur man ser på den framtida utvecklingen. När vi närmade oss en färdig rapport fick vi dessutom hjälp av 15 personer från både industri och akademi att granska den innan slutproduktion. Vi har fått ett väldigt positivt bemötande av rapporten och hoppas nu att den läses av så många som möjligt i industrin. Som sagt önskar vi ett uppvaknande och att svenska industribolag agerar för att ligga i framkant i utvecklingen och nyttjandet av artificiell intelligens.
Det är nu det händer!
Nyval till PiiAs styrelse
Under oktober hölls årsstämman för det strategiska innovationsprogrammet PiiA och styrelsen förstärktes med två ledamöter.
Helena Thelin, platschef på Pfizer i Strängnäs var ett av de två tillskotten. Med en gedigen bakgrund inom life science och 20 år inom läkemedelsindustrin har hon stor erfarenhet inom kvalitetsarbete, IT och engineering, bitar som kommer väl till pass i utvecklingen av PiiA-programmet. Helena tycker om att se helheten och se till att alla bitar hänger ihop för att hålla hög kvalitet inom tillverkning och att se till att bolaget ligger i framkant gällande innovation och digitalisering. Hon berättar om utmaningarna för läkemedelsindustrin som är hårt reglerad av myndigheter, vilket leder till utmaningar i att göra snabba förändringar. Slutmålet är att förbättra livskvalitet för patienter och då kan man självklart inte riskera produktens kvalitet. ”Jag fick en bra start i arbetet med PiiA genom att delta på årskonferensen PiiA Summit där vi bland annat fick ta del av de projekt som drivs inom programmet. Jag blir väldigt glad över att se de branschöverskridande samarbeten som leder till en starkare svensk industri och att vi av varandra lär oss nya arbetssätt och metoder.” Helena har flera gånger bekantat sig med PiiA-programmet och blev väldigt glad när hon fick frågan om att kandidera till styrelsen av valberedningen.
Den andra nyinvalda ledamoten är Azimeh Sefidcon som arbetar som forskningschef för cloud system och plattformar på Ericsson. Intresset har alltid varit stort för processer och automatisering. Efter studier och doktorsexamen inom både engineering och intelligent networks började Azimeh arbeta inom energibranschen där fokus låg på energisystemet och de många processer som ingår och där det fanns ett stort behov av automation och digitalisering. Genom att arbeta både med de interna processerna och i samverkan med kunder och andra bolag fick Azimeh kunskap och förståelse om hela cirkeln, något som krävs förr att bygga smarta system och optimerade arbetssätt. Intresset för automation och digitalisering växte ytterligare och Azimeh arbetar sedan flera år tillbaka i telekom-branschen som delvis är en viktig möjliggörare för övrig industris utveckling. ”Min förhoppning är att vi med PiiA-programmet tillsammans kan identifiera och adressera de fundamentala utmaningarna. Genom att arbeta med rätt frågor kan vi göra en enorm skillnad för att hitta en hållbar lösning för hela samhället” säger Azimeh.
Styrelsens ordförande Mikael Dahlgren är glad över de nya ledamöterna.
”Jag är mycket glad över den förstärkning vi nu får till PiiAs styrelse”, säger Mikael Dahlgren, styrelsens ordförande. ”Detta är två starka personer med lång branscherfarenhet och stor kompetens inom digitalisering, ledarskap och innovation. Vi förstärker styrelsen både med mer erfarenhet ifrån läkemedelsindustrin och ifrån tekniksidan. PiiAs styrelse är en grupp med djup kunskap och mycket bredd, våra olika erfarenheter och bakgrund är vår styrka då den ger oss djupare insikt och fler angreppssätt.”
Ledamöterna har nominerats av valberedningen; Catharina Berglund, Automation Region, Charlotta Johnsson, Lunds universitet, Anders OE Johansson, senior rådgivare, PiiA. Den röstberättigade årsstämman består av representanter från PiiAs programsponsorer.
Styrelsen består för närvarande av:
Mikael Dahlgren, ABB (styrelsens ordförande)
Trude Andreassen, Borealis (styrelsens vice ordförande)
Anna Renglin-Lindh, Recipharm
Derny Häggström, Entreprenör
Jonas Uller, BillerudKorsnäs
Göran Persson, Siemens
Torgny Persson, Skogsindustrierna
Eva Petursson, SSAB
Mikael Walter, Boliden
Helena Thelin, Pfizer
Azimeh Sefidcon, Ericsson
Internationella samarbeten för kunskapsutbyte och större projekt
Från PiiAs håll engagerar vi oss i internationella samarbeten som syftar till att stärka svensk industri. Sverige är ett förhållandevis litet land men med specialistkunskap inom många områden, vi arbetar fokuserat kring hållbarhet, digitalisering och mångfald och har en stark kultur av samarbete som ger ytterligare synergieffekter. Ett av exemplen på gränsöverskridande samarbeten är just de strategiska innovationsprogrammen där vi bjuder in till samarbeten mellan olika företag och andra aktörer, vilket gör att kunskap, lärdomar, arbetssätt och resultat kan delas med flera. Vi har emellertid mycket att lära av hur man arbetar i andra länder och har under 2019 fördjupat samarbetena med främst Tyskland, Kanada och Finland. PiiAs huvudintressenter går därmed i takt med de satsningar man gör från näringsdepartementet, Vinnova och Business Sweden.
”Internationalisering är viktigt för oss i PiiA av flera anledningar. Mycket handlar om att programmet så att säga behöver följa företagens partnerskap, där affärsrelationerna är viktiga. Både Finland och Kanada har processindustri som liknar den i Sverige, Tyskland är en viktig handelspartner. Inom ramen för befintliga EU-program kan vi etablera samarbeten med de tre länderna, och med de besök vi gör i Tyskland och Kanada nu i november hoppas vi kunna lägga grunden till nya samarbeten. Gemensamma projekt på en europeisk nivå gör att vi kan dra nytta av kunskap hos aktörer i andra länder och därmed öka kompetensen hos svenska aktörer” säger Malin Rosqvist som är ansvarig för koordinering av PiiAs internationella aktiviteter.
Under november arrangeras två större event av Business Sweden, Vinnova och flera större intressenter. PiiA är med på Business Days både i Berlin, Tyskland och i Montreal, Kanada.
”I Berlin ansvarar jag för att arrangera ett spår, eller round-table diskussion, kring artificiell intelligens och industrins användning av den nya tekniken. Till min hjälp har jag Jan Bosch från Chalmers och vi tillsammans med Business Sweden knyter till oss flera bolag från både Sverige och Tyskland. Syftet är att diskutera fokus för innovationsavtalet mellan våra länder med avseende på AI som är ett av de utpekade fokusområdena. För oss i PiiA är det också ett bra tillfälle att få direkta inspel till hur vi kan utveckla programmet och våra utlysningar framöver”berättar Malin Rosqvist.
Mellan Sverige och Tyskland finns sedan i våras ett innovationsavtal som fokuserar på fem utvalda områden: batterier, artificiell intelligens, elektriska vägar, testbäddar och e-hälsa. Samarbeten mellan små och medelstora företag är en viktig del. Från PiiAs programkontor vill vi förstås både bidra och påverka och gärna få fler aktörer att arbeta med våra specifika utmaningar. Det finns mycket vi kan lära av tysk industri och deras arbete med Industri 4.0. Men vi kan också bidra med arbetssätt och lärdomar från svenska bolag där vi är starka kring arbetet med jämställdhet, innovation och hållbarhet.
Sweden Canada Innovation Initiative arrangeras 19-21 november i Montreal och kommer att fokusera på autonoma system, innovation, samarbete och matchmaking inom områdena gruvindustri, skogsindustri och publik säkerhet. Peter Wallin har fått uppdraget att moderera en diskussion inom temat gruvindustrins förutsättningar och utmaningar där bolag från både Sverige och Kanada medverkar. Här, liksom i Berlin, ser vi fram mot en givande diskussion som kan få påverkan på PiiA-programmets utveckling, med fokus på innovation och digitalisering i gruvindustrin.
”Jag är förstås glad att vi får chansen att leda diskussionen om innovation i gruvindustrin. Vi har träffat kanadensiska företag i Sverige och på Hannovermässan vid ett flertal tillfällen de senaste två åren och det känns bra att vi får tillfälle att besöka dem den här gången. Samarbetskulturen i Kanada och Sverige fungerar på liknande sätt och PiiAs styrelse har uttryckt ett särskilt intresse för samarbete med Kanada. Dessutom ligger besöket bra i tiden för att planera för kommande utlysningar från europeiska forskningsprogram – och förhoppningsvis gemensamma projektförslag!” säger Peter Wallin.
Vill du i fortsättningen få PiiAs nyhetsbrev i din mailkorg?
Registrera dig här.