Internationella samarbeten för kunskapsutbyte och större projekt
Från PiiAs håll engagerar vi oss i internationella samarbeten som syftar till att stärka svensk industri. Sverige är ett förhållandevis litet land men med specialistkunskap inom många områden, vi arbetar fokuserat kring hållbarhet, digitalisering och mångfald och har en stark kultur av samarbete som ger ytterligare synergieffekter. Ett av exemplen på gränsöverskridande samarbeten är just de strategiska innovationsprogrammen där vi bjuder in till samarbeten mellan olika företag och andra aktörer, vilket gör att kunskap, lärdomar, arbetssätt och resultat kan delas med flera. Vi har emellertid mycket att lära av hur man arbetar i andra länder och har under 2019 fördjupat samarbetena med främst Tyskland, Kanada och Finland. PiiAs huvudintressenter går därmed i takt med de satsningar man gör från näringsdepartementet, Vinnova och Business Sweden.
”Internationalisering är viktigt för oss i PiiA av flera anledningar. Mycket handlar om att programmet så att säga behöver följa företagens partnerskap, där affärsrelationerna är viktiga. Både Finland och Kanada har processindustri som liknar den i Sverige, Tyskland är en viktig handelspartner. Inom ramen för befintliga EU-program kan vi etablera samarbeten med de tre länderna, och med de besök vi gör i Tyskland och Kanada nu i november hoppas vi kunna lägga grunden till nya samarbeten. Gemensamma projekt på en europeisk nivå gör att vi kan dra nytta av kunskap hos aktörer i andra länder och därmed öka kompetensen hos svenska aktörer” säger Malin Rosqvist som är ansvarig för koordinering av PiiAs internationella aktiviteter.
Under november arrangeras två större event av Business Sweden, Vinnova och flera större intressenter. PiiA är med på Business Days både i Berlin, Tyskland och i Montreal, Kanada.
”I Berlin ansvarar jag för att arrangera ett spår, eller round-table diskussion, kring artificiell intelligens och industrins användning av den nya tekniken. Till min hjälp har jag Jan Bosch från Chalmers och vi tillsammans med Business Sweden knyter till oss flera bolag från både Sverige och Tyskland. Syftet är att diskutera fokus för innovationsavtalet mellan våra länder med avseende på AI som är ett av de utpekade fokusområdena. För oss i PiiA är det också ett bra tillfälle att få direkta inspel till hur vi kan utveckla programmet och våra utlysningar framöver” berättar Malin Rosqvist.
Mellan Sverige och Tyskland finns sedan i våras ett innovationsavtal som fokuserar på fem utvalda områden: batterier, artificiell intelligens, elektriska vägar, testbäddar och e-hälsa. Samarbeten mellan små och medelstora företag är en viktig del. Från PiiAs programkontor vill vi förstås både bidra och påverka och gärna få fler aktörer att arbeta med våra specifika utmaningar. Det finns mycket vi kan lära av tysk industri och deras arbete med Industri 4.0. Men vi kan också bidra med arbetssätt och lärdomar från svenska bolag där vi är starka kring arbetet med jämställdhet, innovation och hållbarhet.
Sweden Canada Innovation Initiative arrangeras 19-21 november i Montreal och kommer att fokusera på autonoma system, innovation, samarbete och matchmaking inom områdena gruvindustri, skogsindustri och publik säkerhet. Peter Wallin har fått uppdraget att moderera en diskussion inom temat gruvindustrins förutsättningar och utmaningar där bolag från både Sverige och Kanada medverkar. Här, liksom i Berlin, ser vi fram mot en givande diskussion som kan få påverkan på PiiA-programmets utveckling, med fokus på innovation och digitalisering i gruvindustrin.
”Jag är förstås glad att vi får chansen att leda diskussionen om innovation i gruvindustrin. Vi har träffat kanadensiska företag i Sverige och på Hannovermässan vid ett flertal tillfällen de senaste två åren och det känns bra att vi får tillfälle att besöka dem den här gången. Samarbetskulturen i Kanada och Sverige fungerar på liknande sätt och PiiAs styrelse har uttryckt ett särskilt intresse för samarbete med Kanada. Dessutom ligger besöket bra i tiden för att planera för kommande utlysningar från europeiska forskningsprogram – och förhoppningsvis gemensamma projektförslag!” säger Peter Wallin.