Industridagen & arbetet för kompetensutveckling
Igår var jag i Sandviken för att medverka i Industridagen, årets största arbetsmöte med 600 deltagare i regi av Industrirådet. Årets tema var livslångt lärande och ett intensivt workshoppande resulterade i inte mindre än 1000 olika förslag till hur politik, industri och akademi kan hjälpas åt för att förbättra livslångt lärande för yrkesverksamma i Sverige. Fyra ministrar deltog i mötet och resultatet av arbetet överlämnas till statsminister Stefan Löfvén som avslutade dagen med att tala om det ömsesidiga behovet och beroendet mellan industrin och samhället.
De många förslagen kokade ner till att de tre viktigaste områdena är:
- Tydligare uppdrag för livslångt lärande till högskolor och YH
- Inför ett KUT (kompetensutvecklings) -avdrag
- Öka flexibiliteten i utbildningssystemet
Under Industridagen delades också Industrirådets jämställdhetspris ut, stort grattis till Höganäs AB!
Idag fortsätter diskussionen om kompetensutveckling och lärosätenas roll för detta i ett möte som arrangeras av KK-stiftelsen, temat för mötet är flexibel utbildning på avancerad nivå för yrkesverksamma och här finns ministern för högre utbildning och forskning på plats.
KK-stiftelsen har stöttat utvecklingen av nya flexibla och nätbaserade kurser och utbildningsformer inom satsningen ”Expertkompetens”. I Sverige har bland annat en majoritet av de största kunskapsintensiva företagen valt att medverka i kursutvecklingen inom satsningen. I EU är programmet utpekat som ”best practices” i utvärderingar av medlemsstaternas olika program för kompetensutveckling av yrkesverksamma. Jag vill passa på att uppmärksamma viktiga initiativ som ger stora bidrag till industrins kompetensutveckling och som KK-stiftelsen är med och finansierar:
- Gjuterimagister på Jönköping University,
- ProdEx på Högskolan Väst,
- PROMPT, PREMIUM och FuturE på Mälardalens högskola,
- SMARTer på Örebro Universitet.