Industrins röst
Igår hade PiiAs industriråd möte i Stockholm, där vi framför allt hade fokus på nästa utlysning inom PiiA. Industrirådets representanter bidrog med förslag på att göra utlysningen tydligare, och efterlyste ett än starkare fokus på industrins nytta och vikten av att utmaningarna som projekten adresserar verkligen kommer från företagen. Det är värt att påpeka att PiiA-projekt mycket väl kan bestå av enbart industriella parter, det är inget krav att ha medverkan från akademi eller institut. Ofta ser vi emellertid att den rutin som lärosäten och institut har när det gäller att skriva ansökningar och driva samverkansprojekt är värdefull i sammanhanget. Igen handlar det alltså till syvende och sist om att dra till sig de parter och kompetenser som behövs för att genomföra projektet på bästa sätt!
Vi diskuterade också förutsättningar att på ett tidigt stadium hjälpa till med konsortiebyggande och utformning av ansökningar. Från programkontorets sida är vi förstås positiva till alla tidiga kontakter angående idéer för kommande ansökningar. Vi hjälper gärna till att koppla ihop olika partner och diskuterar innehåll och koppling till andra initiativ. Ett konkret sätt att göra detta kan vara att genomföra ett ”brokerage event” för att underlätta för organisationer att mötas och utbyta idéer. Brokerage är vanligt på den europeiska arenan, men inte lika vanligt nationellt. När vi planerar PiiA-aktiviteter för 2019 hoppas vi kunna genomföra ett brokerage event för för att prova hur väl det fungerar för oss.
Veckan fortsätter med diskussioner med Vinnova om projektet Digitala Stambanan, och om våra påverkansplattformar: HoPiiA som drivs av Gunnar Widforss och Digital Sweden med Pär-Erik Martinsson som projektledare.