Många aspekter i projekten
Idag har vi ett möte med Outokumpu i Torshälla utanför Eskilstuna där vi ska diskutera om vi kan engagera dem i den digitala stambanan. De arbetar med specialstål där de får in stål från sina leverantörer och levererar i sin tur till kunder och slutanvändare över hela landet. Aspekten här är att den digitala stambanan kan ge möjlighet att följa stålet och dess kvalitet genom hela värdekedjan där de redan vid ankomsten av stålet har full kontroll över kvaliteten för rätt bearbetning. Även i nästa led följer information om stålets alla parametrar med, till kund eller för vidare bearbetning.
Utmaningen är snarlik den som adresseras i projektet Smart Steel. Det är extra roligt när traditionella verkstadsföretag inser möjligheterna med digitalisering med massor av idéer kring vad de vill och behöver, men där de inte alltid kan dra hela lasset sjäva. I det här fallet kan den digitala stambanan vara ett stöd i arbetet; istället för att företagen var för sig bygger egna lösningar tar vi fram gemensamma standarder för hållbara processer.
Imorgon är det dags för IoTSP-forum, Internet of Things Service & People. Det är ett av de största strategiska projekten inom PiiA där de har tittat på olika användarfall eller ”case”. Ett exempel är fjärrvärmenätet i Västerås där de med hjälp av Machine Learning försöker avgöra vattentemperaturen i nätets ytterpunkter. Vid mätpunkter i hushållen samlas data in som underlag för att prediktera om och när en ytterligare panna behöver tas i drift. Det rör sig om ett beslutsunderlag för att inte starta pannan för tidigt eller för sent – i ena fallet eldas det för kråkorna, i det andra står kunderna med kallt vatten. En spännande detalj i arbetet är att de sprungit in i GDPR-utmaningar snarare än tekniska utmaningar med aspekter kring processer och vilka data de får samla in …