Corporate Research hos SMF
För ett antal år sedan berättade ett SMF – små och medelstora företag – med ungefär ett 70-tal anställda om hur de hade tänkt om runt sin forskning och utveckling. Det var ett högteknologiskt företag som hade försökt att etablera en egen forskningsavdelning och konstaterat att det var väldigt kostsamt, men framför allt gav det för lite inspiration och möjligheter till nya satsningar. Därför skapade de ett samarbete med Luleå tekniska universitet med tanken att det samarbetet skulle vara deras forsknings- och utvecklingsavdelning. Där kunde de bygga utvecklingsprojekt med universitetets relevanta forskningsgrupper inom området liksom med slutanvändare – och samtidigt få tillgång till den senaste teknikutvecklingen.
Jag tyckte att detta var en lysande tanke! Det är något som fler SMF borde tänka; har de forskning och utveckling som de egentligen inte är tillräckligt stora för så kan de göra den i samarbete med något eller några universitet och/eller institut. Ett exempel på ett sådant företag är BnearIT som är med i både Arrowhead och Productive 4.0, två av de största automationsprojekten Europa. Där är de med i utvecklingsarbetet av det absolut senaste som de kan ta med sig till olika typer av kommersiella kunduppdrag.
Inom PiiA har vi tittat lite på statistiken över vår projektportfölj och kan konstatera att ungefär hälften av de projektparter vi har är leverantörer. Av de enskilda leverantörerna så är 70 procent SMF, där exempelvis BnearIT är med liksom Gleechi, som finns med på Ny Tekniks 33-lista över Sveriges mest lovande startupföretag (se mer om dem här). Summa summarum, ett tips både till SMF som är med i PiiA-projekt och de som ännu inte kommit dithän: Ta en funderare kring samverkan med universitet, institut och/eller andra företag – det kan bli ert eget Corporate Research!