Globala standarder
Hade ett intressant möte med Fresenius Kabi som bland annat producerar läkemedel, men som har en ganska diversifierad verksamhet inom Life Science och medicinteknik. Spännande att få lära sig mer om denna bransch och de utmaningar som de står inför. Deras digitaliseringsarbete styrs till stor del av krav från exempelvis läkemedelsverket på möjligheten till digital uppföljning av regelverk – det gör det också till en relativt ”trög” bransch med stark myndighetsstyrning av vad som är tillåtet och inte. Samtidigt är det enormt viktigt med en väl fungerande och dito övervakad kvalitetssäkringsprocess. Som sagt, en intressant bransch att utforska digitaliseringsfrågor i!
Läste ett par relevanta artiklar i Dagens Industri igår om AI respektive dataägarskap. AI, artificiell intelligens, menar de i artikeln har tagit fart på riktigt med såväl teknikutveckling som mjukare frågor kring hur området ska hanteras. Inom PiiA har vi arbetat med dessa frågeställningar sedan länge och jag kände i samband med artikeln att vi har en god överblick. Den andra artikeln handlade om den allt mer aktuella frågan om vem som äger data. Företagen har nog trots allt varit ganska försiktiga med hur de delat, lämnat ut och tillåtit användningen av data, medan det ser annorlunda ut på den privata sidan. Här har vi varit lite väl naiva med tanke på hur vi delat med oss till Facebook, Google och andra aktörer. Det är dessa data, insamlade genom ”gratismedlemskap”, som de facto faktiskt står för till exempel Facebooks inkomster. Nu kommer diskussionen om hur värdet av data kan komma tillbaka till användarna, där det finns mängder av aspekter att ta hänsyn till – och som till viss del hämmar/kan hämma industrins utveckling. Vilket värde har rådata, vilket värde har förädlingen? Idag är det bara den som står i toppen av näringskedjan som tjänar pengar.
I slutet av veckan är det dags för Stockholm igen och ett styrgruppsmöte i 4S-projektet. Det leds av Charlotta Johnsson i PiiAs ledningsgrupp från Lunds universitet och är ett samverkansprojekt med bland andra Produktion2030, SIS och Blue Institute. Förutom en del budgetfrågor ska vi diskutera den input från olika projekt som kan vara aktuell för standardiseringsfrågor, frågeställningar som dykt upp vid till exempel nya sätt att kommunicera, vid utbyte av data eller andra närliggande frågor. I slutänden handlar det om hur Sverige genom att utnyttja erfarenheterna från våra FUI-projekt kan påverka de globala standarderna.