Teknik för säkrare trafik

Det har varit mycket diskussioner kring olyckan med en självkörande bil från Über som körde på en kvinna så illa att hon förolyckades. Det är en fruktansvärd händelse och som förhoppningsvis aldrig kommer att upprepas. Samtidigt kan vi vända på resonemanget; hur ofta har de trots allt ganska många självkörande bilar som rullar på vägarna runt om i världen undvikit en olycka, en olycka som en mänsklig förare kanske inte hade undvikit? Räcker det med att en autonom bil kör bättre/säkrare än en människa eller ska vi ställa högre krav den? Går det att ställa hundraprocentig säkerhet som krav? Vilka krav ska vi ställa på människan?
Tyvärr kändes det i medias kommentarer som lite av en häxjakt på en teknik som sparar liv, som att det fanns en gruppering som bara satt och väntade på rätt tillfälle att såga konceptet. Kanske motorjournalisterna känner sig hotade? Samtidigt är det absolut rätt att ifrågasätta, men i takt med att vi får fler (och ännu säkrare) autonoma fordon kommer dödsfallen i trafiken att minska. Är inte det ett mål att sträva efter? Rädslan för ny teknik dyker dock alltid upp. En dator är alltid mer logisk och rationell i sitt beteende än en människa och jag möter tio gånger av tio hellre en datorstyrd bil på vägen än en som är styrd av en för mig okänd människa.
Här på RISE SICS fortsätter vi in på dag tre av konferensen där vi kört en hel del personlighetsövningar med tanke på alla ny medarbetare. Det är inte bara ett bra sätt att lära känna varandra, det bygger även för vår framtida planering av exempelvis projekt, bland annat med tanke på hur en projektgrupp sätts samman utifrån deltagarnas personligheter. Vi har även arbetat mycket med strategin kring verksamhetens mål och verksamhetens högre vision – vad är vi till för, hur bidrar vi på bästa sätt? Det har varit mycket bra diskussioner, det är verkligen ett diskussionsglatt gäng!