Favorit i repris – PiiAs projektkavalkad
Den 11 oktober var det återigen dags för PiiAs uppskattade konferens PiiA Summit. Liksom ifjol hölls den på Expectrum i Västerås och liksom ifjol var den välbesökt – totalt cirka 160 deltagare kom för att lyssna till intressanta talare och bli imponerade av den välarrangerade projektkavalkaden.
PiiA Summit i oktober innebar det första officiella framträdandet för PiiAs nytillträdde programchef Peter Wallin. Han hade dock ett gott stöd hos vice programchef Anders OE Johansson som fanns med honom på scenen vid välkomstanförandet. Peter syntes dock snabbt bli varm i kläderna och valde att med hjälp av Anders OE forma och förklara sin bild av PiiA som organisation.
– Många av processindustrins stora och mest kända företag är på ett eller annat sätt engagerade i PiiA, både som projektledare och projektdeltagare, konstaterade Peter. Det är förklarligt att ljuset lätt hamnar på dem, men faktum är att 60 procent av alla deltagande företag är små eller medelstora företag.
Han framhöll också, vilket Anders OE betonat sedan starten, PiiAs starka koppling till de regionala miljöerna. Här återfinns de grundande miljöerna som har varit med sedan starten, det vill säga ProcessIT Innovations, Automation Region, PIC Li och PIC Lu, samt de lite senare tillkommande FindIT. Fler är på gång, bland annat förs samtal med aktörer i Göteborg. Förutom för den regionala förankringen är miljöerna viktiga för och ofta engagerade i olika PiiA-projekt, den verksamhet som de flesta associerar med PiiA. Peter passade på att fråga Anders OE om han kunde lyfta något exempel på ett extra framgångsrikt projekt.
– Då får jag nog nämna PIMM, vårt 5G-projekt i gruvmiljö, berättade Anders OE. De har installerat världens modernaste nätverk i en gruva, projektet består av otroligt starka aktörer och det har redan fått stor spridning över hela världen.
Peter fortsatte med att framhålla betydelsen av starka och engagerade programsponsorer. PiiA har ett regelverk kring val av styrelse och är en relativt självständig organisation i förhållande till RISE SICS, som är programmets juridiska hemvist. Programsponsorerna inte bara syns i olika PiiA-sammanhang och presenteras på hemsidan, det är också de som väljer programmets styrelse. De har en aktiv påverkan på PiiAs inriktning och utgör även ett stöd för programmets ledning. Peter avslutade sedan med att fråga Anders OE att om han skulle välja en fråga, vad skulle hans medskick till Peter då vara?
– Det är att du ständigt måste jobba med mångfald och genusfrågor, fastslog Anders OE. Det är tråkigt och trist att detta ska behövas, men vi får bara inte missa en stor del av vår befolkning.
Därefter inleddes projektkavalkaden, något som många såg fram emot med förra årets arrangemang i färskt minne. Många projektledare och deltagare kände sig kallade och vid planeringen av PiiA Summit var PiiAs ansvariga till och med tvungna att tacka nej till vissa projektpresentationer! Istället valde de att fokusera på projekt som startats sedan förra PiiA Summit, vilket ändå resulterade i över 30 stycken. Vi kan inte gå igenom alla här, men det handlade om allt från ersättning för fossilt bränsle och branddetektion i gruvor till fjärrstyrda fordon och prediktion av fjärrvärmebehov.
Efter kavalkad och mingellunch var det dags för inspirationsföreläsningar med Petra Sundström, Director Idea and Innovation Management vid Husqvarna Group, och Stefan Malmsten, Director Digital Technology vid AkzoNobel.
Petra inledde med att gratulera PiiA till ett bra arbete som tydligt syns; hon är själv styrelseordförande för systerprogrammet IoT Sverige så hon vet vad som krävs! Hur har då Husqvarnas resa inom IoT och digitalisering gått? Ganska bra enligt Petra, men de kämpar med en del saker. I deras segment – Outdoor Power Products – handlar mycket om hur tjänster byggs ihop med produkter vilket innebär en ny komplexitet; varje produkt har snart sin egen app och varje app är ett gränssnitt mot marknaden. All data som samlas ska behandlas och omsättas till värde för kunden, men vem ska göra det? Är det Husqvarnas kärnkompetens? Eller är data i sig ett affärsvärde?
Även Stefan står inför komplexa frågeställningar med verksamhet i över 80 länder och ett väldigt varierat utbud. Hur ska AkzoNobel hantera olika kulturer i hanteringen av digitaliseringen? Trots att de har en fantastisk personal så är det människorna och deras beteenden som är den största utmaningen. Hur ska de få alla medarbetare att använda de verktyg och system som de vill att de ska använda på rätt sätt? Ibland är det dessutom större kulturskillnad mellan olika landsändar inom Sverige än mellan olika länder, menade Stefan och konstaterade: Vi kan inte förändra kulturen men vi kan förändra folks beteende genom att tillfredsställa ett behov.
Inspirerade efter Petras och Stefans dragningar engagerades deltagarna efter kaffepausen i en workshop kring nya framtidsprojekt. Peter tog hjälp av innovationsproffset Anders Wikström som satte nivån för de gruppindelade deltagarnas arbete.
– Om repetition är kunskapens moder, så är reflektion innovationens fader, förklarade Anders. Därför vill vi att ni reflektera kring två utmaningar, dels nästa steg för PiiA, dels ett inspel till Miljö- och energidepartementet kring minskade utsläpp.
Vilka områden bör PiiA satsa på, vilka är överrepresenterade? Saknas det några aktörer och i så fall vilka? Vilket fokus ska framtidens PiiA ha? Peter betonade även vikten av att beakta genusperspektivet …
– I slutet av augusti i år lanserade dessutom regeringen Industriklivet, en satsning på 300 miljoner kronor per år fram till 2040 för att minska industrins utsläpp av växthusgaser, berättade Peter. Jag har varit i kontakt med dem och de är mycket intresserad av den input som processindustrin kan bistå med, exempelvis kring hur finansieringen bör fördelas. Hur säkerställer vi att Industriklivet ger stöd där det bäst behövs?
Resultat från och utvärdering av den avslutande workshoppen kommer att utgöra viktiga underlag för PiiAs kommande satsningar och initiativ, liksom ett viktigt inlägg i diskussionen kring Industriklivet. Vi passade även på att ta in några kommentarer från några av deltagarna:
Marie Gidlund, näringslivsutvecklare Umeå kommun: ”Jag ser PiiA Summit som en nationell samlingspunkt med möjlighet att se vad som är på gång samt att nätverka. Projektkavalkaden kan kort sammanfattas som effektiv, imponerande och inspirerande. Med två minuter per projekt och över 30 projekt som presenterades fick jag en bra översikt över tillämpningarna och några case har jag faktiskt vidarekopplat till folk här i Umeå. Vi får se om de går vidare.”
Conny Gustavsson, Sales Manager, Swerea SWECAST: ”Det finns många olika skäl för oss att vara på PiiA Summit, men först och främst är det viktigt med omvärldsbevakning, att lyssna in vad som är på gång på andra ställen. Då är arrangemang som detta intressanta, att se vad andra forskargrupperingar arbetar med. Vi är ganska strikt inriktade på gjutna komponenter och märker att kundkraven blir alltmer komplexa. Av den anledningen är det också intressant med branschöverskridande idéer för att hitta synergier och samordningseffekter. Själva kavalkaden var jättebra, även om allt naturligtvis inte är relevant för oss. Rent allmänt är det dock intressant och jag hade stor behållning och inspirerades av projekten. Jag tror jag har nästan två A4-sidor med anteckningar som jag ska spinna vidare på, ta kontakt med en del personer och se hur deras satsningar kan docka in i våra kommande projekt.”
Madeleine Martinsen, Head of R&D Service Hoist & Underground Mining, ABB: ”Jag har en stark koppling till PiiA som finansierar forskningsprojektet ENSAF, som presenterades på PiiA Summit av professor Erik Dahlquist. Deltog även ifjol men utan någon projektpresentation då projektet knappt pågått mer än någon månad. PiiA Summit är ett toppenbra och välplanerat arrangemang med många möjligheter att mingla och bli inspirerad av projektdeltagarna. Projektkavalkaden ger en god insikt om de pågående projekten vilket man sedan ges möjlighet att fördjupa sig om under mingelstunderna vid postrarna. Vi hade många besökare och bra dialoger vid projektpostern.”
Björn Hellstrandh, Senior Project Manager, Oryx Simulations: ”Vi har ju varit med i en del projekt inom PiiA genom åren, det är intressant att följa vad som händer. Samtidigt är PiiA Summit ett bra tillfälle att titta på nya projektmöjligheter, där det faktiskt lutar åt att det kan bli aktuellt med ett nytt projekt. Projektkavalkaden är ett intressant upplägg, ett trevligt format som erbjuder en snabb överblick av vad som är på gång.”
Görel Hedin, Professor vid Institutionen för datavetenskap, Lunds universitet: ”Jag var på PiiA Summit eftersom jag leder PiiA-projektet ’Bloqqi – ett öppet modulärt automationsspråk’. Projektkavalkaden med tillhörande postersession var mycket givande, ett bra sätt att få överblick över projekten och att få kontakt med andra inom PiiA.”
Utvärderingen som delades ut vid avslutet visade att 84 procent av de som svarade på enkäten angav sin generella upplevelse av PiiA Summit som 4 eller 5 på en 5-gradig skala. 16 procent angav 3, ingen 1 eller 2. Framförallt var det projektkavalkaden som deltagarna uppskattade, där närmare 90 procent satte 4 eller 5. Något som vi verkligen tar till oss är alla de förbättringsförslag för konferensen som deltagarna delade med sig av, en verklig guldgruva och något vi ska förvalta väl – speciellt med tanke på att över 90 procent av de som svarat angav att de planerar att delta på PiiA Summit 2018!
Som sig bör svävade ett milt lila skimmer över PiiA Summit.