Branschsamverkan för nationell spridning
Den 11 oktober 2017 genomförde vi PiiA Summit här i Västerås, ett lyckat arrangemang som också blev mitt avstamp som programchef för PiiA. Det var både lärorikt och upplyftande att få träffa alla representanter från företag, akademi och institut på plats, uppleva deras intresse och engagemang för branschen och samtidigt se den fantastiska bredd som PiiA uppvisar. Dagen bjöd också på olika varianter av föreläsningar, där Husqvarna och AkzoNobel inspirerade med sina arbeten kring bland annat innovation och tjänstefiering – utan att kärnkompetensen i deras produkter går förlorad.
Även den uppskattade projektkavalkaden imponerade genom att snabbt och effektivt gå igenom alla nya projekt med en hisnande fart, två minuter per projekt, där den riktigt uppmärksamme på en dryg timme hann skaffa sig en tydlig överblick av PiiAs verksamhet … Till dags dato har vi initierat över 130 projekt, 50 pågår och den totala projektomslutningen inklusive företagens medfinansiering landar på en halv miljard kronor. Bredden hos projekten visar med all tydlighet att investeringen bidrar till en effektivare och mer digitaliserad processindustri för stärkt svensk konkurrenskraft. Intresset bara växer och under 2018 kommer exempelvis tidningen Automation med en artikelserie baserad på projektresultat från PiiAs olika satsningar.
Också Ny Teknik följer PiiAs verksamhet och publicerade i mitten av november en artikel där de intervjuade mig kring aktuella frågeställningar. Artikeln tog bland annat upp den intressanta aspekten om företagens förståelse för sin egen kärnverksamhet för att kunna identifiera sin plats i ekosystemet. Det är mycket som händer och det gemensamma är att allt händer snabbt med nya teknologier, nya tjänster, nya modeller – alla kan, vill och ska göra allt. Eller? Min övertygelse är att det viktigaste är att hitta sin plats och etablera starka samarbeten istället för att springa på alla bollar. Samverkan är nyckeln i de ekosystem som nu byggs tack vare digitaliseringen.
Samtidigt finns det stora utmaningar i och med all den upp- och korskoppling som nu sker; vad händer med data mellan företag och organisationer, vem äger den och – kanske viktigast av allt – hur skapar vi reella värden av all data vi får tillgång till? Säkerhetsaspekten i datautbytet kan heller inte betonas tillräckligt, speciellt inte när vi blir mer eller mindre tvingade att även interagera med fler och ofta mindre men snabbfotade och innovativa aktörer. Många stora företag har traditionellt väldigt strikta inköpsorganisationer där mindre företag väljs bort just på grund av deras storlek. För att dra nytta av utvecklingen måste vi hitta sätt att samverka även med små startup-företag utan att behöva riskera våra affärer. I det gamla tänket för traditionella produkter krävdes det en stabil leverantörsbas för 10-15 år framåt, något som känns förlegat i dagens flöde av data och tjänster. Det är dock en balansgång.
Allt detta kopplar till regeringens samverkansprogram där PiiA är engagerad sju pågående satsningar med en omslutning på över 60 miljoner kronor – exklusive medfinansiering. Många av dessa handlar om den digitalisering som sker inom svensk industri generellt och processindustrin specifikt. Bland annat har vi ett testbäddsprojekt riktad mot gruvindustrin med virtuell och fysisk testmiljö där de flesta större företag och dess leverantörer inom gruvnäringen medverkar, men även företag som arbetar med digitaliseringen av gruvan. Projektet kallas SMIG – Integrerad smart testmiljö för gruvindustrin – och det är nu det blir riktigt intressant. Reflektera gärna över denna uppräkning: Boliden, LKAB, Ericsson, Mobilaris, Volvo CE, Luleå tekniska universitet, ABB, BNearIT, IBM, DataDuctus, Optimation, Oryx, Bergteamet, Uppsala universitet, Atlas Copco, Algoryx, Sandvik, SKB, Umeå universitet, Rock Tech Centre …
Trots ett på papperet nischat projekt finns det en stor bredd bland de medverkande, både vad gäller verksamhetsområden och nationell spridning. En testbädd för gruvindustrin skulle kunna uppfattas som väldigt
specialiserad och branschspecifik, men faktum är att projektet möjliggör för exempelvis Ericsson att testa 5G-lösningar som sedan kommer all typ av industriell kommunikation tillgodo. ABB kan från sina styrsystem i gruvmiljö dra erfarenheter som kan överföras till andra verksamheter för exempelvis optimering av flöden, medan maskinleverantörer som Volvo och Atlas Copco utvecklar och fördjupar sin kunskap om fjärrstyrning på distans och autonoma fordon. Och så fortsätter det i nya samverkansformer och konstellationer, korskopplingar som alstrar lösningar till stöd för alla svenska industriföretags konkurrenskraft. Detta är också lite av grunden till de strategiska innovationsprogrammen, där PiiA i sina projekt utvecklar lösningar för processindustrin som sedan sprids till andra områden och i slutänden kommer till nytta för samhället i stort.
Avslutningsvis vill jag passa på att hälsa vår nya programstrateg Malin Rosqvist välkommen till PiiA – läs mer här. Varmt välkommen, Malin!
Peter Wallin · Programchef PiiA