Prova dig fram med ett steg i taget
Jag har varit engagerad i PiiA länge och konstaterar att vi under de senaste åren tagit stora kliv framåt. Allt börjar dock med ett första steg och från början, då allt var nytt, var verksamheten ganska outvecklad med stort fokus på ett begränsat antal aktörer. Det var lite för många leverantörer och för få kunder involverade. Under de senaste åren har PiiA utvecklats och det är allt fler inom processindustrin som känner till oss, men vi har fortfarande en lång väg att gå.
Med Peter Wallin som ny processledare har vi stärkt ledningen, men också vi inom industrin måste börja tala mer om PiiA. För en bättre kännedom är det viktigt att vi sprider budskapet på alla nivåer. Digitaliseringen av svensk processindustri är en komplex helhet där det krävs samtal på både operativ nivå och ledningsnivå – det räcker inte med det ena eller andra. Internationellt är digitaliseringen en ledningsfråga, något som kommer uppifrån, men det kopplar inte riktigt till svensk kultur. Dock så är digitaliseringen en fråga som måste drivas från ledningsnivå även i Sverige eftersom det påverkar så många processer i företagen.
I min vardag på Siemens arbetar vi dagligen med att få ihop alla värdeflöden hos våra kunder. Digitaliseringen får inte bara handla om produktionen, den omfattar även alla stödsystem i verksamheten. Vårt budskap är att du ska digitalisera för att jobba i en virtuell värld där du designar din fabrik, din produkt, din process – för att i nästa steg göra det du vill i den verkliga världen baserat på den digitala tvillingen. Det leder till mer innovativa lösningar där du kan testa så mycket mer än vad som är möjligt i den ”riktiga” världen. När du väl tar beslut om produktion går allt så mycket enklare, allt är testat och klart. Sedan återkopplar du alla data från både produktionen och produkten till första steget i den digitala tvillingen och skapar på så sätt en ständigt lärande process.
Det är dock ingenting du gör i en handvändning och att försöka ta in allt med en gång kan vara skrämmande. Börja i det lilla och utveckla processen stegvis. I veckan var jag med några av våra kunder till Finspång där vi har vår produktion av gasturbiner. För åtta år sedan började de testa 3D-printning, idag är de världsledande och utgör ett globalt kompetenscentrum inom Siemens. Resan började med att de helt enkelt lekte med den nyinförskaffade utrustningen och testade sig fram. Som alltid krävs det en eldsjäl som vågar experimentera med sina idéer och leka och idag är de världsledande inom området. Brännaren i en gasturbin byts behöver ”servas” efter ett antal år beroende på drifttid, där de genom 3D-printningen lyckats ”återställa” brännaren på en bråkdel av tiden det tog tidigare. Hela utvecklingen av 3D-tekniken i Finspång är ett bra exempel på hur du ska tänka kring digitalisering. Mitt råd är att börja leka och testa dig fram, ett steg i taget.
Göran Persson · Styrelsemedlem i PiiAs styrelse