Samverkan är en svensk paradgren
Befinner mig i Malmö där jag har checkat in på Hotell Svärföräldrar, alltid lika trevligt. Idag har jag ett möte med Sesamnätverket, ett automationsnätverk som PiiA borde kunna koppla upp sig mer mot till ömsesidig nytta. De har även haft ett projektförslag inom PiiA, så vi bland annat diskutera hur de med stöttning från PiiA kan gå vidare med det. Det är mycket avslut denna vecka. Ett exempel är morgondagens möte med delar av samverkansgruppen inom Uppkopplad industri och nya material som tittar på testbäddar, där vi ska diskutera potentiella nya sådana – allt för att stärka svensk industri i framtiden. Det är ett arbete som sker i samverkan mellan ett spännande tvärsnitt av svensk industri och stödaktörer: PiiA, Produktion2030, ABB, Saab, Ericsson, Scania, Boliden, Chalmers, Teknikföretagen, Volvo Cars och Volvo Group. Det ska bli ett spännande möte!
Igår besökte jag Swerea SWECAST som arbetar med gjuteriteknisk forskning, ett mycket industrinära institut med bra balans mellan industriforskning och traditionell forskning via anslag. De har som jag nämnt tidigare två projekt inom PiiA – Autoprint och Optipress – och jag träffade både de ansvariga för dessa samt institutets forskningschef. De har en väldigt imponerande verksamhet med bland annat ett eget gjuteri för i stort sett alla metaller. I samarbete med ett företag kan de även 3D-skriva sandformar, vilket ger intressanta möjligheter. Som alltid gäller det att se hela kedjan, hela flödet, där nästa steg med dessa sandformar är arbetet med att suga eller putsa bort sanden. Det är ett stort efterarbete vilket projektet Autoprint fokuserar på. Sanden är dessutom inte särskilt nyttig för människor, kanske lösningen ligger i en ”dammsugarrobot” eller någon form av kollaborativ lösning? Genom att se helheten och proaktivt addresera nästa steg i 3D-skrivarkedjan erbjuds både hälso- och effektiviseringsvinster.
För att återkoppla till samverkansgruppens möte och tvärsnittet av svensk industri så är det alltid spännande att samla några av Sveriges ledande industriföretag i ett och samma rum. För att gemensamt komma fram till vilka satsningar som bör göras och hur de ska se ut krävs det givetvis en hel del jämkande. Det blir en väldig dynamik i diskussionerna, samtidigt som det är tydligt att många av utmaningarna är gemensamma; digitalisering, uppkoppling, säkerhet, analysmetoder, AI … Samverkan är faktisk en svensk paradgren och detta är ett typexempel på hur vi tillsammans kan stärka vår konkurrenskraft. Området som diskuteras är dessutom något som vi fokuserar på i vår kommande utlysning – mer information kommer inom kort.