Tre nya ledamöter till PiiAs styrelse
Det strategiska innovationsprogrammet PiiA har ett uppdrag att stärka svensk processindustri genom digitalisering och utveckling av IndTech. Detta görs genom ett antal instrument. Dels öppna utlysningar som finansierar genomförbarhetsstudier, forsknings- utvecklings- och innovationsprojekt. Dels genom omvärldsbevakning och kunskapsspridning och också genom strategiska projekt som arbetar för att lösa större utmaningar. För att utföra uppdraget krävs starka nätverk och stort engagemang från både industribolag, teknikleverantörer och forskningsaktörer. Några av eldsjälarna är samlade i PiiAs styrelse där tre nya personer valdes in under februari. Dessa är Heike Schneider från Syntell, Maria Grahm från Siemens och Daniel Enström från Mobilaris.
”PiiAs styrelse spelar en viktig roll för utvecklingen av svensk processindustri” menar Mikael Dahlgren från ABB som är styrelsens ordförande. ”Vår uppgift är dels att vara industrins röst och lyfta utmaningar och lösningar som kan gynna processindustrin. Dels behöver vi vara ambassadörer för PiiA i våra nätverk och bolag. PiiA är viktigt för att hitta nya samarbeten, lösningar och att ta lärdom från hur andra har arbetat.”
Heike Schneider arbetar idag som affärsområdeschef för konsultbolaget Syntell. Där ansvarar hon för 21 konsulter inom området industri. Området innefattar flera branscher inom industrin och Syntell har kunder inom såväl privat som offentlig sektor. Heike har en utbildning inom fysik och har arbetat som systemingenjör och teknisk projektledare inom flera sektorer.
”En utmaning när industrin ställer om till digitalisering och cirkulära värdekedjor handlar om informationsinhämtning. Vi behöver bli bättre på att kravställa kring information; vilken information ska överföras, vilka processer det ska stödja, vilka människor som ska se till att processen efterlevs och vilket ledningsstöd som finns. Här finns mycket att vinna för individer, bolag och Sverige som land.”
Heike är engagerad i flera forskningsprojekt och i SIS och ISOs arbete för att ta fram standarder kring industriell digitalisering. Inom Syntell finns experter inom smart industri som i samarbete med Akademin, SIS och ISO(ISO/IEC/JWG21) tar fram standarder för informationsutbytet i industrin.
Privat engagerar hon sig också för att stärka ungdomars intresse av teknik och allmänhetens kunskap kring rymden. Heike engagerar sig i Fuglesangs Space Centers vänförening för att skapa fler utbildningar och samarbeten i Sverige kring rymd.
Maria Grahm är uppvuxen i Skåne och läste till automationsingenjör i Lund. Hon har därefter arbetat med automation och teknik inom både livsmedelsindustrin och läkemedelsindustrin. Med erfarenheter både som egenföretagare, projektledare och konsultchef tog hon under 2021 rollen som affärsenhetschef för processautomation inom Siemens division Digital Industries, där målet är att utveckla både den egna organisationen, men också processindustrin. Maria känner stolthet inför uppdraget som styrelseledamot för PiiA.
”Det finns många stora utmaningar som både industribolag och samhälle står inför, däribland digitalisering och klimatomställning” säger Maria. ”PiiA har en viktig roll att spela när det kommer till att knyta samman organisationer för starka samarbeten. Komplexa frågor går inte att lösa på egen hand utan här krävs samarbeten över bolagsgränser.”
”Befintliga bolag har flera utmaningar som vi behöver hjälpa dem med” fortsätter Maria. ”Vi måste också fortsätta väva in nya bolag som kan bidra med nya lösningar som industrin har ett stort behov av, jag hoppas vi genom PiiA kan hjälpa dessa att snabbare testa sina produkter och etablera sig på marknaden.”
Daniel Enström är vd för teknikbolaget Mobilaris. Där har han jobbat sedan 2017 men tog vd-rollen i januari 2022. Daniel har en utbildning till civilingenjör och har tidigare arbetat inom telekom. Fokus i hans arbete är digital teknik med ett stort intresse för processindustrin. Daniel drivs av att göra industrin starkare och säkrare, något han hoppas kunna bidra med i arbetet för PiiAs styrelse.
”Det finns en god digital mognad i svensk industri och en vilja att förändras för att bli starkare och mer hållbara” säger Daniel. ”Det som avgör framgången är hur de som är närmast processen använder sig av tekniken. Det krävs en god förståelse för både problemet och tekniken både i inköpsprocessen och vid dess implementering. Man måste se till att de som kommer nyttja tekniken är involverade.”
Daniel ser fram emot att få en större inblick i de olika typer av idéer och satsningar som planeras. Han ser också fram emot den utvärdering av programmet som nu startat för att därefter hitta riktningen för att programmet ska bli en av satsningar som får finansiering via SIP 2.0; nästa steg i de strategiska innovationsprogrammen.
”Valberedningen har utfört sitt uppdrag på ett ypperligt sätt och jag ser fram emot många bra samtal med våra nya styrelsemedlemmar” säger Peter Wallin, programchef för PiiA. ”Det är mycket betydelsefullt att få in dessa personer som alla har lång erfarenhet från industri och teknikområden. Styrelsen är PiiAs öra mot rälsen och vi har mycket bra diskussioner med högt i tak och fokus på industrins bästa möjliga framtid.”
Varmt välkomna till PiiAs styrelse Heike, Maria och Daniel!
PiiA har ett nationellt uppdrag att stärka svensk processindustri. Uppdraget är tilldelat via Vinnova, Energimyndigheten och Formas som tillsammans instiftade de strategiska innovationsprogrammen med start 2013. Idag finns det 17 strategiska innovationsprogram med olika inriktningar. PiiAs arbete och många av besluten kring programmets satsningar tas av en styrelse bestående av 10 ledamöter och tre adjungerade. Ledamöterna väljs in på en period av tre år och röstningen sker via PiiAs årsstämma.