Tips för att bygga goda samarbeten som leder till starka projekt
Just nu är det högaktuellt att formera sig och bygga konsortier för att lägga grunden till bra projekt. Det finns många öppna utlysningar som vill bidra till att stärka svensk industri; inte bara den öppna utlysningen från PiiA utan även genom andra program och finansiärer.
Malin Rosqvist arbetar med projektstöd för PiiA och är ansvarig för verksamheten i PiiA Projects, här delar hon med sig av några tips på hur man bygger ett starkt projektkonsortium.
Vad ska man tänka på när man påbörjar ett samarbete för att bygga ett projekt?
– Goda samarbeten bygger på ett gemensamt engagemang och på goda relationer och tillit. Bidraget från PiiA ska bidra till att man genom projekten vågar prova nya saker; det innebär att parterna behöver arbeta fram en ny idé och att de litar på varandra tillräckligt för att testa och riskera att misslyckas. Vi erbjuder en chans att jobba tillsammans utan att vara 100% säkra på att man kommer finna den bästa lösningen eller metoden. Då krävs det att man har tillit till varandra.
När man inte kan mötas kan det möjligtvis vara svårt att utvidga sitt nätverk och knyta nya samarbeten; har du några tips?
– Jag tycker att det trots – eller kanske tack vare – pandemin finns goda möjlighet att knyta nya kontakter just nu. Det sker väldigt många webinarier och digitala träffar där industribolag, teknikleverantörer och forskningsaktörer möts och diskuterar aktuella frågor och gemensamma utmaningar. Det viktigaste man ska bära med sig är nyfikenhet! Visa ditt intresse, ställ frågor och kontakta personer som tycks intresserade av samma frågor som du. Om man påbörjar ett nytt samarbete kan det vara klokt att börja i mindre skala, med en akademisk partner finns det möjlighet att delta i bland annat exjobb och examensarbeten, inom PiiA kan man börja med att söka en genomförbarhetsstudie.
Vad ska man mer tänka på när det handlar om att starta projekt tillsammans?
– Jag tycker det är väldigt viktigt att man gör en bra planering tillsammans redan från start. Ansökningsarbetet ska inte bara beskriva en vision utan vara en plan för projektets genomförande. Gör man ett bra grundarbete är mycket vunnet; projektet har en strukturerad plan och parterna får en tydlig gemensam bild av arbetet och förväntningar om resultat.
Vilket stöd kan PiiAs programkontor bidra med?
– Eftersom vi inte deltar i bedömning av ansökningarna så har vi stora möjligheter att hjälpa till med både vägledning kring projektplan och aktörskonstellation. Vi arrangerar flera digitala möten för industri och akademi och har ett stort nätverk för att hitta lämpliga partner som skulle kunna bygga bra projekt tillsammans.
Vi har dessutom god kännedom om innovationssystemet öppna och kommande utlysningar, både nationellt och internationellt. Vårt mål är att skapa förutsättningar för PiiAs projekt att växa så de får största möjliga effekt för svensk industrin. Vi har dessutom plats för fler projekt i vår portfölj så var inte rädd för att kontakta mig eller mina kollegor om du vill ha stöttning i ansökningsarbetet!