Nyhetsbrev oktober 2021
Samarbeten, internationalisering och hopp om att träffas
Hösten är verkligen här nu; luften är krispig och snart har alla löv fallit från träden. På programkontoret arbetar vi med flera stora strategiska initiativ; däribland Digitala Stambanan IndTech som precis startat. Projektet är ett samverkansprojekt initierat av PiiA och det strategiska innovationsprogrammet Produktion2030. Det bygger vidare på arbetet vi gjort i Digitala Stambanan 2018-2020 där vi nu hoppas ta ytterligare steg mot en digital infrastruktur som möjliggör nya affärsmöjligheter baserat på den information som flödar i produkternas värdekedjor. Till en början startar vi med värdekedjor kring stål, energi och koppar.
Vi samarbetar med flera andra strategiska innovationsprogram kring ett initiativ för att skapa cirkulära flöden av material i flera branscher. Inom processindustrin finns det stor potential att arbeta med cirkulära flöden av material och det skulle ge stort värde att lära över branschgränser och arbeta fram nya metoder för cirkuläritet och spårbarhet.
Vi arbetar vidare med det Atlant-överskridande samarbetet Nordic IndTech där vi tillsammans med Automation Region samarbetar med Nordic Innovation House Silicon Valley för att ge svenska teknik och industriföretag en väg in på den amerikanska arenan och amerikanska företag en chans att arbeta med svenska bolag inom både teknikutveckling och industri. Arbetet har pågått i över ett år och vi har arrangerat flera digitala workshops och event. Många bra kontakter har knutits mellan bolagen och vi hoppas snart att projektet får mer luft under vingarna så vi kan göra ytterligare satsningar. En målsättning innan pandemin var att arrangera en konferens kring IndTech i Silicon Valley, det har inte varit möjligt än och detta år har varit viktigt med de digitala mötena för att bygga relationer redan innan vi kan ses på plats. Utan pandemin hade vi förmodligen inte haft lika bra förutsättningar att arrangera digitala möten med så bra uppslutning som vi har haft. Nu har samarbetet verkligen fått fart och vi räknar med att arbetet kommer fortsätta och växla upp med ännu fler aktiviteter som skapar värde för våra svenska processindustrier och teknikleverantörer.
Vi arbetar fortfarande i stor utsträckning hemifrån och drar nytta av fördelarna med de digitala mötena. De leder definitivt till mer effektiva arbetsdagar men vi saknar också det sociala och stunderna mellan beslutspunkter och kvalitativa diskussioner då kontakter knyts och relationer stärks. Vi hoppas att vi snart kommer kunna arrangera fysiska möten under kontrollerade former. Ett av dessa blir i Göteborg 30 november – 1 december, då vi kommer diskutera hur IndTech leder vägen till fler hållbara lösningar i industrin jag hoppas vi ses på plats!
Peter Wallin, programchef PiiA
peter.wallin@sip-piia.se
En arena som möjliggör en digitaliserad processindustri
Projektet ”Smart Automation Living Lab for Process Industry Implementation” (SALLPI) skapar och driver en sammanhållen plattform för processindustrin där andra testmiljöer som har specifika testinriktningar integreras. Projektet finansieras som ett strategiskt projekt genom PiiA och startade i slutet av 2018. SALLPI ger processindustrin och dess leverantörer möjlighet att samverka och testa nya lösningar utan att störa den pågående produktionen. Testmiljön möjliggör att processindustrier kan lära sig mer om möjligheterna med olika tekniker och skaffa sig nödvändig kunskap för framtida investeringar.
”PiiAs uppdrag är att snabba på digitaliseringen av svensk processindustri och SALLPI är en viktig pusselbit då det kan skapa mod hos industrin att ta väl underbyggda beslut om framtida investeringar” säger Peter Wallin, programchef för PiiA.
SALLPI har tagit vara på lärdomar från flera tidigare projekt och idéer.
”Det finns ett stort behov både från processindustrin och deras leverantörer av både teknik och system att utveckla och testa nya verktyg innan en implementering påbörjas i industrin,” berättar Larisa Rizvanovic, projektledare för SALLPI. ”Vi har byggt upp en miljö där vi kan nyttja data från industrins processer och skapa digitala tvillingar för att simulera produktionsmiljön. Ett antal demonstrationsanläggningar är med i detta och man kan säga att vårt labb i Västerås fungerar som en inkörsport till flera av dessa. Vi har kopplat ihop oss och kan nyttja data och simuleringar även från andra platser i en arena som kan förkorta tiden från idé till implementering av digitala lösningar för industrin.”
Larisa fortsätter: ”Vi ser en stor potential för digitalisering hos processindustrin; det möjliggör en mer resurseffektiv och kvalitativ tillverkning. Det är dyrt att utveckla och implementera nya steg i processen och ofta är det riskabelt att testa nya lösningar i produktionsmiljön, då det ofta kräver totalt stopp i produktionen.”
Mikael Rudin från ABB har varit engagerad i SALLPI sedan projektet startade och berättar: ”I vårt use-case har vi haft som målsättning att göra det möjligt för våra kunder att använda simuleringar av industrianläggningar och tillhörande automationssystem på ett mer kostnadseffektivt sätt. Vi tillhandahåller samma funktioner som kunderna idag underhåller och driftar själva på ett bättre sätt.” Mikaels delprojekt har flyttat simuleringssystem, som idag kör i samma dator lokalt, till att köra systemen i olika moln med säker kommunikation mellan dem. ”Genom att erbjuda funktionerna som molnlösningar som driftas av företag specialiserade på underhåll och drift av denna typ av system låter vi kunderna fokusera på mervärdet. Vi ser redan idag att kunder diskuterar denna typ av lösningar, så detta kommer troligen att bli en del av vårt standard erbjudande i framtiden.”
En plattform som förvaltar resultaten från forskningsprojektet, kallad SALLP, är under uppbyggnad. Här kommer man kunna tillgodogöra sig både forskningsrapporter och demonstrationer som har tagits fram med målsättningen att digitalisera processindustrin.
Potentialen med SALLP är stor, labbet innebär möjligheter för industribolag att sänka sina utvecklingskostnader och att säkra värdet och säkerheten i nya implementeringar.
För system- och teknikleverantörer innebär det stora möjligheter att utveckla sina produkter baserat på industrins data; de får mer kunskap om processindustrins förutsättningar och behov och kan därmed utveckla bättre lösningar.
Projektet har samlat kunskaper genom samverkan mellan forskare, teknikleverantörer och industribolag och organiserat arbetet i sex industriella användarfall:
- Fjärrsupport och samarbete i pappersindustrin
- Beslutsstöd för materialval och metoder i stålindustrin
- Estimering av magnetiska förluster i stålproduktion genom AI
- Molnbaserad automation med IoT i processindustrin
- Molnbaserad kommunikation mellan labb
- Kvalitetskontroll av batteritillverkning med AI-metoder
Kontaktperson:
Larisa Rizvanovic, RISE
larisa.rizvanovic@ri.se
Hållbar Industri – konferens 30 november – 1 december
Automation och digitalisering lyfter svensk industri och gör att vi kan ta en ledande position inom hållbar utveckling. Med hjälp av IndTech – ny teknik och digitala lösningar som förstärker befintliga system – kan vi bygga en effektivare och säkrare produktion, cirkulära affärsmodeller och nya ekosystem för samverkan. Det stärker svenska företags konkurrenskraft på en global marknad.
Lunch till lunch med utställning i Göteborg
Var med oss under en lunch-till-lunch-konferens med utställning den 30 november till den 1 december på Svenska Mässan i Göteborg. Du möter inspiratörer och experter som kopplar ihop hållbarhet med industriell utveckling och lönsamhet. I anslutning till konferensen bjuder vi också in till en exklusiv kvällsaktivitet på Liseberg.
Välkommen att delta i samtalet om hur IndTech leder vägen mot ökad konkurrenskraft och en hållbar industri.
Konferensen arrangeras av PiiA, Automation Region, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA) och Svenska Mässan.
Läs mer om konferensen här.
Öppen utlysning: Dataanalys i processindustriella värdekedjor
Syftet med utlysningen är att öka hållbarhet och konkurrenskraft hos svensk processindustri genom att öka användningen av ny teknik och avancerad dataanalys i värdekedjor kopplade till processindustrin, både inom och mellan företag.
Öppningsdatum 6 september 2021
Sista ansökningsdag: 25 november 2021 klockan 14:00
Senaste beslutdatum: 27 januari 2022
Projektstart tidigast: 15 februari 2022
Projektstart senast: 15 mars 2022
Följande två typer av projekt finansieras i denna utlysning:
Genomförbarhetsstudie – Upp till 9 månader, maximalt bidrag 600 000 kronor per studie
FUI-projekt – Upp till 36 månader, maximalt bidrag 5 000 000 kronor per projekt
Digitala Stambanan IndTech
Nästa steg i att bygga framtidens Digitala Stambanan är nu påbörjad; en stambana som stärker svensk industris konkurrenskraft. Pandemin har kraftigt accelererat den digitala transformationen av industrin över hela världen. Där har digitala plattformar spelat en viktig roll för att möjliggöra utbyte av data, information och kommunikation mellan aktörer i värdekedjor. Men för att plattformarna ska kunna nyttjas fullt ut krävs en utbyggnad av den digitala infrastrukturen. Järnvägens stambana, som en gång skapade förutsättningarna för dagens industri och välstånd behöver kompletteras med en ny digital stambana. Vi behöver också säkerställa en ökad digital mognad och kompetens av digitalisering i industrin.
Digitala Stambanan arbetar nu på två fronter för att på bästa sätt stärka både processindustrin och den tillverkande industrin; ”Digitala Stambanan IndTech” som drivs av det strategiska innovationsprogrammet PiiA och ”Digitala Stambanan Produktion” som drivs av det strategiska innovationsprogrammet Produktion 2030.
Läs mer om Digitala Stambanan.
Workshop: Möjligheter med AI för processindustrin
RISE och PiiA bjuder in till workshop kring AI för processindustrin. Workshopen riktar sig till de som arbetar med bl.a: digitalisering av processer, forskning, utveckling och innovation, produktionsledning och teknik.
Detta är ett bra tillfälle för att bli inspirerad av exempel från industrin och diskutera lärdomar, erfarenheter och farhågor.
Under workshopen kommer dessa frågor diskuteras:
Vad är möjligheterna med att nyttja AI för processindustrin?
Hur kan nya lärdomar skapas genom datainsamling?
Hur kan industrin bli mer datadriven?
Vilket stöd önskar industrin kring livslångt lärande och värdeskapande kopplat till AI-utvecklingen?
Workshopen arrangeras digitalt för en exklusiv grupp den 24 november kl.14.30 – 16.30.
Anmäl intresse här.
Vill du i fortsättningen få PiiAs nyhetsbrev i din mailkorg?
Registrera dig här.