Mindre gasutsläpp från processindustrier genom ny teknik
Har du åkt förbi ett pappersbruk och känt en obehaglig lukt? Det beror på gaser som släpps ut, eller läcker ut från pappermassatillverkningen. Med hjälp av modern sensorteknik och avancerad databehandling försöker ett team från Mittuniversitetet, SCA och SenseAir nu hitta nya lösningar för att prediktera och minimera utsläpp av gaser, och därmed uppkomst av lukt.
Projektet heter ”Datadriven prediktering av farliga utsläpp av gaser för hållbara processindustrier”. Claes Mattsson, prefekt vid Mittuniversitet och forskare inom sensorteknologier med fokus på gassensorer, leder arbetet. Claes berättar:
”Att mäta lukt är svårt och det finns inga sensorer som idag kan uppfatta lukt. Det mänskliga luktsinnet är individuellt utformat och olika näsor är mer eller mindre känsliga. Det vi däremot kan upptäcka med sensorer är gaser som vi vet kan detekteras när lukten uppstår.”
Genom ett automatiskt system kan man arbeta med bättre framförhållning och upptäcka problemet mycket tidigare. Ett första steg för projektet kommer vara att ta fram ett system som varnar när gaser uppkommer. I framtiden ser man möjlighet att genom analys av material och processer kunna förutspå utsläpp och ändra produktionen för att minimera dessa. På detta sätt kan man effektivisera verksamheten, få färre driftstopp och ett mer effektivt underhåll. Det kan också innebära att man tidigare upptäcker läckage vilket leder till mindre produktionsförlust. Samma modeller kommer kunna appliceras på fler områden. I SCAs fall planeras byggandet av en fabrik för biodrivmedel. Där kommer samma lösning kunna användas för att mäta lättflyktiga kolväten; ett krav för att få driva verksamheten. Även andra typer av industrier skulle kunna nyttja samma AI-modeller och samma typ av sensorer.
Idén till projektet uppstod då Mittuniversitet och SCA i det EU-finansierade projektet MiLo -Miljön i kontrolloopen undersökte fler möjligheter att använda mätteknik för att lösa problem hos industrin. Projektet finansieras via PiiAs 14:e utlysning och planeras att avslutas under våren 2023.