6 viktiga åtgärder för en cirkulär ekonomi i processindustrin
I en tid då klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald och global vattenstress hotar vår planet, måste processindustrin hitta nya vägar för att minska sin miljöpåverkan. Under PiiA Impact & Innovation Summit diskuterar Karin Wannerberg viktiga åtgärder för en cirkulär processindustri: För att klara klimatmålen måste vi minska utvinningen av jungfruliga material och i stället fokusera på att återvinna och återanvända de resurser vi redan har. Här spelar digitaliseringen inom processindustrin en central roll för Sveriges omställning.
– Dagens industriella produktion är starkt beroende av jungfruliga material – en process som står för 50 procent av klimatpåverkan och 90 procent av den globala vattenstressen. För att möta dessa utmaningar måste processindustrin anamma en cirkulär ekonomi, där avfall inte ses som ett problem utan som en resurs, säger Karin Wannerberg, projektledare på Ragn-Sells och delprojektledare för PiiAs strategiska projekt Trace4Value.
6 viktiga åtgärder för en cirkulär processindustri:
1. Öka andelen återvunnet material: Höj den cirkulära andelen från sju procent till 17 procent för att minska beroendet av jungfruliga resurser.
2. Resursoptimering: Säkerställ att rätt material går tillbaka in i produktionssystemet.
3. Bättre spårbarhet och datadelning: digitalisering är en förutsättning för resursoptimering.
4. Skapa enhetliga materialstandarder: Processindustrin behöver definiera krav för materialens kvalitet, oavsett om de är jungfruliga eller återvunna.
5. Hantera skadliga ämnen: Utveckla system för att sanera och ta bort farliga ämnen från materialströmmarna.
6. Samverkan: För att lyckas med omställningen krävs samarbeten mellan alla aktörer inom processindustrin.
1. Öka återvunnet material med 17 procent
För att kunna uppnå en ökad cirkularitet måste processindustrin också förbättra sin resursoptimering. Detta innebär att vi måste höja andelen återvunnet material i produktionen. Om vi ska hålla oss inom de planetära gränserna och minska miljöpåverkan behöver vi öka den cirkulära andelen från dagens 7 procent till åtminstone 17 procent.
2. Resursoptimering: Återför rätt material in i produktionssystemet
Det kräver att vi optimerar användningen av resurser, så att rätt material kan gå tillbaka in i produktionssystemet och användas om och om igen. För att säkerställa att resurser används på bästa sätt måste vi ha tillgång till noggrant hanterad data som gör det möjligt att spåra material genom hela livscykeln. Vi behöver skapa förutsättningar för effektiv resursoptimering och då behöver industrin tillhandahålla relevant data på ett skalbart och hållbart sätt.
3. Spårbarhet och datadelning – nyckeln för ett cirkulärt system
För att skapa ett fungerande cirkulärt system är det avgörande att alla aktörer i produktionskedjan kan dela information om materialflöden och processer. Spårbarhet är en nyckelfaktor för att säkerställa att material och resurser används effektivt. Genom att bevara information om materialet genom hela livscykeln kan aktörerna inom industrin få en tydlig bild av vilka material som används, och vad som behöver förbättras för att höja kvaliteten och effektiviteten i processen.
4. Kvalitetsstandarder och kravställning från processindustrin
Det innebär också att processindustrin måste bidra med kravställning på vilka kvalitetsstandarder materialet behöver uppfylla för att kunna återvinnas, alternativt återbrukas. Genom att definiera tydliga krav på materialens egenskaper kan industrin säkerställa att det som återvinns och återanvänds inte bara är tillräckligt bra för produktionen utan också för miljön och hälsan.
5. Avgiftning av flöden och bortförande av skadliga ämnen
En annan utmaning i den cirkulära omställningen är att säkerställa att skadliga ämnen inte hamnar i materialflödena. För att förhindra att farliga ämnen sprids i systemet är det viktigt att utveckla mekanismer för avgiftning och bortförande av dessa. Genom att skapa webbaserade portaler för sanering kan industrin säkerställa att skadliga ämnen tas bort från det cirkulära flödet vilket i sin tur gör hela processen mer hållbar.
6. Vikten av samverkan för cirkulär ekonomi inom processindustrin
Cirkulär ekonomi innebär inte bara teknologiska förändringar utan också ett förändrat sätt att tänka kring produktion och resursanvändning. För att lyckas med denna omställning krävs det samarbete mellan alla aktörer inom processindustrin. Alla måste bidra med sin kompetens för att skapa förutsättningar för en hållbar produktion, där material strömmar effektivt och cirkulärt.
Summering: Processindustrins roll i omställningen
– Processindustrin är en grundpelare i svensk ekonomi och internationell konkurrenskraft. Med sin världsledande roll inom klimateffektiva lösningar är den central för Sveriges gröna och digitala omställning, säger Malin Rosqvist, programchef PiiA.
Den svenska processindustrin omfattar verksamheter inom bland annat skogs-, kemi-, gruv- och stålindustrin som står för 20 procent av Sveriges exportintäkter och har ett exportvärde på cirka 290 miljarder kronor.
– Processindustrin spelar en central roll i att forma framtidens hållbara produktionssystem. Genom att fokusera på ökad återvinning, resursoptimering, datadelning, hantering av skadliga ämnen och samverkan kan vi skapa en mer hållbar och cirkulär ekonomi som minskar belastningen på både miljö och samhälle, avslutar Karin Wannerberg.