Klyschor om digital omställning
För mer än tio år sedan hade jag möjlighet att lyssna på GEs VD Jeff Immelt i London då han pratade på deras konferens Mind & Machines, ett mycket inspirerande tal om digitalisering. GE var även med startade Industrial Internet Consortium i USA och har skapat en mängd intressanta och detaljerade rapporter om effekten av digitalisering. På väg till Stockholm igår läste jag en artikel om hur självaste GE nu har golvats av sin digitala dröm.
GEs börsrvärde har sedan 2001 gått från 400 miljarder dollar till under 250 miljard och forskarna tittar nu på hur det kunde bli så. Förutom ekonomiska bekymmer, gamla surdegar och dåliga förvärv beskrivs affärsområdet GE Digital som en av orsakerna. Forskarna skriver att verksamheten liknat en verklighetsflykt där den existerande affärsmodellen uppfattats som trist varför direktörerna sökt efter något mer spännande. En ny och sexig teknologi kan vara frestande och tar lätt all uppmärksamhet på bekostnad av det gamla. GEs lönsamma kraftverksamhet har gått ner fullständigt i satsningar på smarta fabriker och 3D-skrivare.
Forskarna menar att teknikskiftet fått cheferna att tappa omdömet och förmågan att fatta rationella beslut och jämför det med en fylla. Detta rus har sedan förstärkts av konsulter, medier och leverantörer som gärna vill hålla hajpfesten vid liv. Forskarna skriver vidare att GE Digital i Kalifornien endast har uppnått tre procent av de mål som satts upp för 2020 och nu krymper de antalet anställda och det ryktas om att hela affärsområdet ska säljas. Med andra ord total reträtt.
Efter att själv ha läst så mycket gott om GEs satsningar så var det väldigt intressant att läsa denna artikel. Min reflektion är att man på något sätt måste lära sig att hantera både och; ta sig an det som gör att verksamheten levererar intäkter samtidigt som man också bedriver en digital transformering. De ska inte ses som separata aktiviteter utan att de i den egna verksamheten håller ihop och är beroende av varandra. Det gäller med andra ord att ha ett nyktert förhållningssätt till både nya teknologier och förutsättningar.