4S
4S – Strategies and Standards for Smart Swedish Industry
Projektet 4S kopplar samman resultat från svenska utvecklingsprojekt för industrins digitalisering med det standardiseringsarbete som nu pågår inom de internationella organen ISO och IEC. De svenska innovationsprogrammen PiiA (Processindustriell IT och Automation) och Produktion2030 tillsammans med SIS och SEK är huvudparter i projektet. Det övergripande målet är att stärka Sveriges internationella position inom området smart industri genom att identifiera och finansiera aktiv medverkan i standardiseringsarbetet. Projektet 4S verkar också för att öka svenska företagsledningars insikt om standardiseringens betydelse för digital utveckling och konkurrenskraft. För relevanta utvecklingsprojekt finns nu möjlighet att söka ekonomiskt stöd för att svenska forskningsresultat ska ge värdefullt inflytande på det internationella standardiseringsarbetet.
Den fjärde industriella revolutionen
En smart uppkopplad industri innebär genomgripande förändringar av de industriella värdesystemen. Dataströmmarna blir lika viktiga som flödet av fysiska varor och tjänster. Mängden data som samlas in ökar och plattformar uppstår som förädlar och tar fram värdet av data. Värdena består i att företagens försörjningskedjor blir effektivare och i att nya kundvärden kan läggas till konventionella produkter. Det är en utveckling som påverkar den industriella logiken och öppnar för nya affärsmodeller. Ett nytt paradigm förestår där den företagsekonomiska doktrinen visserligen består, men verktygen för dess tillämpning revolutioneras.
Smart industri och Referensmodeller
Begreppet smart industri sammanfattar it, industriteknik och mänskliga förmågor för att utveckla innovationsmetoder, produktionsmetoder och affärer. Referensmodeller som kartor över en smart digitaliserad industri täcker också in alla dessa aspekter.
Referensmodeller och referensarkitekturer skapar ett enhetligt förhållningssätt så att alla aktörer kan förstå varandra. Det är grunden till interoperabilitet (strukturer som medger fullständig anslutbarhet mellan olika system och därmed organisationer) och anledningen till att internationell standardisering lyfts fram som ett kritiskt bidrag till förverkligandet av en smart industri.
Exempel på modeller som följer dessa riktlinjer är den tyska RAMI 4.0 framtagen inom satsningen Industrie 4.0 samt NIST-modellen som är framtagen av det amerikanska forskningsinstitutet NIST (National Institute of Standards and Technology). Industrial Value Chain Initiative är ett motsvarande japanskt initiativ. Andra exempel finns i Korea och den kinesiska satsning Made in Chine 2025/Chinese Manufacturing 2025. Referensmodellerna och referensarkitekturerna ligger nu till grund för ett internationellt standardiseringsarbete kring smart industri.
Standardisering
Arbetet med att skapa en industristandard har påbörjats inom de internationellt erkända standardiseringsorganen ISO och IEC. Att aktivt delta i standardiseringsaktiviteterna är en angelägen fråga för svenska teknikleverantörer men även för den slutanvändande industrin. Standarder inom industrin är ett strategiskt verktyg som skapar hävstångseffekter för nästa generations teknik.
Möjlighet att påverka arbetet inom ISO och IEC ges via de svenska standardiseringsorganen SIS och SEK. Svensk kompetens och ingenjörsförmåga är i detta sammanhang högt respekterad. I ISO:s nu startade strategiska grupp för smart manufacturing deltar Sverige i ledningen för ett antal viktiga standardiseringsområden. Även inom liknande arbeten för IEC så deltar Sverige med spetskompetens.
Projektet 4S
Innovationssystemen har de senaste åren med stor kraft drivit på den digitala teknikutvecklingen, men ett fasskifte där industrin kommer i takt med kunskapsuppbyggnad och organisation är nu sannolikt. Det senare innebär att det är affärsvärden som i högre grad kommer att ange riktningen – utvecklingen blir efterfrågedriven men fortsätter att hålla ett högt tempo. Projektet 4S ska garantera att vi med utgångspunkt i svensk forskning och svenska företags konkurrensförmåga påverkar de pågående standardiseringsprocesserna med relevant kunskap i relevanta marknadssystem, det vill säga att vi är med och driver arbetet i en för Sverige fördelaktig riktning.
4S är ett projekt som finansieras genom regeringens Samverkansprogram för en smart uppkopplad industri (2018). Satsningen genomförs som ett samarbete mellan de strategiska innovationsprogrammen PiiA och Produktion 2030 samt standardiseringsorganen SIS/ISO och SEK/IEC..
Projektet kopplar praktiskt samman de strategiska innovationsprogrammens FUI-projekt (Forskning Utveckling Innovation) med ISO:s och IEC:s arbetsgrupper för smart manufacturing. Projektet öppnar även för en effektiv och direkt kommunikation med svenska leverantörer och svensk industri för att förmedla deras intressen. 4S verkar vidare för att öka kunskapen i svenska företagsledningar om betydelsen av standardisering för den industridigitala utvecklingen.
Inom 4S finns både programledningarna för PiiA och Produktion 2030 och projektledare inom ISO/SIS och IEC/SEK representerade. Du är välkommen att medverka i 4S projektet och kommer då att kunna:
- Utbyta erfarenheter kring nya möjliga resultat kopplade till Smart industri
- Bidra till internationella standardiseringsarbeten kopplat till ert/era projekt
- Lära mer om det internationella standardiseringsarbetet som pågår inom Smart industri och kopplingen till ert/era projekt eller ert företag
- Vara med och stärka Sveriges internationella position inom området Smart industri
Projektets övergripande mål är att stärka Sveriges internationella position inom området Smart industri.
För mer information är du välkommen att kontakta:
Charlotta Johnsson
Lunds universitet
E-post
PIMM är ett forskningsprojekt finansierat av Vinnova och det strategiska innovationsprogrammet PiiA. Projektet leds av RISE SICS och övriga partners är: Boliden, Ericsson, ABB, Volvo Construction Equipment, Wolfit, Luleå tekniska universitet och Telia Company.