PiiA Impact & Innovation Summit | 16 oktober
Efter tio år med strategiska innovationsprogram delar vi med oss av resultat och effekter från processindustrins perspektiv, samtidigt som vi kraftsamlar inför gemensamma insatser i nya samarbeten.
Boka in en heldag i Västerås den 16 oktober där du möter företag, forskare och finansiärer med fokus på digitalisering och teknikutveckling i och för processindustrin. Under konferensen får du ta del av presentationer och insikter från processindustrins branschexperter, bland andra Mikael Dahlgren (Hitachi), Johan Anderson (SSAB Special Steels), Cecilia Tall (RISE, Re:Source), Jens Eliasson (ThingWave), Ramin Karim (Luleå tekniska universitet) och Tomas Wiklund, (PulpEye). Du får även möjligheten att delta i breakout sessions för att diskutera gemensamma behov och utmaningarna inom interoperabilitet, gruva och metall samt skog, papper, massa och kemi.
PiiA Impact & Innovation Summit leds av PiiAs programchef Malin Rosqvist som öppnar konferensen tillsammans med PiiAs ordförande Cathrine Helin, Research Department Manager Automation på ABB Corporate Research Sweden.
Ta del av hela programmet nedan. Välkommen!
Tid: 16 oktober, kl 09.00-17.00
Plats: Västerås Kongress, Munkgatan 7, Västerås
Pris: Kostnadsfritt
Det strategiska innovationsprogrammet PiiA – Processindustriell IT och Automation – arrangerar konferensen i samverkan med flera strategiska innovationsprogram och program inom Impact Innovation. Bland andra BioInnovation, Metalliska Material, ReSource, Smart Built, Swedish Mining Innovation och Swedish Metals & Minerals, samtliga finansierade av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.
Malin Rosqvist (PiiA), Lotta Sartz (Swedish Mining Innovation),
Gert Nilson (Metalliska Material), Cecilia Tall (Re:Source),
Sverker Danielsson (BioInnovation), Maria Swartling (Swedish
Metals & Minerals), Kristina Gabrielii (Smart Built Environment).
Program – PiiA Impact & Innovation Summit 2024
Talare
Resultat och effekter ur processindustrins perspektiv – Malin Rosqvist, programchef PiiA och Cathrine Helin, Research Department Manager Automation, ABB och ordförande i PiiA. Efter tio år som strategiskt innovationsprogram delar vi med oss av resultat och effekter från processindustrins perspektiv.
Svenska innovationssystemet från Strategiska innovationsprogram till Impact Innovation – Jessica Svennebring, Enhetschef Industriell utveckling – Digital omställning, Vinnova
Missionsdriven innovation – en stor möjlighet för aktörer att kraftsamla kring en gemensam långsiktig utmaning/mission för hållbar omställning och global konkurrenskraft.
Digitalt Produktpass som verktyg för att eliminera växthusgaser – Johan Anderson, Emission Eliminator, SSAB
SSAB investerar över 58 miljarder kronor för att minska Sveriges koldioxidutsläpp med 10 procent. Redan 2021 genomförde stålföretaget världens första pilotleveranser av fossilfritt stål med hjälp av en unik vätebaserad teknologi. Under konferensen diskuterar Johan företagets samarbete med PiiA och Digitala Stambanan och deras gemensamma utveckling av effektiva verktyg för eliminering av CO2-utsläpp.
Cirkulära strategier för framtidens processindustri – Cecilia Tall, programchef RE:Source
Processindustrin kan utvecklas genom att integrera principer för cirkulär ekonomi. Nya affärsmodeller främjar inte bara hållbarhet utan kan också ge förbättrad effektivitet och lönsamhet.
Effekter i industrin – Mikael Dahlgren, Senior Principal Lead Engineer, Hitachi
Unity4Water – värdeskapande av återvunnet vatten – Monica Odlare, professor i miljöteknik, Mälardalens universitet
Samarbetet inom Unity4Water syftar till att skapa effektiva metoder för att omvandla industriellt processvatten och avloppsvatten till en värdefull resurs för livsmedelsproduktion. En forsknings- och demonstrationsanläggning kommer att byggas där återvunnet industriellt processvatten och avloppsvatten används för att odla grönsaker. Tillvägagångssättet både sparar vatten och återvinner näringsämnen, vilket minskar behovet av konstgödsel. För att övervaka vattnet och optimera grödans tillväxt kommer avancerad teknik som optiska sensorer, elektroniska näsor, dynamiskt ljus, kolavskiljningsteknik, AI och maskininlärning att användas. Växthälsan kommer att övervakas av minidrönare utrustade med multispektrala kameror.
Spårbarhet – en förutsättning för cirkularitet – Karin Wannerberg, projektledare resource management, Ragnsells
En cirkulär ekonomi är i stort behov av data och datadriven utveckling. I det sammanhanget är förståelsen och förmågan att konsumera och agera på data i realtid avgörande. Ett av hindren är aktörernas ovilja att dela med sig av data i tillräcklig utsträckning, och det finns ett behov av samsyn kring hur data ska tolkas och användas. Vi behöver ett gemensamt språk – en ontologi. Projektet Digitala Tvillingar i cirkulära värdenätverk i Trace4Value (spårbarhet för hållbara ärdekedjor) vill skapa digitala tvillingar av cirkulära värdenätverk som delar samma grundläggande definitioner och funktioner i hela byggbranschen.
Paradigmskifte i produktionen av biologiska läkemedel och vacciner – Emmanuel Macedo, projektledare, Cytiva
Biologiska läkemedel kan vara revolutionerande behandlingsalternativ för många sjukdomar, men utmaningar i fråga om pris och tillgänglighet gör användningen av dessa läkemedel ganska komplicerad. Automatiserad tillverkning är en potentiell lösning som i slutändan kan öka tillgängligheten.
Framgångsfaktorer som SME – Tomas Wiklund, R&D-manager, PulpEye AB
Upptäck nyckelfaktorer för framgångsrika projekt inom små och medelstora företag (SME). Vi diskuterar kund-och industrinytta, IP-kontroll och vikten av att länka akademi och industri för att säkerställa säljbarhet och lönsamhet.
Innovation och produktutveckling för en internationell marknad – Jens Eliasson, Chief Executive Officer, Thingwave
Sverige har ett starkt ekosystem med stora möjligheter för startups och SME-företag att få stöd och fnasniering för nya innovationer. Denna presenation belyser hur svenska företag kan utveckla produkter och tjänster för en internationell marknad med stöd av nationella innovationsstöd.
Developing Digital Twin in Maintenance Utilising Industrial Artificial Intelligence – Ramin Karim, PhD Professor, Luleå University of Technology
Digitala tvillingar har utvecklats inom industrin som ett verktyg för att simulera och övervaka tillgångars livscykel genom att kombinera information, simuleringar och realtidsdata. Utvecklingen av industri 4.0 och cyber-fysiska system har främst fokuserat på tillverkning, men underhåll av linjära tillgångar, som sträcker sig över stora geografiska områden, har inte kunnat dra nytta av dessa framsteg. Denna presentation undersöker utmaningarna med att utveckla digitala tvillingar och cyber-fysiska system för dessa linjära tillgångar, som ofta saknar en omfattande digital närvaro på grund av brist på sensorer och databehandlingsteknik.
Breakout sessions
Skog, papper, massa & kemi
Sverker Danielsson, Torgny Persson och Jonas Uller.
Under denna breakout möts aktörer inom skog, papper, massa och kemi för att diskutera industrins utmaningar och behov med fokus på digitalisering och hållbarhet för en konkurrenskraftig och klimatsmart skogsindustri. Du får ta del av samtal om tekniska innovationer, twin transition och om hur vi kan fördjupa samarbeten mellan intressenter för att hjälpa skogsindustrin att stärka sin position som en viktig aktör i omställningen till ett fossilfritt samhälle. Sverker Danielsson, biträdande programchef för BioInnovation modererar och pratar om vägen till en cirkulär bioekonomi och digitaliseringens möjligheter för förädling av biobaserade råvaror. Medverkar gör också PiiAs styrelsemedlemmar Torgny Persson (Skogsindustrierna) och Jonas Uller (Billerud) samt Kari Hyll (Skogforsk).
Interoperabilitet
Kristina Gabrielii, Anders OE Johansson, Erik Molin,
Peter Axelsson, Cecilia Tall och Örjan Larsson.
Interoperabilitet är en central fråga för att öka hållbarhet, effektivitet och konkurrenskraft i värdekedjor, anläggningar och produkters livscykler. Under denna breakout berättar Örjan Larsson (Blue Institue) om PiiAs samlade erfarenheter inom området. Du får ta del av insikter från projekt, presenterade av Peter Axelsson (BIMAlliance), Anders OE Johansson (PiiA) och Erik Molin (SEIIA). Kristina Gabrielii (Smart Built Environment), och Cecilia Tall (Re:Source) och Erik Dahlqvist (MDU) berättar också om hur interoperabilitet adresseras i deras initiativ. Under samtalen får du möjlighet att diskutera fortsatta aktiviteter och samverkan inom specifika områden som till exempel industriella standarder, teknologier och regelverk som digitala produktpass.
Gruva & Metall
Madeleine Martinsen (MDU), Lotta Sartz (Swedish Mining Innovation),
Maria Swartling (Swedish Metals & Minerals), Peter Wallin (Boliden),
Gert Nilson (Metalliska material) och Alexandra Teterin (Volvo CE).
Under denna breakout träffar du representanter från Boliden, Mälardalens universitet, Swedish Mining Innovation, Swedish Metals & Minerals och Metalliska material. Samtalen leds av Madeleine Martinsen (MDU) och Peter Wallin (Boliden) tillsammans med Maria Swartling (Swedish Metals & Minerals), Lotta Sartz (Swedish Mining Innovation), Alexandra Teterin (Volvo CE) samt Gert Nilson, Helena Malmqvist och Lotta Sörlin (Metalliska material). Vi kommer att diskutera viktiga teman som digitalisering i processindustrin, autonomi, AI, Digitala Tvillingar och cybersäkerhet.
Konferensprogram i korthet
09:00 | Kaffe, smörgås och mingel |
09:30 | Välkommen – Malin Rosqvist, programchef PiiA och Cathrine Helin, Research Department Manager Automation, ABB och ordförande i PiiA. |
09.50 | Svenska innovationssystemet från Strategiska innovationsprogram till Impact Innovation – Jessica Svennebring, Vinnova |
10:00 | Digitalisering i processindustrin: utmaningar, resultat och effekter – Johan Anderson, SSAB, Tomas Wiklund, PulpEye, Jens Eliasson, ThingWave, Karin Wannerberg, Ragnsells, Monica Odlare, MDU, Cecilia Tall, Re:Source, Emmanuel Macedo, Cytiva. |
12:00 | Lunch |
13:00 | Hur ska nästa generation innovationssystem möta industrins utmaningar? – Rundabordssamtal inom interoperabilitet, gruva & metall samt papper, massa skog & kemi |
14:30 | Eftermiddagsfika & utställning |
15:30 | 10 år med PiiA: Effekter i industrin – Mikael Dahlgren, Hitachi |
15:50 | Developing Digital Twin in Maintenance Utilising Industrial Artificial Intelligence – Ramin Karim, LTU |
16:10 | Panelsamtal: Programmens roll i innovationssystemet – Programchefer från impact innovation- och strategiska innovationsprogram |
16:30 | Summering och avslutande ord – Malin Rosqvist, PiiA |
17.00 | After Summit – Mingel och tilltugg |