Polarbröd ska minska spill i nytt hållbarhetsprojekt inom PiiA
Polarbröd ska öka sin hållbarhet och minska sitt svinn med hjälp av en kamerateknik från läkemedelsindustrin. I ett nytt PiiA-projekt samarbetar brödtillverkaren med SLU, Umeå Universitet och Prediktera AB för att minska spill redan under bakningsprocessen.
Precis som för många tillverkare inom processindustrin är svinn även en stor utmaning inom brödproduktion. NIR (near infrared spectroscopy) är en kamerateknik som framför allt har använts inom medicintillverkning. Med hyperspektralt infrarött ljus fångar NIR-kameran bilder av produktens kemiska struktur som analyseras. På så sätt kan tillverkaren identifiera och korrigera avvikelser i brödkvalitén tidigare i processen.
– Målet är att få en effektiv och automatisk kvalitetsmätning i bakprocessen och därefter styra processens parametrar för att få en hög och jämn kvalitet på brödet med så lite spill som möjlig, berättar Ida Bodén, projektledare och adjungerad universitetslektor vid Institutionen för Informatik på Umeå universitet.
Projektet löper fram till 2025 och då kommer hyperspektral NIR-kamerateknik ha testats i produktion och ha analyserats noggrant.
– Vi kommer att provbaka och samla in data i Polarbröds fabrik de kommande åren. Förhoppningen är sedan att den teknik och kunskap vi bygger upp även kan komma andra brödproducerande industrier till gagn, säger Ida Bodén.
Projekt:
Ökad hållbarhet i industriell brödproduktion med hyperspektral NIR bildanalys.
Projektpartner:
Polarbröd AB och samarbetspartners Prediktera AB, SLU och ProcessIT Innovation vid Umeå Universitet.
Projektet finansieras av parterna tillsammans med PiiA, Sveriges nationella innovationsprogram för processindustriell IT och automation, som är en gemensam satsning av Vinnova, Formas och Energimyndigheten.
Foto: Polarbröd