Nyhetsbrev mars 2022
Vi jobbar framåt med att stärka svensk processindustri
Det stormar i världen, efter en lång tid med oro på grund av ett virus är det nu nya oroligheter. Vi måste ändå se framåt och arbeta på med vårt uppdrag att stärka svensk processindustri.
Som strategiskt innovationsprogram har vi fortsatt finansiering i ytterligare fyra år. Därefter startar myndigheterna upp nästa generation av de strategiska innovationsprogrammen. Uppdraget utgår från regeringens forsknings- och innovationsproposition. Här anges bland annat att programmen ska adressera områden med bred samhällsrelevans utifrån hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Vi arbetar självklart för att få fortsätta driva frågor kring IndTech och digitalisering av industrin i ett av de framtida strategiska innovationsprogrammen. Under 2022 genomgår PiiA en utvärdering som görs på uppdrag av Vinnova och utförs av Sweco. Utvärderingen ska belysa vad som uppnåtts under våra 9 första verksamhetsår samt vad vi behöver göra framåt för att uppnå programmets uppsatta mål. Utvärderingen ger oss en bra överblick genom enkätfrågor till projektledare, intervjuer med industripersoner och representanter från akademi och teknikleverantörer. Utifrån detta kan vi ytterligare justera våra insatser så vi satsar våra resurser på bästa möjliga sätt.
Under våren arrangerar vi flera digitala seminarier för att sprida information om vår öppna utlysning. Vi kommer också börja träffas fysiskt igen och hålla våra styrelsemöten hos styrelsemedlemmarnas bolag. Först ut hos Boliden i maj där vi ser fram emot en djupare insyn i deras verksamhet och framtidsplanering, och ett bra styrelsemöte med djuplodande diskussioner. I februari fick vi nytillskott i styrelsen i form av tre nya ledamöter; Heike Schneider, Maria Grahm och Daniel Enström. Jag har hunnit prata individuellt med dem alla och de har även varit med på sitt första styrelsemöte med PiiA. Det känns tryggt att vi har en stark styrelse med bred industribakgrund och många idéer för att ta vårt arbete framåt. Medlemmarna i PiiAs styrelse väljs in på årsstämman och här finns det möjlighet att påverka. De röstberättigade i PiiAs årsstämma är våra programsponsorer. Som programsponsor finns möjlighet att påverka PiiAs inriktning dels genom årsstämman som röstar fram styrelsemedlemmar, dels genom industrirådet som vi nu åter startar upp. Industrirådet är ytterligare ett bollplank för att skapa bra utlysningar och starka strategiska satsningar som på bästa möjliga sätt stärker PiiAs områden. Om ditt bolag är intresserad av ett sponsorskap så hör av dig!
Vårens kalender fylls på med intressanta möten, en del via länk och flera nu även runt om i landet. Även höstens planer börjar utkristallisera sig och jag hoppas på många bra samtal. Hoppas du deltar på någon av våra träffar!
Peter Wallin, programchef PiiA
peter.wallin@sip-piia.se
Tre nya ledamöter till PiiAs styrelse
Det strategiska innovationsprogrammet PiiA har ett uppdrag att stärka svensk processindustri genom digitalisering och utveckling av IndTech. Detta görs genom ett antal instrument. Dels öppna utlysningar som finansierar genomförbarhetsstudier, forsknings- utvecklings- och innovationsprojekt. Dels genom omvärldsbevakning och kunskapsspridning och också genom strategiska projekt som arbetar för att lösa större utmaningar. För att utföra uppdraget krävs starka nätverk och stort engagemang från både industribolag, teknikleverantörer och forskningsaktörer. Några av eldsjälarna är samlade i PiiAs styrelse där tre nya personer valdes in under februari. Dessa är Heike Schneider från Syntell, Maria Grahm från Siemens och Daniel Enström från Mobilaris.
”PiiAs styrelse spelar en viktig roll för utvecklingen av svensk processindustri” menar Mikael Dahlgren från ABB som är styrelsens ordförande. ”Vår uppgift är dels att vara industrins röst och lyfta utmaningar och lösningar som kan gynna processindustrin. Dels behöver vi vara ambassadörer för PiiA i våra nätverk och bolag. PiiA är viktigt för att hitta nya samarbeten, lösningar och att ta lärdom från hur andra har arbetat.”
Heike Schneider arbetar idag som affärsområdeschef för konsultbolaget Syntell. Där ansvarar hon för 21 konsulter inom området industri. Området innefattar flera branscher inom industrin och Syntell har kunder inom såväl privat som offentlig sektor. Heike har en utbildning inom fysik och har arbetat som systemingenjör och teknisk projektledare inom flera sektorer.
”En utmaning när industrin ställer om till digitalisering och cirkulära värdekedjor handlar om informationsinhämtning. Vi behöver bli bättre på att kravställa kring information; vilken information ska överföras, vilka processer det ska stödja, vilka människor som ska se till att processen efterlevs och vilket ledningsstöd som finns. Här finns mycket att vinna för individer, bolag och Sverige som land.”
Heike är engagerad i flera forskningsprojekt och i SIS och ISOs arbete för att ta fram standarder kring industriell digitalisering. Inom Syntell finns experter inom smart industri som i samarbete med Akademin, SIS och ISO(ISO/IEC/JWG21) tar fram standarder för informationsutbytet i industrin.
Privat engagerar hon sig också för att stärka ungdomars intresse av teknik och allmänhetens kunskap kring rymden. Heike engagerar sig i Fuglesangs Space Centers vänförening för att skapa fler utbildningar och samarbeten i Sverige kring rymd.
Maria Grahm är uppvuxen i Skåne och läste till automationsingenjör i Lund. Hon har därefter arbetat med automation och teknik inom både livsmedelsindustrin och läkemedelsindustrin. Med erfarenheter både som egenföretagare, projektledare och konsultchef tog hon under 2021 rollen som affärsenhetschef för processautomation inom Siemens division Digital Industries, där målet är att utveckla både den egna organisationen, men också processindustrin. Maria känner stolthet inför uppdraget som styrelseledamot för PiiA.
”Det finns många stora utmaningar som både industribolag och samhälle står inför, däribland digitalisering och klimatomställning” säger Maria. ”PiiA har en viktig roll att spela när det kommer till att knyta samman organisationer för starka samarbeten. Komplexa frågor går inte att lösa på egen hand utan här krävs samarbeten över bolagsgränser.”
”Befintliga bolag har flera utmaningar som vi behöver hjälpa dem med” fortsätter Maria. ”Vi måste också fortsätta väva in nya bolag som kan bidra med nya lösningar som industrin har ett stort behov av, jag hoppas vi genom PiiA kan hjälpa dessa att snabbare testa sina produkter och etablera sig på marknaden.”
Daniel Enström är vd för teknikbolaget Mobilaris. Där har han jobbat sedan 2017 men tog vd-rollen i januari 2022. Daniel har en utbildning till civilingenjör och har tidigare arbetat inom telekom. Fokus i hans arbete är digital teknik med ett stort intresse för processindustrin. Daniel drivs av att göra industrin starkare och säkrare, något han hoppas kunna bidra med i arbetet för PiiAs styrelse.
”Det finns en god digital mognad i svensk industri och en vilja att förändras för att bli starkare och mer hållbara” säger Daniel. ”Det som avgör framgången är hur de som är närmast processen använder sig av tekniken. Det krävs en god förståelse för både problemet och tekniken både i inköpsprocessen och vid dess implementering. Man måste se till att de som kommer nyttja tekniken är involverade.”
Daniel ser fram emot att få en större inblick i de olika typer av idéer och satsningar som planeras. Han ser också fram emot den utvärdering av programmet som nu startat för att därefter hitta riktningen för att programmet ska bli en av satsningar som får finansiering via SIP 2.0; nästa steg i de strategiska innovationsprogrammen.
”Valberedningen har utfört sitt uppdrag på ett ypperligt sätt och jag ser fram emot många bra samtal med våra nya styrelsemedlemmar” säger Peter Wallin, programchef för PiiA. ”Det är mycket betydelsefullt att få in dessa personer som alla har lång erfarenhet från industri och teknikområden. Styrelsen är PiiAs öra mot rälsen och vi har mycket bra diskussioner med högt i tak och fokus på industrins bästa möjliga framtid.”
Varmt välkomna till PiiAs styrelse Heike, Maria och Daniel!
PiiA har ett nationellt uppdrag att stärka svensk processindustri. Uppdraget är tilldelat via Vinnova, Energimyndigheten och Formas som tillsammans instiftade de strategiska innovationsprogrammen med start 2013. Idag finns det 17 strategiska innovationsprogram med olika inriktningar. PiiAs arbete och många av besluten kring programmets satsningar tas av en styrelse bestående av 10 ledamöter och tre adjungerade. Ledamöterna väljs in på en period av tre år och röstningen sker via PiiAs årsstämma.
Samverkan möjliggör bättre kvalitet med mindre resursanvändning
Digitala Stambanan IndTech har som övergripande mål att arbeta med värdekedjor, från råmaterial till slutprodukt och användning. Genom starkare samarbeten mellan tillverkare, leverantörer och kunder kan man optimera utvecklingen och materialanvändningen; minska resursförluster, energiåtgång och kostnader. Arbetet pågår just nu kring tre värdekedjor; stål, koppar och energi.
I värdekedja Energi leder Kristian Sandström från forskningsinstitutet RISE arbetet.
”I detta industrifall står Mälarenergis fjärrvärmeproduktion i centrum. Här används råvara i form av återvunna bränslen som genom processen omvandlas till värme för att värma upp industribyggnader, publika fastigheter och en stor del av hushållen i Västerås med omnejd,” berättar Kristian. ”Jag har arbetat tillsammans med Mälarenergi i många år kring optimering av processen, underhåll och prediktion. Det vi gör i Digitala Stambanan är en förlängning av resultat från tidigare projekt. Vi har identifierat flera hinder för informationsutbyte och nyttjandet av data. Nu arbetar vi för att åtgärda flera av dessa och på det sättet minska både kostnader och klimatavtryck.”
”Vi ser stor potential att med bättre data och information minska energiförlusterna i nätet, och att ytterligare optimera produktionen samt att tillsammans med våra kunder nå en effektivare energianvändning” berättar Joacim Sundqvist, energistrateg vid Mälarenergi. ”Vi är beroende av att alla delar i systemet fungerar, och att de synkar med varandra på bästa möjliga sätt. Detta gäller såväl trygga leveranser till oss, men självfallet även att vi har trygga leveranser och tjänster vidare till våra kunder. Leveranser såsom bränslen och annan materiel, men också underhåll och tillgångsförvaltning, samt data och infrastruktur. Att delta i Digitala Stambanan ger oss en möjlighet att dels djupdyka i dessa frågor själva, men också att lyfta blicken och se vad man gör i andra branscher med andra förutsättningar.”
Kristian berättar vidare:
”Det vi i slutändan vill uppnå är att sänka framledningstemperaturen i nätet. Alltså temperaturen på det vatten som skickas ut i fjärrvärmeledningen. Med bättre prediktioner och data kan Mälarenergi minska energiåtgången och ändå leverera rätt temperatur till kunden. Vi vill skapa en systemövergripande AI-lösning som tar hänsyn till den dominoeffekt som idag finns. Fjärrvärmenätet är stort och sträcker sig många mil bort, det ger en komplexitet när det kommer till vädrets påverkan.”
”Det finns en komplexitet och många säkerhetsaspekter att lösa för att på ett bra sätt kunna koppla samman de olika systemen från både IT (informationsteknologi) och OT (operativ teknologi) till en systemövergripande AI-lösning för automation. Vi har en plan för hur vi ska utföra detta som vi inom kort kommer att testa. Våra lärdomar och lösningar skulle kunna anpassas till andra processindustrier och kan ge stora fördelar när det kommer till energibesparingar och överbryggande arkitektur.”
“Huvuduppdraget i Digitala Stambanan IndTech är att utmana svensk industri att arbeta med datadrivna affärsmodeller” berättar Per Lundén, projektledare vid RISE. “Vi ser stor potential att arbeta mer datadrivet, det möjliggör ett effektivare nyttjande av resurser och leder alltså till mindre klimatavtryck för industrin.”
Digitala Stambanan stärker svensk industri genom digitalisering av värdekedjor. Projektet är ett samverkansprojekt finansierat av Vinnova och medverkande bolag. Arbetet pågår nu i två spår genom de strategiska innovationsprogrammen PiiA (Processindustriell IT & Automation) som driver projektet Digitala Stambanan IndTech och Produktion2030 som driver projektet Digitala Stambanan Produktion.
Läs mer om Digitala Stambanan IndTech.
Utlysning 17 öppen: Dataanalys i processindustriella värdekedjor, våren 2022
Syftet med utlysningen är att öka hållbarhet och konkurrenskraft hos svensk processindustri genom att öka användningen av ny teknik och avancerad dataanalys i värdekedjor kopplade till processindustrin, både inom och mellan företag.
Läs utlysningstexten och använd mallar på Vinnovas webbsida.
Vad kan ni söka för?
Initiera och genomföra genomförbarhetsstudier samt forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt (FUI-projekt) med fokus på digitalisering av processindustriella värdekedjor.
Vem kan söka?
Konsortier bestående av företag, universitet, högskolor, forskningsinstitut och andra relevanta aktörer (juridiska personer).
Hur mycket kan ni söka?
Preliminärt 600 000-5 000 000 kronor beroende på typ av projekt.
Viktiga datum
24 feb 2022 – Utlysningen öppnar
17 mars 2022 kl.09.00 – Informationsmöte om utlysningen
26 maj 2022 kl.14.00 – Ansökningsperioden stänger
1 sept 2022 – Beslut meddelas
15 sept 2022 – Projekt får starta
14 okt 2022 – Projekt ska starta senast
Anmäl dig till informationsträff om utlysningen den 17 mars här.
Ett år fyllt av möten
Flera av våra möten fortsätter att ske i digital form. Vi ser dock mycket fram emot att även träffas på riktigt. Håll utkik i vårt kalendarium!
2022-03-15 13:00 – 15:00
Digitaliserings- och automationsworkshop med fokus livsmedelsindustri
Tillsammans med Sweden Food Arena genomför vi den 15 mars en workshop i syfte att både inspirera och initiera projektansökningar inom digitalisering och automation av processer inom livsmedelsindustrin. Ökad användning av dataanalys och automation genom livsmedelssektorns värdekedjor har stor potential att ge vinster som proaktivitet, precision och effektivitet som bidrar till konkurrenskraften. Varmt välkommen!
Anmäl dig här.
2022-03-17 09:00 – 09:45
Utlysning 17 – Information & Frågestund
Detta är ett tillfälle att höra mer om utlysningen från PiiAs programkontor och få tips om vad man bör tänka på för att skriva en stark ansökan. Mötet arrangeras digitalt via Teams. Det finns också möjlighet att boka tid med programkontoret i anslutning till mötet, för att diskutera specifika idéer och ställa frågor om ansökningsproceduren.
Anmäl dig här.
2022-03-24 14:00 – 14:45
Informationsmöte om affärsutvecklingsprogrammet Leap Accelerator
Business Sweden, Automation Region och det strategiska innovationsprogrammet PiiA arbetar tillsammans för att stärka Swedish IndTech. Ett mål för samarbetet är att hjälpa svenska tech-bolag att öka sin globala försäljning och därför bjuder vi nu in till en träff för att berätta om Business Swedens Exportcoaching och affärsutvecklingsprogrammet Leap Accelerator. Inbjudan riktar sig särskilt till svenska industriella techbolag och vi kommer att presentera möjligheter och förutsättningar för att delta i programmet.
Anmäl dig här
2022-10-18 – 2022-10-22
IndTech Lounge – Häng med oss under Scanautomatik & Processteknik
I samarbete med Automation Region och Svenska Mässan presenterar PiiA det nya initiativet IndTech Lounge vid branschmässorna Scanautomatic och ProcessTeknik den 18-20 oktober. På en centralt placerad yta i mässhallen gör vi plats för presentationer, diskussioner och praktiska exempel kopplade till utveckling av IndTech – tekniken som gör industrin smartare och mer hållbar.
Mer information kommer inom kort!
2022-11-23 09:00 – 17:00
PiiA Summit
Inspiration och samtal om IndTech och digitalisering av svensk processindustri
PiiA Summit är samlingspunkten för intressenter inom svensk processindustri. Det är en mötesplats för företag och forskningsparter som vill medverka till strategisk förnyelse inom PiiA. Under konferensen lyfts projekt utförda inom PiiA-programmet och diskuterar gemensamma utmaningar och best-practice lösningar kopplade till digitalisering och automation av Sveriges största produktionsapparat – processindustrin.
Anmäl dig här!
Vill du i fortsättningen få PiiAs nyhetsbrev i din mailkorg?
Registrera dig här.