En arena som möjliggör en digitaliserad processindustri
Projektet ”Smart Automation Living Lab for Process Industry Implementation” (SALLPI) skapar och driver en sammanhållen plattform för processindustrin där andra testmiljöer som har specifika testinriktningar integreras. Projektet finansieras som ett strategiskt projekt genom PiiA och startade i slutet av 2018. SALLPI ger processindustrin och dess leverantörer möjlighet att samverka och testa nya lösningar utan att störa den pågående produktionen. Testmiljön möjliggör att processindustrier kan lära sig mer om möjligheterna med olika tekniker och skaffa sig nödvändig kunskap för framtida investeringar.
”PiiAs uppdrag är att snabba på digitaliseringen av svensk processindustri och SALLPI är en viktig pusselbit då det kan skapa mod hos industrin att ta väl underbyggda beslut om framtida investeringar” säger Peter Wallin, programchef för PiiA.
SALLPI har tagit vara på lärdomar från flera tidigare projekt och idéer.
”Det finns ett stort behov både från processindustrin och deras leverantörer av både teknik och system att utveckla och testa nya verktyg innan en implementering påbörjas i industrin,” berättar Larisa Rizvanovic, projektledare för SALLPI. ”Vi har byggt upp en miljö där vi kan nyttja data från industrins processer och skapa digitala tvillingar för att simulera produktionsmiljön. Ett antal demonstrationsanläggningar är med i detta och man kan säga att vårt labb i Västerås fungerar som en inkörsport till flera av dessa. Vi har kopplat ihop oss och kan nyttja data och simuleringar även från andra platser i en arena som kan förkorta tiden från idé till implementering av digitala lösningar för industrin.”
Larisa fortsätter: ”Vi ser en stor potential för digitalisering hos processindustrin; det möjliggör en mer resurseffektiv och kvalitativ tillverkning. Det är dyrt att utveckla och implementera nya steg i processen och ofta är det riskabelt att testa nya lösningar i produktionsmiljön, då det ofta kräver totalt stopp i produktionen.”
Mikael Rudin från ABB har varit engagerad i SALLPI sedan projektet startade och berättar: ”I vårt use-case har vi haft som målsättning att göra det möjligt för våra kunder att använda simuleringar av industrianläggningar och tillhörande automationssystem på ett mer kostnadseffektivt sätt. Vi tillhandahåller samma funktioner som kunderna idag underhåller och driftar själva på ett bättre sätt.” Mikaels delprojekt har flyttat simuleringssystem, som idag kör i samma dator lokalt, till att köra systemen i olika moln med säker kommunikation mellan dem. ”Genom att erbjuda funktionerna som molnlösningar som driftas av företag specialiserade på underhåll och drift av denna typ av system låter vi kunderna fokusera på mervärdet. Vi ser redan idag att kunder diskuterar denna typ av lösningar, så detta kommer troligen att bli en del av vårt standard erbjudande i framtiden.”
En plattform som förvaltar resultaten från forskningsprojektet, kallad SALLP, är under uppbyggnad. Här kommer man kunna tillgodogöra sig både forskningsrapporter och demonstrationer som har tagits fram med målsättningen att digitalisera processindustrin.
Potentialen med SALLP är stor, labbet innebär möjligheter för industribolag att sänka sina utvecklingskostnader och att säkra värdet och säkerheten i nya implementeringar.
För system- och teknikleverantörer innebär det stora möjligheter att utveckla sina produkter baserat på industrins data; de får mer kunskap om processindustrins förutsättningar och behov och kan därmed utveckla bättre lösningar.
Projektet har samlat kunskaper genom samverkan mellan forskare, teknikleverantörer och industribolag och organiserat arbetet i sex industriella användarfall:
- Fjärrsupport och samarbete i pappersindustrin
- Beslutsstöd för materialval och metoder i stålindustrin
- Estimering av magnetiska förluster i stålproduktion genom AI
- Molnbaserad automation med IoT i processindustrin
- Molnbaserad kommunikation mellan labb
- Kvalitetskontroll av batteritillverkning med AI-metoder
Kontaktperson:
Larisa Rizvanovic, RISE
larisa.rizvanovic@ri.se
Läs mer om projektet här.