Nyhetsbrev september 2021
En välfylld höst med många möjligheter
September är här, de varma sommardagarna blir kortare och vi har fått de första frostnätterna i Västerås. Höstkalendern är fylld av aktiviteter men vi håller oss ännu hemma och deltar digitalt. En av höjdpunkterna är så klart vår årskonferens PiiA Summit den 22 september då jag modererar från en studio men alla talare, paneldeltagare och åhörare deltar digitalt från väl vald plats. Jag lovar att det blir ett riktigt bra program med inspiration och möjligheter!
Sedan PiiA startades har vi satsat mycket på att finansiera projekt och genomförbarhetsstudier genom öppna utlysningar. Snart har 190 konsortier fått medel genom de öppna utlysningarna. Nu är det dags för ytterligare ett gäng att ta chansen, vår 16:e utlysning är öppen och vi efterlyser idéer som kan öka hållbarhet och konkurrenskraft hos svensk processindustri. Vårt fokus är som tidigare på digitalisering, ny teknik och dataanalys. Det är roligt att kunna konstatera att ansökningarna blir allt skarpare. De håller numera en mycket hög kvalitet och konkurrensen är hög om att få finansiering. Bedömargrupperna som granskar ansökningarna har en tuff uppgift att rangordna projekten och bedöma deras relevans för processindustrin och den aktuella utlysningen. Något vi ständigt diskuterar och försöker stimulera är hur resultaten från projekten omsätts i nya lösningar och förbättrade arbetssätt i processindustrin. Hur kan vi se till att resultaten tas emot och tillämpas i industrin på bästa sätt? Det kommer vi diskutera mer om under årets PiiA Summit!
Att utforska och tillämpa ny teknik är fortfarande viktigt och aktuellt och flera av våra projekt arbetar med detta. Vi får även tydliga signaler från industribolagen och det avspeglas även i de ansökningar som kommer in; man ser större behov av att samarbeta över bolagsgränser för att lösa komplexa problem kopplade till affärsmodeller, digitalisering och hållbarhet. Flera av projekten involvera fler delar av värdekedjan, från materialframställning till färdig produkt för att under hela kedjan arbeta med bland annat affärsmodeller, materialeffektivisering och hållbarhet. Det ska bli spännande att se vilken riktning ansökningarna för denna 16:e omgång tar! Missa inte chansen!
Peter Wallin, programchef PiiA
peter.wallin@sip-piia.se
PiiA Summit
IndTech
En möjliggörare för hållbar industri
PiiA Summit är PiiAs årskonferens med syfte att lyfta de satsningar som sker inom PiiAs område; digitalisering av svensk processindustri.
Den 22 september 2021 kl.09.00 – 11.00 arrangeras PiiA Summit som en digital konferens. Under denna förmiddag kommer flera av de aktiva projekten som finansierats via PiiA presenteras och flera diskussioner kring digitalisering, hållbarhet och industrins utveckling arrangeras.
Konferensen är kostnadsfri.
Program:
kl.09.00
Välkomna!
Hur kan IndTech användas för att bygga en mer hållbar industri?
Presentationer och dialog: Azimeh Sefidcon, Ericsson.
Ny möjlighet att söka finansiering – Utlysning 16 är öppen
Paneldiskussion: Hur tar vi vara på resultaten av forskning och innovation?
Mikael Walter, Boliden, Helena Malmqvist, Jernkontoret & Mikael Dahlgren, ABB.
Presentationerna varvas med presentationer från PiiA-finansierade projekt.
kl.11.00 – Avslut
Anmäl dig här!
Öppen utlysning: Dataanalys i processindustriella värdekedjor
Syftet med utlysningen är att öka hållbarhet och konkurrenskraft hos svensk processindustri genom att öka användningen av ny teknik och avancerad dataanalys i värdekedjor kopplade till processindustrin, både inom och mellan företag.
Öppningsdatum 6 september 2021
Sista ansökningsdag: 25 november 2021 klockan 14:00
Senaste beslutdatum: 27 januari 2022
Projektstart tidigast: 15 februari 2022
Projektstart senast: 15 mars 2022
Följande två typer av projekt finansieras i denna utlysning:
- Genomförbarhetsstudie – Upp till 9 månader, maximalt bidrag 600 000 kronor per studie
- FUI-projekt – Upp till 36 månader, maximalt bidrag 5 000 000 kronor per projekt
Mindre gasutsläpp från processindustrier genom ny teknik
Har du åkt förbi ett pappersbruk och känt en obehaglig lukt? Det beror på gaser som släpps ut, eller läcker ut från pappermassatillverkningen. Med hjälp av modern sensorteknik och avancerad databehandling försöker ett team från Mittuniversitetet, SCA och SenseAir nu hitta nya lösningar för att prediktera och minimera utsläpp av gaser, och därmed uppkomst av lukt.
Projektet heter ”Datadriven prediktering av farliga utsläpp av gaser för hållbara processindustrier”. Claes Mattsson, prefekt vid Mittuniversitet och forskare inom sensorteknologier med fokus på gassensorer, leder arbetet. Claes berättar:
”Att mäta lukt är svårt och det finns inga sensorer som idag kan uppfatta lukt. Det mänskliga luktsinnet är individuellt utformat och olika näsor är mer eller mindre känsliga. Det vi däremot kan upptäcka med sensorer är gaser som vi vet kan detekteras när lukten uppstår.”
Genom ett automatiskt system kan man arbeta med bättre framförhållning och upptäcka problemet mycket tidigare. Ett första steg för projektet kommer vara att ta fram ett system som varnar när gaser uppkommer. I framtiden ser man möjlighet att genom analys av material och processer kunna förutspå utsläpp och ändra produktionen för att minimera dessa. På detta sätt kan man effektivisera verksamheten, få färre driftstopp och ett mer effektivt underhåll. Det kan också innebära att man tidigare upptäcker läckage vilket leder till mindre produktionsförlust. Samma modeller kommer kunna appliceras på fler områden. I SCAs fall planeras byggandet av en fabrik för biodrivmedel. Där kommer samma lösning kunna användas för att mäta lättflyktiga kolväten; ett krav för att få driva verksamheten. Även andra typer av industrier skulle kunna nyttja samma AI-modeller och samma typ av sensorer.
Idén till projektet uppstod då Mittuniversitet och SCA i det EU-finansierade projektet MiLo -Miljön i kontrolloopen undersökte fler möjligheter att använda mätteknik för att lösa problem hos industrin. Projektet finansieras via PiiAs 14:e utlysning och planeras att avslutas under våren 2023.
Evenemangstips under hösten
Vi vill gärna tipsa om några evenemang under hösten:
CyberNorth 28 september
Digitaliseringen ökar inom processindustrin – det gör även intresset från cyberkriminella. En stor utmaning är att de investeringar för automation som gjorts tidigare är stora, men oftast inte utvecklade med tanke på den grad av digital säkerhet som krävs idag. Under CyberNorth får du lyssna till talare från industrin och de utmaningar som finns när informationssystem och operativa system kopplas samman.
Läs mer om evenemanget här.
Ignite IndTech – Matchmaking 5 oktober
At this matchmaking session, corporates will have the opportunity to meet and potentially collaborate with expert startups developing industrial solutions within IndTech.
Läs mer om evenemanget här.
Basindustrins dag: Fokus kompetensförsörjning 13 oktober
För nionde året i rad arrangerar Jernkontoret, Industriarbetsgivarna, Skogsindustrierna och Svemin Basindustrins dag – Fokus kompetensförsörjning.
Läs mer om evenemanget här.