Nyhetsbrev april 2021
Swedish IndTech – det är dags att vi hissar flaggan och inser att vi kan bli världsbäst!
Inom PiiA har vi pratat om IndTech under många år, det har funnits ett behov av att samlas kring ett begrepp som beskriver just teknikutveckling och dess anpassning för industrin. Många av dagens nya tekniker såsom AI, blockkedjor, VR och AR är sällan framtagna för industriella tillämpningar utan utvecklas ofta i andra branscher. Industribolagen är ofta stora och trögrörliga; stora maskinparker och system är installerade sedan decennier tillbaka vilket gör det svårt att agera snabbt. Att göra större förändringar är kostsamma och innebär ofta att man måste sätta stopp i produktionen. Samtidigt är anläggningens tillgänglighet och tillförlitlighet nyckelfaktorer i många industrier vilket gör att små inkrementella förändringar ofta vinner över de disruptiva skiftena.
För att industrin ska kunna tillgodogöra sig nya tekniker krävs goda samarbeten mellan teknikleverantörer och industribolag. Svenska bolag är generellt bra på att samarbeta och vi pratar allt mer om industrins värdekedjor och innovativa affärsmodeller där transparens och förtroende leder till bra affärer och stärkt samarbetsvilja. IndTech är ett område vi måste lyfta och satsa mer på! Därför ser jag fram emot att vi på tisdag lanserar en ny rapport om Swedish IndTech – marknaden. Vi gör detta tillsammans med Automation Region och Blue Institute och vill tillsammans att vi pratar mer om industriell teknik och hur den kan stärka svensk industri.
PiiAs uppdrag är att snabba på utvecklingen och det kan vi göra genom att bland annat finansiera forskning och utveckling av tekniker så de anpassas till industrins behov och förutsättningar. Det är viktigt för att stärka industrin genom hållbarhet, konkurrenskraft och gå mer mot cirkulära lösningar. Vi ser också ett stort behov av att involvera hela värdekedjan, att samarbeta med leverantörer och kunder för att hitta lösningar som blir lönsamma för alla. En av lärdomarna i ett av våra större projekt; Digitala Stambanan har varit just att vi måste se till att samtliga bolag i värdekedjan vinner på samarbetet. Vi kommer att fortsätta satsningen kring Digitala Stambanan och från PiiAs håll kommer det bli en allt tydligare koppling kring IndTech och industrins värdekedjor. Vi tror att detta är en av de viktigaste nycklarna för en framgångsrik processindustri och har mycket lärdomar att ta till oss av och bygga vidare på från de grundliga analyser som gjorts inom PiiA Insight kring just Swedish IndTech. Vi knyter till oss fler industri- och teknikbolag för att arbeta vidare med dessa brinnande frågor och bygga systemdemonstratorer för kunskapsbyggande och utveckling som stärker våra svenska bolag.
Vill du också vara med och stärka IndTech-området så finns det många vägar att gå; men jag vill särskilt tipsa om vår öppna utlysning; Dataanalys i processindustrins värdekedjor.
Där finns det möjlighet både att utföra genomförbarhetsstudier där man kan undersöka potentialen hos nya teknologier och om det finns förutsättningar för ett större projekt. Om man redan har ett starkt konsortium med en väl definierad projektidé kan man välja att söka ett större projekt direkt. Viktigt för båda projekttyperna är att det är industrins utmaningar som ska stå i fokus och hur dessa utmaningar kan lösas med nya innovationer, allt för att stärka svensk processindustri och dess leverantörer.
Peter Wallin, programchef PiiA
peter.wallin@sip-piia.se
Missa inte lanseringen av IndTech 2021
Den globala marknaden för IndTech – tekniken som gör industrin smartare – beräknas vara värd mer än 400 miljarder USD med en tillväxttakt på 7 procent per år. Den svenska IndTech-branschen mäter sig storleksmässigt med basindustrin men växer betydligt snabbare. Den 4 maj kl.14.00 presenterar vi rapporten Swedish IndTech 2021 som belyser framväxten av ett nytt svenskt styrkeområde.
Delta vid den digitala lanseringen för att höra mer om vad som driver utvecklingen och hur du kan ansluta till den svenska IndTech-rörelsen.
Begreppet IndTech står för industriell teknologi och innefattar teknik som är utvecklad för, eller anpassad till industrins behov. Vi vill prata mer om IndTech och visa hur viktigt det är när vi bygger och förbättrar industrin – såväl i Sverige som internationellt. Med hjälp av ny teknologi kan vi göra industrin effektivare, säkrare och mer hållbar.
Vid lanseringen den 4 maj bjuder vi in ledare från svenska industribolag, teknikleverantörer och andra intressenter för att diskutera hur vi kan bygga kunskap och bidra till att stärka Swedish IndTech på den internationella marknaden. Vi vill ge en bred bild av vad styrkeområdet betyder för olika sektorer och hur vi tillsammans kan stärka det ytterligare.
IndTech är en svensk paradgren i det tysta, det är dags att vi hissar flaggan och inser att vi kan bli världsbäst!
Digitala affärsmodeller kan stärka värdekedjorna för den hållbara industrin
Teknikutvecklingen för industrin sker mycket snabbt och man arbetar med stora utmaningar kring digitalisering, elektrifiering och automatisering. Det har lett till många tillväxtmöjligheter för svenska processindustriföretag och deras leverantörer. De digitala affärsmodellerna för branschleverantörer har dock i de flesta fall ännu inte varit kommersiellt framgångsrika; något som Vinit Parida och David Sjödin från Luleå tekniska universitet märkte.
Vinit Parida arbetar som professor vid Luleå tekniska universitet. Ett av projekten han driver handlar om affärsmodeller som stärker den svenska processindustrin; Digital business model innovation roadmap for process industry. Tillsammans med David Sjödin, associerad professor, har han drivit projektet, som startade 2018 efter finansiering genom PiiAs utlysning och kommer att slutföras under hösten 2021.
Både Vinit och David har under många år arbetat med forskningsprojekt kopplade till svensk industri och har följt utvecklingen som går längre och längre mot digitalisering, tjänsteutveckling och affärsmodellinnovation. De senaste åren har kraven blivit allt tydligare för processindustrin att bli mer hållbar och resurseffektiv för att förbli konkurrenskraftig. Det finns till exempel ett ökat fokus på materialeffektivitet och cirkuläritet i både samhälle och industri. För att lyckas med detta är digitalisering ett av de viktigaste verktygen.
”Tekniken har utvecklats extremt snabbt de senaste åren, men vi ser inte att företagens affärsmodeller hänger med, vilket innebär att något av värdet går förlorat”, säger David.
”Processindustrin är en perfekt miljö för det aktuella projektet eftersom industribolagen har flera maskiner i en processlinje från olika leverantörer installerade som måste fungera tillsammans. Vi tror att det kan vara relevant för fler leverantörer att använda digitalisering för att ändra affärsmodeller och leverera tjänster som är inriktade på att optimera kundernas verksamhet istället för den traditionella produkten. Genom att fokusera på det värde de vill leverera och sedan justera affärsmodellen kan de skapa ett bättre klimat för samarbete och förståelse mellan kund och leverantör. På det sättet kan vi hantera de större utmaningarna när det gäller innovation, hållbarhet och klimatmål. ”
”Vi drar nytta av en bred portfölj med olika industripartners”, säger Vinit. ”Det handlar om både deltagare i konsortiet och dess arbetspaket, men också om fler organisationer som har lagts till under vägen. Det är ofta en fråga om att vi har börjat arbeta med ett industriföretag och en av deras leverantörer, på vägen blir det relevant att involvera fler leverantörer och kunder för att se hela värdekedjan. ”
”De digitala lösningarna vi har idag där industriföretag, deras leverantörer och kunder kan dela data för att effektivisera eller hitta nya lösningar ger fler möjligheter till innovation”, fortsätter Vinit. ”Med hjälp av rätt data kan du visualisera och testa innan du implementerar nya lösningar och även kontinuerligt förbättra under drift. Under projektet har vi utvecklat nya affärsmodeller och flera av projektdeltagarna ser stor potential med dessa; jag hoppas att de snart kommer att implementeras.”
”Naturligtvis är det något av en utmaning att hantera många partners och deras förväntningar på projektet, men samarbetet har framför allt varit mycket lärorikt. Många av företagen har mycket liknande förhållanden och har lärt sig av varandra genom projektet. Det ger oss också många lärdomar att ta tillbaka till akademin och vårt arbete på universitetet,” säger David.
Den nuvarande Covid-19-pandemin har påverkat arbetet. ”Vi hade planerat för flera fysiska möten men har bytt till digitala möten och workshops. Vi saknar de personliga mötena och det fördjupade förtroende som det ofta medför. Vi har dock lyckats nå ut med våra resultat och metoder och ser en stor efterfrågan från både industri, leverantörer och forskarsamhället.”
Under projektet har Vinit och David delat sin kunskap till andra forskargrupper, men också med Regeringens samverkansprogram, Näringsutskottet, AI Sweden, Automation Region och Vinnova. Projektet har också resulterat i ett flertal tidskrifter, rapporter och nyhetspublikationer, däribland i Management of Innovation and Technology (MGMT) och Dagens Industri.
Vinit och David kommer att fortsätta arbeta med digitala affärsmodeller i flera nya projekt när den aktuella finansieringsperioden avslutas i höst. De ser ett ökande fokus på AI, datadrivna affärsmodeller och hur innovativa affärsmodeller bättre kan stödja övergången till cirkuläritet. Efterfrågan är hög och benägenheten att förändras har ökat.
Tips för att bygga goda samarbeten som leder till starka projekt
Just nu är det högaktuellt att formera sig och bygga konsortier för att lägga grunden till bra projekt. Det finns många öppna utlysningar som vill bidra till att stärka svensk industri; inte bara den öppna utlysningen från PiiA utan även genom andra program och finansiärer.
Malin Rosqvist arbetar med projektstöd för PiiA och är ansvarig för verksamheten i PiiA Projects, här delar hon med sig av några tips på hur man bygger ett starkt projektkonsortium.
Vad ska man tänka på när man påbörjar ett samarbete för att bygga ett projekt?
– Goda samarbeten bygger på ett gemensamt engagemang och på goda relationer och tillit. Bidraget från PiiA ska bidra till att man genom projekten vågar prova nya saker; det innebär att parterna behöver arbeta fram en ny idé och att de litar på varandra tillräckligt för att testa och riskera att misslyckas. Vi erbjuder en chans att jobba tillsammans utan att vara 100% säkra på att man kommer finna den bästa lösningen eller metoden. Då krävs det att man har tillit till varandra.
När man inte kan mötas kan det möjligtvis vara svårt att utvidga sitt nätverk och knyta nya samarbeten; har du några tips?
– Jag tycker att det trots – eller kanske tack vare – pandemin finns goda möjlighet att knyta nya kontakter just nu. Det sker väldigt många webinarier och digitala träffar där industribolag, teknikleverantörer och forskningsaktörer möts och diskuterar aktuella frågor och gemensamma utmaningar. Det viktigaste man ska bära med sig är nyfikenhet! Visa ditt intresse, ställ frågor och kontakta personer som tycks intresserade av samma frågor som du. Om man påbörjar ett nytt samarbete kan det vara klokt att börja i mindre skala, med en akademisk partner finns det möjlighet att delta i bland annat exjobb och examensarbeten, inom PiiA kan man börja med att söka en genomförbarhetsstudie.
Vad ska man mer tänka på när det handlar om att starta projekt tillsammans?
– Jag tycker det är väldigt viktigt att man gör en bra planering tillsammans redan från start. Ansökningsarbetet ska inte bara beskriva en vision utan vara en plan för projektets genomförande. Gör man ett bra grundarbete är mycket vunnet; projektet har en strukturerad plan och parterna får en tydlig gemensam bild av arbetet och förväntningar om resultat.
Vilket stöd kan PiiAs programkontor bidra med?
– Eftersom vi inte deltar i bedömning av ansökningarna så har vi stora möjligheter att hjälpa till med både vägledning kring projektplan och aktörskonstellation. Vi arrangerar flera digitala möten för industri och akademi och har ett stort nätverk för att hitta lämpliga partner som skulle kunna bygga bra projekt tillsammans.
Vi har dessutom god kännedom om innovationssystemet öppna och kommande utlysningar, både nationellt och internationellt. Vårt mål är att skapa förutsättningar för PiiAs projekt att växa så de får största möjliga effekt för svensk industrin. Vi har dessutom plats för fler projekt i vår portfölj så var inte rädd för att kontakta mig eller mina kollegor om du vill ha stöttning i ansökningsarbetet!
Malin Rosqvist
malin.rosqvist@ri.se
tel. 070-235 22 32
Öppen utlysning – Dataanalys i processindustrins värdekedjor
Syftet med utlysningen är att öka hållbarhet och konkurrenskraft hos svensk processindustri genom att öka användningen av ny teknik och avancerad dataanalys i värdekedjor kopplade till processindustrin, både inom och mellan företag. Med processindustri avser vi processer med kontinuerliga flöden, som exempelvis i stål- eller pappersindustrin.Diskret tillverkning, dvs tillverkande industri, ingår inte i PiiAs fokusområde. Utlysningen riktar sig till er som vill genomföra genomförbarhetsstudier eller forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt (FUI-projekt) med fokus på dataanalys i processindustrins värdekedjor. Projekt ska vara av strategisk betydelse för medverkande företag och forskargrupper samt leda till tillväxt och stärkt marknadsställning för Sverige inom processindustrin. Projekten förväntas adressera någon eller några av nedanstående aspekter kopplat till processindustriella utmaningar:
- Tillgängliggörande av industriella data inom företag eller mellan företag.
- Affärsmodeller kopplade till att dela industriella data mellan företag.
- Avancerad analys av industriella data, kopplat till reella behov hos processindustrin.
- Digital säkerhet och integritet vid delning av data mellan och inom företag.
- Data som möjliggörare för en hållbar och cirkulär processindustri.
Öppningsdatum 10 februari 2021
Sista ansökningsdag 27 maj 2021 klockan 14:00
Senaste beslutdatum 10 september 2021
Projektstart tidigast 15 september 2021
Projektstart senast 15 oktober 2021
Vill du i fortsättningen få PiiAs nyhetsbrev i din mailkorg?
Registrera dig här.