Swedish IndTech – det är dags att vi hissar flaggan och inser att vi kan bli världsbäst!
Inom PiiA har vi pratat om IndTech under många år, det har funnits ett behov av att samlas kring ett begrepp som beskriver just teknikutveckling och dess anpassning för industrin. Många av dagens nya tekniker såsom AI, blockkedjor, VR och AR är sällan framtagna för industriella tillämpningar utan utvecklas ofta i andra branscher. Industribolagen är ofta stora och trögrörliga; stora maskinparker och system är installerade sedan decennier tillbaka vilket gör det svårt att agera snabbt. Att göra större förändringar är kostsamma och innebär ofta att man måste sätta stopp i produktionen. Samtidigt är anläggningens tillgänglighet och tillförlitlighet nyckelfaktorer i många industrier vilket gör att små inkrementella förändringar ofta vinner över de disruptiva skiftena.
För att industrin ska kunna tillgodogöra sig nya tekniker krävs goda samarbeten mellan teknikleverantörer och industribolag. Svenska bolag är generellt bra på att samarbeta och vi pratar allt mer om industrins värdekedjor och innovativa affärsmodeller där transparens och förtroende leder till bra affärer och stärkt samarbetsvilja. IndTech är ett område vi måste lyfta och satsa mer på! Därför ser jag fram emot att vi på tisdag lanserar en ny rapport om Swedish IndTech – marknaden. Vi gör detta tillsammans med Automation Region och Blue Institute och vill tillsammans att vi pratar mer om industriell teknik och hur den kan stärka svensk industri.
PiiAs uppdrag är att snabba på utvecklingen och det kan vi göra genom att bland annat finansiera forskning och utveckling av tekniker så de anpassas till industrins behov och förutsättningar. Det är viktigt för att stärka industrin genom hållbarhet, konkurrenskraft och gå mer mot cirkulära lösningar. Vi ser också ett stort behov av att involvera hela värdekedjan, att samarbeta med leverantörer och kunder för att hitta lösningar som blir lönsamma för alla. En av lärdomarna i ett av våra större projekt; Digitala Stambanan har varit just att vi måste se till att samtliga bolag i värdekedjan vinner på samarbetet. Vi kommer att fortsätta satsningen kring Digitala Stambanan och från PiiAs håll kommer det bli en allt tydligare koppling kring IndTech och industrins värdekedjor. Vi tror att detta är en av de viktigaste nycklarna för en framgångsrik processindustri och har mycket lärdomar att ta till oss av och bygga vidare på från de grundliga analyser som gjorts inom PiiA Insight kring just Swedish IndTech. Vi knyter till oss fler industri- och teknikbolag för att arbeta vidare med dessa brinnande frågor och bygga systemdemonstratorer för kunskapsbyggande och utveckling som stärker våra svenska bolag.
Vill du också vara med och stärka IndTech-området så finns det många vägar att gå; men jag vill särskilt tipsa om vår öppna utlysning; Dataanalys i processindustrins värdekedjor.
Där finns det möjlighet både att utföra genomförbarhetsstudier där man kan undersöka potentialen hos nya teknologier och om det finns förutsättningar för ett större projekt. Om man redan har ett starkt konsortium med en väl definierad projektidé kan man välja att söka ett större projekt direkt. Viktigt för båda projekttyperna är att det är industrins utmaningar som ska stå i fokus och hur dessa utmaningar kan lösas med nya innovationer, allt för att stärka svensk processindustri och dess leverantörer.
Peter Wallin, programchef PiiA
peter.wallin@sip-piia.se