Nyhetsbrev mars 2021
Fler implementerade lösningar skänker glädje
I över ett år har vi nu i pandemins spår jobbat hemifrån och ställt om till en digital vardag.
För PiiAs del har verksamheten ändå fungerat bra; vi arrangerar digitala träffar, har dialog med industri och forskningspartners för att på bästa sätt anpassa verksamheten och stötta där vi kan. Att mötas digitalt går på många sätt utmärkt. Vi får till bra diskussioner, har bra dialog och vi kan på detta sätt nå fler personer samtidigt. Våra möten blir fokuserade, kortare och mer effektiva. Vi saknar dock stunderna mellan möten, vid kaffemaskinen, på studiebesök och under lunchen där vi kan bygga starkare relationer och prata om industrins utmaningar på djupet.
Hos industrin har allt fler anammat digitala arbetssätt, löst problem på nya sätt och använt nya verktyg. De förstudier och projekt som PiiA finansierat har lett till många nya lösningar, samarbeten och arbetssätt. Digital omställning tar tid, och framförallt när det gäller uppkopplade värdekedjor som vi inom PiiA fokuserar på. Det finns ingen ”silver bullet” utan det gäller att jobba parallellt med flera olika områden. Dessa områden är till exempel ägarskap av data, säkerhetsfrågor, interoperabilitet, men även mer mjuka frågor som kompetens och ledarskap. Med hjälp av våra initiativ hoppas vi kunna stötta kring dessa utmaningar och skapa konfidens som gör att företagsledningar vågar satsa.
Det går inte att chansa med nya lösningar utan man måste veta att de fungerar och är optimerade för bolagets verksamhet, vilket är extra viktigt för en processindustri där anläggningens tillgänglighet är högsta prioritet. Vi försöker driva utvecklingen genom att dela kunskap, stimulera nätverk och finansiera både genomförbarhetsstudier och projekt för att stimulera processindustrins övergång till digitala lösningar. Det är fantastiskt att få se lyckade exempel som leder till högre kvalitet, bättre arbetsmiljö och en konkurrenskraftigare svensk processindustri.
Peter Wallin
Programchef PiiA
Utlysning 15 öppen: Dataanalys i processindustrins värdekedjor
Syftet med utlysningen är att öka hållbarhet och konkurrenskraft hos svensk processindustri genom att öka användningen av ny teknik och avancerad dataanalys i värdekedjor kopplade till processindustrin, både inom och mellan företag.
Med processindustri avser vi processer med kontinuerliga flöden, som exempelvis i stål- eller pappersindustrin. Diskret tillverkning, dvs tillverkande industri, ingår inte i PiiAs fokusområde. Utlysningen riktar sig till er som vill genomföra genomförbarhetsstudier eller forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt (FUI-projekt) med fokus på dataanalys i processindustrins värdekedjor. Projekt ska vara av strategisk betydelse för medverkande företag och forskargrupper samt leda till tillväxt och stärkt marknadsställning för Sverige inom processindustrin. Projekten förväntas adressera någon eller några av nedanstående aspekter kopplat till processindustriella utmaningar:
- Tillgängliggörande av industriella data inom företag eller mellan företag.
- Affärsmodeller kopplade till att dela industriella data mellan företag.
- Avancerad analys av industriella data, kopplat till reella behov hos processindustrin.
- Digital säkerhet och integritet vid delning av data mellan och inom företag.
- Data som möjliggörare för en hållbar och cirkulär processindustri.
Öppningsdatum 10 februari 2021
Sista ansökningsdag 27 maj 2021 klockan 14:00
Senaste beslutdatum 10 september 2021
Projektstart tidigast 15 september 2021
Projektstart senast 15 oktober 2021
Följande två typer av projekt finansieras i denna utlysning:
- Genomförbarhetsstudie – Upp till 9 månader, maximalt bidrag 600 000 kronor per studie
- FUI-projekt – Upp till 36 månader, maximalt bidrag 5 000 000 kronor per projekt
Kontaktperson angående utlysningens bakgrund, syfte och önskade effekter:
Peter Wallin, programchef, PiiA
072-450 07 50 peter.wallin@sip-piia.se
Kontaktperson angående bedömningsprocessen, juridiska frågor och övriga frågor om utlysningens innehåll:
Sanja Šain-Strömberg, utlysningsansvarig på Vinnova
08-473 31 13 sanja.sain-stromberg@vinnova.se
All information om utlysningen, mallar och ansökningsförfarande finns här.
Smart Forge – Högre kvalitet och mindre svinn genom AI-styrda smidesugnar
Bharat Forge Kilsta är ett av världens största smidesbolag som framförallt tillverkar delar till fordonsindustrin. Idag styrs deras ugnar manuellt för att se till att stångämnets temperatur är rätt för att smida. Det finns stora möjligheter att med rätt sensorer, rätt data och rätt programmerad AI kunna automatisera värmestyrningen i ugnarna.
Bharat Forge Kilsta tog kontakt med RISE och diskussionerna kring möjligheterna med automatisering och digitalisering startade. Tillsammans med Karlstad Universitet och Viking Analytics samlade man därefter idéerna till planer och skrev en ansökan till PiiAs öppna utlysning. Genom PiiA fick de finansiering och kunde starta projektet Smart Forge under hösten 2020.
Projektets mål är att skapa en prototyp av ett AI-baserat system för processtyrning som med hög precision autonomt kan styra Bharat Forge Kilstas smideslinje på ett sådant sätt att stångämnets temperatur, precis innan smide, hamnar inom det temperaturintervall som optimerar den smidda komponentens egenskaper.
Vårt mål med SmartForge-projektet är att reducera antalet kassationer berättar Hans Lindbäck, Styrsystemsspecialist på Bharat Forge Kilsta. Kassationer uppstår t.ex om ett uppvärmt smidesstycke inte håller rätt temperatur. Förutom reducerade kassationstal så gör projektet också att energiförbrukningen och miljöpåverkan minskas. Dessa faktorer bidrar alltså till att bolagets hållbarhetsmål uppfylls. När vi är klara med projektet så har vi för avsikt att gå vidare med AI-styrning av även andra delar av vår produktion.
Jag ser mycket stor potential i det här projektet säger Andreas Thore, som är projektledare och forskare på RISE. Vi har under det projektets första halvår kommit långt och har fått till ett riktigt bra samarbete. Produktionsanläggningen har monterat fler sensorer för att samla in mätdata från ugnarna. Att vi får rätt data från temperaturgivarna är en grundförutsättning för att vi ska lyckas. Signalerna kommer vi sedan att skicka till en AI som ska avgöra effekten i ugnarna. Målet är att komma upp i TRL-nivå* 7 vilket innebär att projektet ska kunna demonstrera lösningen i fabriksmiljö. Vi vill demonstrera hur AI kommer kunna styra ugnens temperatur.
Projektet har hittills flutit på bra och samarbetet fungerar bra med digitala möten och livefeed för att följa produktionen berättar Stefan Lagerkvist, COO på Viking Analytics. Vi är nu i en spännande fas där den simulator vi tog fram i förstudien används flitigt för att testa och validera olika algorithmer och lösningar. Jag vill även lyfta fram det starka projektteamet där domänkunskapen från Bharat Forge Kilsta kombineras med avancerad forskning från RISE och Karlstads Universitet tillsammans med Viking Analytics erfarenheter av att implementera AI i industriella tillämpningar.
—-
Projektet Smart Forge finansieras genom PiiAs 13:e utlysning och startade i oktober 2020. Projektet kommer vara klart under september 2022. Projektkonsortiet består av behovsägaren Bahrat Forge Kilsta, teknikleverantören Viking Analytics och forskningsparterna RISE och Karlstad Universitet. Andreas Thore, RISE är projektledare.
*TRL står för “Technology readiness level” och är en skala från 1-9.
Utlysningsinformation, 14 april kl.13.00 – 15.00
Peter Wallin och Malin Rosqvist från PiiAs programkontor presenterar utlysning 15 och ger tips på vad man bör tänka på i ansökningsskrivandet, konsortiebyggandet och planering för sitt PiiA-projekt. Efteråt finns möjlighet till separat frågestund med representanter från programkontoret.
Digital demonstrationsmiljö med möjlighet till nya kontakter inom Norden och i Silicon Valley, 21 april, kl.17.00
Save the date – mer information och anmälningslänk kommer.
Under 2019 startade PiiA tillsammans med Automation Region samarbeten med Vinnova och Nordic Innovation House i Silicon Valley som vi kallar Nordic IndTech. Detta är nästa träff för det nätverk som håller på att byggas mellan nordiska och amerikanska intressenter.
Vill du i fortsättningen få PiiAs nyhetsbrev i din mailkorg?
Registrera dig här.