Nyhetsbrev september 2020
En höst med nya digitala vanor
Hösten är i antågande och jag har för några dagar flyttat mitt hemmakontor till fjällstugan. Det har varit ett märkligt år hittills med många nya vanor och arbetssätt. Jag vet att många inom både industrin och dess leverantörer har det tufft men jag hoppas att det inte gör att arbetet med forskning, utveckling och innovation på något sätt avstannar. Vi arbetar för fullt med våra nätverk, utlysningar och kunskapsbyggande aktiviteter för att fortsätta stötta svensk processindustri och dess leverantörer.
Vi har under det senaste halvåret jobbat med en ansökan till Vinnova om att tillsammans med Automation Region och Process IT Innovations skapa en europeisk digital innovationshub (EDIH). Vi har byggt upp ett starkt närverk inom Sverige där vi arbetar för att gynna industrins utveckling och samarbetet kring ny teknik och kunskap kring denna. Nu vill vi arbeta ännu mer på ett internationellt plan där vi kan arbeta för svenska intressen och hjälpa svenska bolag på en europeisk arena, där vi ser att vi framförallt kan stötta de små och medelstora bolagen i sin utveckling.
Våra arbetssätt har förändrats i spåren av pandemin och vi får lära oss allt mer när det kommer till digitalisering och digitala möten. Vi anordnar flera workshops i samarbete med partners inom innovationssystemet. I förra veckan diskuterade vi digitalisering och automation för livsmedelsindustrin. Inom kort kommer vi arrangera en workshop tillsammans med flera andra strategiska innovationsprogram kring cirkulära och hållbara värdekedjor. Här tror jag vi från processindustrin kan tillföra många tankar om digitaliseringens roll och hur vi kan arbeta med spårbarhet och digitalisering av hållbara värdekedjor.
Höstens största digitala händelse för vår del är att arrangera Automation Summit och PiiA Inspiration tillsammans med Automation Region, Svenska Mässan och IVA. Vi bidrar från PiiAs håll med teman, talare och berättelser från några av våra projekt. Det blir en fullmatad dag och det är kul att vara med och arrangera ett digitalt event med alla de nya arbetssätten det innebär. Anmäl dig nu i länken nedan!
Idag ska de som blir beviljade finansiering genom vår 13:e utlysning få besked. Det blir totalt 14 nya projekt; 7 genomförbarhetsstudier och 7 FUI-projekt, som kommer att starta. Denna utlysning öppnade mitt i vårens nedstängningar och permitteringar. Trots det har vi fått in många bra ansökningarna och det känns jättekul att vi kan bevilja 14 av de 39 inkomna ansökningarna.
Vår 14:e utlysning är nu öppen och vi har valt att göra en del förändringar kring utlysningens inriktning. Vi har döpt den till Dataanalys i industriella värdekedjor och söker efter idéer och lösningar för hela processen kring hantering av data; däribland att dela data inom och mellan företag, samt hur AI och andra tekniker för dataanalys kan appliceras för att skapa värde i processindustrins värdekedjor. Vi ser allt fler exempel på när man lyckas med hanteringen av data och datadelning inom värdekedjan och vilka vinster det leder till i form av en starkare värdekedja med mer information vilket möjliggör bättre beslut och ökad konkurrenskraft. En del av detta ingår i projektet Digitala Stambanan där ni kan läsa om delprojektet DigiTwin i dagens nyhetsbrev. Förhoppningsvis kan vi med denna inriktning få ännu mer konkreta projekt och en större mognad kring datahantering. Hör gärna av dig om du har idéer eller tankar kring projekt så gör vi vårt bästa för att vägleda er!
Hoppas ni får en fin höst och att vi ses på något av alla digitala möten under hösten! Jag rekommenderar särskilt vår digitala konferens Automation Summit och PiiA Inspiration den 6 oktober och workshopen kring cirkuläritet och hållbarhet den 22 oktober!
Peter Wallin
Programchef, PiiA
peter.wallin@sip-piia.se
Öppen utlysning: Dataanalys i industriella värdekedjor
Syftet med utlysningen är att öka hållbarhet och konkurrenskraft hos svensk processindustri genom att öka användningen av ny teknik och avancerad dataanalys i värdekedjor kopplade till processindustrin, både inom och mellan företag. Med processindustri avser vi processer med kontinuerliga flöden, som exempelvis i stål- eller pappersindustrin. Diskret tillverkning, dvs tillverkande industri, ingår inte i PiiAs fokusområde. Utlysningen riktar sig till er som vill genomföra genomförbarhetsstudier eller forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt (FUI-projekt) med fokus på dataanalys i processindustrins värdekedjor. Projekt ska vara av strategisk betydelse för medverkande företag och forskargrupper samt leda till tillväxt och stärkt marknadsställning för Sverige inom processindustrin. Projekten förväntas adressera någon eller några av nedanstående aspekter kopplat till processindustriella utmaningar:
- Tillgängliggörande av industriella data inom företag eller mellan företag.
- Affärsmodeller kopplade till att dela industriellt data mellan företag.
- Avancerad analys av industriella data, kopplat till reella behov hos processindustrin.
- Digital säkerhet och integritet vid delning av data mellan och inom företag.
- Data som möjliggörare för en hållbar och cirkulär processindustri.
Viktiga datum:
-
Öppnar för ansökan: 1 SEP 2020
-
Sista ansökningsdag: 19 NOV 2020 kl 14:00
-
Beslut meddelas: 29 JAN 2021
-
Projekt får starta: 15 FEB 2021
Konferens 6 oktober – The future of Swedish IndTech
Industrin genomgår just nu en teknikdriven strukturomvandling med en kraftigt ökad efterfrågan på nya digitala lösningar. Den dynamiska marknaden innebär stora möjligheter som svenska företag kan ta tillvara om de har rätt kompetens och är beredda att samarbeta i nya konstellationer.
Den 6 oktober samlar vi företag, forskare och myndigheter för att diskutera hur vi tillsammans kan göra industrin smartare och mer hållbar. Utgångspunkten är begreppet IndTech – teknologi på fabriksgolvet – där befintliga automations- och it-system förstärks med intelligenta, digitala funktioner. Konferensen genomförs digitalt.
Workshop: Ökad spårbarhet för hållbara värdekedjor
PiiA tillsammans med de strategiska innovationsprogrammen Swedish Mining Innovation, Bio Innovation, Metalliska Material och RE:Source bjuder in till ett inspirationsseminarium om spårbarhet för hållbara värdekedjor. Agendan innehåller korta föredrag från projekt som arbetat aktivt med spårbarhet för hållbarhet i industrin. Vi kommer även att diskutera området och hur vi kan lära över branschgränser och omsätta forskning kring cirkulär industri till tillämpbara lösningar.
Målet med seminariet är att ge förslag på nya samarbeten som kan realiseras genom samarbetet mellan de strategiska innovationsprogrammen och delegationen för cirkulär ekonomi. Syftet med nya samarbeten och aktiviteter är att komma tillrätta med de utmaningar som finns relaterat till spårbarhet för hållbara värdekedjor.
Var: Digitalt, vi kommer använda verktyget Zoom
När: 22 oktober kl.09.00 – 12.00
Vi vill ge industribolagen en verktygslåda anpassad efter deras behov
DigiTwin är ett av delprojekten i samverkansprojektet Digitala Stambanan. I DigiTwin gör man en djupdykning i hur man kan optimera och förbättra arbetet hos Eskilstuna Elektronikpartner (EEPAB). Urban Nilsson från Blue Institute leder delprojektet som bygger på ett gott samarbete mellan behovsägaren Eskilstuna Elektronikpartner, Addiva, Leica Geosystems, Mälardalens Högskola, MITC (Mälardalens Industrial Technology Center) och RISE.
”En grundläggande fråga vi har med oss i arbetet med Digitala Stambanan är ”Hur kommer det sig att industrin har digitaliserats så mycket långsammare än andra branscher som till exempel finansbranschen och mediabranschen”” berättar Urban. ”Det finns så många teorier som har presenterats under åren där fokus varit på att en viss teknologi; AI, Machine Learning, Internet of Things, Virtual Reality, eller annat, ska förändra hela spelplanen. Men det är inget bolag som har tagit ledningen i den digitala utvecklingen för industrin. Det finns en risk att svenska industribolag på grund av denna passivitet kan bli överkörda av konkurrenter eller multinationella teknikleverantörer. Vad har då det enskilda företaget för makt och möjlighet att påverka?”
”Som vi på Blue Institute tänker måste industribolagen utforma konkreta strategier och planer för sin digitala utveckling. Som vi ser det finns det två spår. Antingen ska all data upp i molnet och med hjälp av 5G kan vi kommunicera med maskiner direkt såsom robotar, fjärrstyrda fordon och liknande. Då behöver vi bygga massor av artificiell intelligens och maskininlärning. Det är få som håller kvar vid den visionen; endast ett fåtal IT-leverantörer och det känns långt ifrån vår nuvarande verklighet.”
”Det andra spåret bygger mycket på den tyska modellen kring standardisering. Där pratar vi om standardisering av gränssnitt och digitala tvillingar som kan utbyta standardinformation för att få dem att fungera ihop. Många i industrin känner sig mer bekväma med denna modell. Det är dock osäkert i vilken grad det går att hinna standardisera utan att skada utvecklingsförmågan och förmågan till innovation.”
”Så vart landar vi? Vi måste hitta sätt att hjälpa svensk industri att komma igång och har därför börjat bygga en modell som kopplar ihop en värdekedja i en tillverkningsprocess till ett affärsekosystem och ser kopplingarna mellan bolagen där varje part är en specialist på en del av kedjan. Just specialisering och skalekonomi är viktigt för att bli riktigt framgångsrik och för att samtliga i affärsekosystemet kan få en lönsamhet.”
I delprojektet DigiTwin har projektdeltagarna haft möjligheten att djupdyka och testa olika lösningar på ett relativt litet bolag där man inte har storbolagens möjligheter till stora investeringar i digitaliseringslösningar. Man startade med att laserscanna hela fabriken för att kunna nyttja denna teknik till att hitta nya lösningar. Det visade sig vara en kraftfull metod men inte en mogen lösning för fabrikens behov så arbetet gick vidare med andra metoder.
Något som varit genomgående i hela delprojektet har varit vikten av samarbete och engagemang från medarbetare och ledare. Man har kontinuerligt försökt bygga upp förtroendet och förståelsen för projektets möjliga resultat. Fokus har varit att förbättra för de som dagligen arbetar i produktionen och att se till att deras arbetsflöde blir jämnare och mindre beroende av till exempelvis oförutsedd materialbrist, leveransförseningar eller annat som kan påverka det dagliga produktionsarbetet. Genom nya metoder och verktyg kan man stötta produktionsledare att snabbt hitta lösningar i det dagliga arbetet.
”Att kartlägga både lager och leveranser kräver att vi kan samla data från både industribolaget och dess leverantörer i samma system. Under sommaren har vi haft hjälp av Eric Norman som studerar till civilingenjör inom datavetenskap. Eric har sommarjobbat på MITC för att skapa digitala lösningar till små och medelstora industribolags utmaningar. Han har bland annat tagit fram en modell där man med hjälp av sensorer och maskininlärning snabbt kan hämta och lagra data som ger historia och prediktioner kring lagersaldo, produktionstakt, eller vad helst man väljer att mäta,” berättar Urban.
”I slutänden vill vi med Digitala Stambanan ge industribolagen en verktygslåda som går att tillämpa på deras behov och som svarar upp mot, eller överträffar industribolagens och dess organisationers förväntningar. I DigiTwin har vi arbetat med att bygga en digital motsvarighet av fabriken och deras olika maskiner. Genom att kartlägga flödet digitalt kan vi göra bättre prediktioner och har möjlighet att dela data med både leverantörer och kunder för att ge även dessa bättre information för att fatta mer korrekta beslut och planera sitt arbete.” I projektet deltar även en lösningsleverantör, Addiva, som bygger upp lösningar och produkter för att kunna hjälpa industri att digitalisera – en mycket viktig del av affärsekosystemen är att det finns leverantörer som kan fylla på där fabrikerna inte har egen kompetens.
DigiTwin är ett av de projekt som kommer presenteras på Automation Summit och PiiA Inspiration den 6 oktober.
Bra diskussioner kring lösningar för livsmedelsindustrin
Den 8 september arrangerade PiiA tillsammans med Sweden Food Arena en workshop med fokus på automation och digitalisering för en starkare svensk livsmedelsindustri. Över 60 deltagare, främst från livsmedelsbolag, teknikleverantörer och forskare anslöt digitalt till mötet som startade med en kort bakgrund och nulägesbeskrivning. En rapport publicerades av PiiA och Blue Institute under sommaren 2020; Digitaliseringens konsekvenser på råvaru- och processindustrin – Livsmedelsindustrin. Peter Eriksson från Blue Institute berättade om rapporten och om behovet av tekniska hjälpmedel för att möta konsumenters krav och stå sig mot konkurrerande nationer. Deltagarna delades därefter upp i 5 lika stora grupper med en blandning av producenter, teknikleverantörer och forskare i varje grupp. Gruppernas uppgift var därefter att diskutera behov och komma fram gemensamma förslag till en förstudie som man sedan vill genomföra med finansiering via PiiA-programmet. Diskussionerna var intressanta och flera teman återkommande, däribland spårbarhet, ökad kvalitet, kostnadseffektivitet, konsumentbeteenden och önskemål om större flexibilitet. Efter vidare diskussioner kokades idéerna ned till konkreta förslag och därefter röstades 1 av dessa 5 förslag fram som en vinnare.
Vill du i fortsättningen få PiiAs nyhetsbrev i din mailkorg?
Registrera dig här.