Nyhetsbrev juni 2020
Den digitala våren
Ett omtumlande halvår är snart till ända och semestern närmar sig med stormsteg. Ingen lämnas oberörd av corona-pandemin och dess följdeffekter; såväl privat som i arbetet. När det kommer till PiiA och våra intressenter är jag glad över att de uttrycker framtidstro. Det är dock svårt att bedöma investeringsviljan hos företagen. En del bolag i vårt verksamhetsområde drabbas av nedskärningar, andra måste maximera sin produktion och utvecklingstakt. Jag hoppas att det finns en stor vilja att satsa framöver för att vara rustad för framtidens utmaningar. För de som drabbats av lägre efterfrågan eller andra svårigheter hoppas jag att det också ger en möjlighet för reflektion och strategisk planering för att stärka upp kompetens och ställa om produktion med mer fokus på hållbarhet och stabilitet. Vi som arbetar med just processindustrin ser styrkan i att nyttja svenska råvaror och svenska leverantörer när det uppenbaras hur sårbart det ibland kan vara att förlita sig på långa och komplexa leverantörskedjor.
Under 2019 genomfördes som bekant en stor utvärdering av PiiA med gott resultat. Vi har under våren arbetat hårt med att sätta riktningen för kommande treårsperiod och under förra veckan fick vi besked om fortsatt finansiering av PiiA-programmet. Ytterligare 3 år är säkrade med finansiering för att stärka svensk processindustri. Vi passar på att skruva upp både tempo och kvalitet i vårt arbete och kommer att förbättra vårt sätt att följa upp och mäta resultat från projekt och andra satsningar som sker under PiiA-flaggan. Vi kan se hur processindustrin har förändrats sedan PiiA först startade under 2013; fokuset är starkare och idag är både hållbarhet och digitalisering en självklarhet för industrin. Även förväntningarna på resultat från FUI-projekt är större. Genomförbarhetsstudier har lett till större projekt och samarbeten och verkliga resultat är nu synliga hos industribolagen. Det har gett ringar på vattnet och allt fler teknikleverantörer har också förstått värdet av att anpassa sig till industrin. Begreppet IndTech börjar etableras och är en nyckel till industrins framgångar och förbättringar.
Vi gör skillnad för industrin genom våra verksamhetsområden; PiiA Projects, PiiA Research, PiiA Insight, PiiA International och PiiA Network.
PiiA Projects är kanske det område där flest är involverade, det handlar om de utlysningar vi tillsammans med industrin och dess leverantörer tar fram för att få in projektförslag som kan stärka svensk processindustri. Inom PiiA Projects ingår även arbetet kring uppföljning och spridning av resultat från projekten. Vi kommer, som tidigare, arrangera två utlysningar per år för att få in förslag på både genomförbarhetsstudier, forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt. Just nu är vår 13:e utlysning öppen och vi hoppas på många bra projektförslag. Parallellt med detta diskuterar styrelsen förslag på strategiska projekt.
PiiA Research utökas under kommande programperiod till att dels omfatta 4 postdocs men vi bygger också upp ett nätverk med flera forskarskolor för att stärka upp forskningsområden kring industriell digitalisering. Jag hoppas att intresset blir stort och att vi på detta sätt kan stärka samarbetet mellan industri och akademi för att ta tillvara på kunskaperna på bästa möjliga sätt.
PiiA Insight är vår satsning på omvärldsbevakning och framtidsspaning. Vi ser ett behov både hos industrin och leverantörer att lära sig mer om kommande trender och utmaningar. Vi tar fram rapporter som är relevanta för PiiAs intressenter. En av de mest uppmärksammade rapporterna 2019 var AI och digitala plattformar – Hur Artificiell Intelligens & Digitala Plattformar förändrar industrin. De två senaste rapporterna finns länkade i detta nyhetsbrev och är branschstudier för Livsmedelsindustrin och för Kemisk och Petrokemisk Industri. Under 2020 genomför vi en studie kring cirkulär industri och hållbarhet.
PiiA International syftar till att internationalisera PiiAs verksamhet genom att sprida resultat och etablera nya samarbeten utanför landets gränser. Det handlar också om arbetet kring internationella och europeiska standarder och regleringar och se till att svensk industris intressen tas till vara.
PiiA Network är PiiAs samlande verksamhet för att bidra till att öka industrins förmåga till digital transformation genom att bygga och bidra till starka närverksgrupper med industriledare och specialister som är ett effektivt och värdefullt komplement till PiiAs övriga kanaler för att dela resultat samt verka för utveckling och utbyte av kunskap och erfarenhet.
Vi har, som de flesta, ändrat arbetssätt och planer för året genom att digitalisera möten och rutiner. Under våren har vi deltagit i och drivit flera digitala nätverksträffar. Jag hoppas att vi snart kommer kunna träffas igen men redan nu vet vi att många av höstens event kommer vara digitala.
Ta hand om er, ha en fin sommar med nära och kära så hörs vi igen efter sommaren!
Peter Wallin
Programchef, PiiA
peter.wallin@sip-piia.se
Construction factory – Branschöverskridande samarbete för bättre effekt
Anläggningsbranschen plågas av låg produktivitet och har stora effekter på miljön. Detta är i stor utsträckning en följd av dålig samordning av produktionsresurser, i jämförelse med tillverkningsindustrin, vilket beror på de väldigt dynamiska och rörliga processer som används vid anläggningsproduktion. Projektet Construction Factorys vision är att gå från dagens fokus på enskilda maskiner och istället se hela arbetsplatsen som en samordnad och optimerad process; en anläggningsfabrik.
”Projektet är ett samverkansprojekt med två strategiska innovationsprogram i ryggen; InfraSweden2030 och PiiA” berättar Jakob Axelsson från Mälardalens Högskola och RISE som projektleder Construction Factory. ”Projektet arbetar med utmaningar inom både transportinfrastruktur och processindustriell digitalisering och det är ett intressant gränsland. Man arbetar med nyskapande användning av system-av-system-principer, samt idéer från Industri 4.0 för att uppnå en mer optimerad process. Projektets mål är att förfina ett övergripande koncept, som kan ligga till grund för framtida implementering och industrialisering. Fokus i arbetet ligger på att ta fram arkitektur för en teknikplattform, användargränssnitt, informationsrepresentation samt optimeringsmetoder. Projektet kommer att fokusera på vägbyggen, med tillhörande bergtäkt och asfaltsproduktion, och en demonstrator kommer att tas fram för att visa på lösningens effekter.”
Aktörerna som deltar är Volvo Construction Equipment och Sandvik som bidrar med domänkunskap och tekniska system som ska kopplas ihop. Skanska som representerar processägaren. Mälardalens högskola och RISE, som bidrar med forskningskompetens inom system-av-system och arkitektur. Samt Trafikverket, som bidrar med beställarens syn på vägprojekt. Genom att arbeta med flera delar av värdekedjan, både beställare, utförare och maskinleverantörer får vi med flera olika intressen. Det handlar inte bara om teknikutveckling utan även om samarbete och utförande.
Resultat från Construction Factory.
Nya rapporter från PiiA Insight
Under våren har vi släppt två nya rapporter från PiiA Insight. Syftet med studierna är att ge en lättillgänglig men ändå kvalificerad analys och översikt av de olika näringsgrenarna. Målgruppen är i första hand inte branschens egna specialister, även om detta förstås är en välkommen läsargrupp, utan leverantörer av teknik och tjänster liksom forskare inom olika teknikområden. Rapporterna vill alltså ge en strategisk och affärsmässig överblick över branschernas utmaningar, möjligheter och därmed behov av industriell digitaliseringsteknik.
Livsmedelsindustrin
Få branscher har samma inbyggda komplexitet som livsmedelsbranschen. En komplexitet som inte är driven ur de enskilda produktslagen, utan snarare systemet kring dem och de värden som efterfrågas. Mat- och dryckesprodukter ska vara billiga, säkra, hygieniska, hälsosamma, miljövänliga, färska, etiskt producerade, naturliga, närodlade och nationella – en kravkombination som inte återfinns i många andra produktslag, om ens något. Livsmedel har dessutom ett starkt politiskt värde när det kommer till självförsörjningsgrad och sysselsättning vilket ytterligare bygger komplexitet i branschen. Det globala livsmedelssystemet står också inför en rad utmaningar i form av kapacitet, hunger (fördelning av mat), miljö och hälsa vilka får stora proportioner på grund av livsmedelsindustrins storlek. Att konsumtionsmönster globalt är heterogena skapar ytterligare ett komplexitetslager.
Kemisk och Petrokemisk Industri
Den kemiska industrin utvecklar och producerar ett brett spektrum av produkter som har stor betydelse för människors vardag. Dit hör moderna material, specialkemikalier och möjliggörande tekniska lösningar inom praktiskt taget alla sektorer i ekonomin. Kemiska produkter är viktigt för utveckling av nya och förbättrade livsmedel, inom fordonsindustrin och för tillverkningen av massa- och papper. Den kemiska industrin bidrar till utvecklingen av effektiv energiteknik liksom nya sätt att diversifiera råmaterialbasen. Rent vatten och framsteg inom hälsovården är ytterligare exempel på utmaningar som kan hanteras genom forskning och utveckling inom kemiområdet.
Jämfört med till exempel Tyskland och Nederländerna kan den kemiska industrin i Sverige betraktas som liten. Det är dock en viktig exportindustri och som en av våra basindustrier är den också viktig för annan industriell utveckling. Branschens struktur är diversifierad men på det stora hela tagit väl konsoliderad. Många delar av den kemiska industrin är tekniskt avancerad och kräver processtyrning och optimering på avancerad nivå. Det gör att branschen är mycket intressant ur PiiAs perspektiv, som kravställare och utvecklingspartner av industriell automation och digitalisering.
4 postdocs stärker samarbetet mellan industri och akademi
PiiA Research syftar till att stärka, samordna och underlätta nätverkandet mellan svenska forskargrupper som arbetar inom processindustriell IT och automation. Forskningen inom detta område är tvärvetenskaplig och omfattar vetenskapsområden som sträcker sig från sensorteknologi och tillämpad matematik till produktionsekonomi.
Ett sätt på vilket PiiA stärker forskningsinsatserna är genom ett nationellt program som syftar till att ge universiteten möjlighet att långsiktigt kunna planera, leda och genomföra forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt.
Med vårt postdoc-program vill vi ge ytterligare möjligheter till fortsatta studier i tätt samarbete med industrin, berättar Peter Wallin, programchef PiiA. Vi ser behovet av djupare kunskap inom industriell digitalisering och även av branschöverskridande samarbeten. Efter uppstarten av årets postdoc-program är jag övertygad om att vi fått med oss 4 riktigt duktiga och engagerade personer som dessutom har ett tätt samarbete med både akademin och industribolagen. De har en stark vilja att samarbeta även med varandra vilket jag är säker på bygger mycket kunskap och tätare samarbeten.
Följande 4 projekt har beviljats:
POLO – Avancerad optimering av dynamiska processer
Postdoktortjänsten skall stödja pågående forskningsaktiviteter vid Lunds universitet, genom kompetensförstärkning och direkt delaktighet inom pågående projekt, i första hand inom modellbaserad optimering och maskininlärning. Ett sådant är det pågående PiiA-projektet AutoPilot. Arbetet är fokuserat på; i) Avancerad processtyrning av optimala dynamiska separationsförlopp vid rening av biologiska läkemedel, baserade på både modellbaserad optimering och lärandereglering, ii) Maskininlärning vid processtyrning och kvalitetskontroll av läkemedel baserat på avancerad kemisk analys som genererar stora datamängder, t.ex. hela spektra.
Novo Nordisk är ett stort läkemedelsföretag i Köpenhamnsregionen som bland annat är världsledande inom diabetes. Utveckling av nya läkemedel är komplext och mycket tidskrävande med rigorös kvalitetssäkring. Effektivisering av utvecklingsarbetet är därför oftast viktigare än effektivisering av själva produktionsprocessen.
Postdoktor i projektet är Mikael Yamanee-Nolin, industriell mentor är Peter Tiainen vid Novo Nordisk och akademisk mentor är Bernt Nilsson, Lunds universitet.
UNDIS – Underhållande digital säkerhet
Processindustrin arbetar kontinuerligt med att optimera sina processer, dels för att, exempelvis artificiell intelligens och andra typer av digitaliseringsteknologier möjliggör nya lösningar, dels för att effektiviseringar gör processerna mer klimatsmarta. Automation och digitalisering ger fler uppkopplade system och ökade tredjeparts samarbeten. Utbyte av information och data blir oundvikligt, och informations- och produktionssystem integreras, dvs. IT system och OT system. Dessa system har olika funktioner. IT har som funktion att öppna upp mot omvärlden, medan OT har som funktion att styra och kontrollera produktionen. Med introduktionen av sensorer och andra uppkopplade digitala lösningar blir vägarna in i systemen många fler. Det är väl känt att IT är en dörröppnare för cyberkriminella, där de anställdas godtrogenhet utnyttjas för att ta sig in.
Projektet kommer att undersöka mänskliga och tekniska utmaningar med digital säkerhet, och konkretisera resultaten i lärande scenarier och rekommendationer för kompetenshöjande åtgärder. De frågor som driver arbetet är:
Vilka utmaningar för digital säkerhet uppstår i samband med framväxande teknologier?
Hur kan kompetenshöjande åtgärder se ut?
Och, kan modern träning med spelelement, så kallad gamification, vara lämpligt för proaktiva insatser?
Dr. Martin Lundgren är aktiv postdoc i programmet, tillsammans med de akademiska representanterna Professor Åsa Ericson och Dr. Johan Lugnet. Martin har nyligen disputerat i informationssäkerhet och riskhantering.
Företag som är involverade som behovsägare i projektet är LKAB, representerat av Håkan Tyni; Comfact AB, representerat av Anders Törnqvist; Kaunis Iron, representerat av Martin Hjärtström, och Smurfit Kappa representerat av Eva Nilsson.
Post-FIN
The Post-FIN project focuses on cybersecurity solutions for next-generation industrial networks, where the project has been defined within the framework of the Future Industrial Networks (FIN) project that shows how the automation pyramid should be developed towards a network-centric solution, where business-critical and production-critical traffic can coexist, in order to enable new business models and innovations in the Swedish process industry. The convergence of Information Technology (IT) and Operational Technology (OT) has started recently, and it will continue to increase as the technologies are integrating into different areas. Besides all the benefits that the new technology brings, convergence exposes the industrial control systems to a plethora of risks from cyber threats. Cyber risks will increase the probability of disruptive or dangerous events, including plant shutdown, loss of income, employee injuries, toxic releases and environmental damages, to mention a few. These events can severely impact industries. The Post-FIN project will investigate the cyber risks in the new converged network, and assess vulnerabilities, threats, and consequences. It will also consider designing a new solution to tackle cyber risks and to test the performance of the enhanced system.
The project establishes a close collaboration between ABB and Mälardalen University (MDH). ABB is a pioneering technology leader that works closely with utility, industry, transportation, and infrastructure customers to write the future of industrial digitalization and realize value. MDH has traditionally a strong competence in embedded systems and has a very close collaboration with business and public sectors. Professor Mats Björkman is the academic supervisor, Professor Johan Åkerberg is the company representative, and Dr. Maryam Vahabi is the postdoctoral researcher.
Wooddee
Kiln drying of wood is an established and efficient way of drying wood, and the potential for energy savings has been well investigated and reported in literature by both academic and manufacturers rendering approaches on how to optimise energy consumption in wood drying, too little has been realized. Alent Dynamic has a patented pumping technology for wood drying, which could be used as a basis of an overarching optimization strategy to enable further energy savings while achieving desired quality goals. Modern sawmills operate and monitor up to 50 kilns with more than 100 schedules, simultaneously, in the absence of tools for energy focused schedule design or optimized scheduling of kilns, leaving energy savings of 40 GWh per year per sawmill unexploited.
The aim of this project is therefore to research and develop new methods and tools that unlock this potential and thus, identify and exploit sources of waste energy in wood drying while. The ongoing digitalisation has made new data available enabling new learnings from the data representing multiple kilns and scheduling approaches with individual performance characteristics. The project targets tools with self-correcting abilities using machine learning tools, and with high level of autonomy as typical AI systems while considering domain knowledge and expertise.
The project consortium is composed of Alent Dynamic and the Control Engineering Group (CEG) at Luleå University of Technology and will be complemented by a stakeholder group composed of anticipated users of the targeted tools. Alent Dynamic provides their deep competence in wood drying, kiln design, instrumentation, and schedule design, while LTU-CEG provides expertise in monitoring, control, optimization, and digital twins of energy systems. Results from prior and on-going research projects H2020 OPTi, SimBerry (part of Cloudberry Data Centers), and ERA-NET FlexiSync will be re-used.
Professor Wolfgang Birk is the academic supervisor, Eric Björkman is the company representative, and Dr. Martin Haller is the postdoctoral researcher.
Utlysning 13 – deadline 17 juni
Med denna utlysning vill PiiA få fler att i samverkan utveckla sin innovationsförmåga och skapa nya lösningar som bidrar till målen för hållbar utveckling i Agenda 2030, inom ramen för utlysningens prioriteringar. Syftet med denna utlysning är att bidra till innovationer för ökad digitalisering inom och mellan företag i industriella ekosystem och värdekedjor i processindustrin. Utlysningens inriktning fokuserar på framväxande teknologier som syftar till att möjliggöra innovativa samarbeten och tjänster samt förbättrade modeller för industriella nätverk, ekosystem och affärer; exempelvis innovativa lösningar inom det digitala samspelet mellan kund och leverantör eller för interaktioner mellan maskin-maskin-människa. Teknologier som artificiell intelligens (AI), förstärkt och mixad verklighet (AR och MR) och/eller kognitiva system kan användas i olika led i processindustrin med målet att skapa värde och ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet. I utlysningen erbjuds möjlighet att initiera och genomföra genomförbarhetsstudier samt Forsknings-, Utvecklings- och Innovationsprojekt (FUI-projekt) med fokus på digitalisering av industriella ekosystem och värdekedjor. Projekt ska vara av strategisk betydelse för medverkande företag och forskargrupper samt leda till tillväxt och stärkt marknadsställning för Sverige inom området. Om det är relevant för projektets tänkta tillämpning, så förväntas projekt även ta hänsyn till aspekter relaterade till digital säkerhet.
Digital konferens 6 oktober
På grund av rådande pandemiläge och osäkerhet inför hösten skjuter vi upp höstens PiiA Summit. Tillsammans med Automation Region arrangerar vi istället en digital träff med fokus på industrins utveckling med inslag från PiiA i form av presentationer från pågående och avslutade projekt som bidragit till industrins digitala utveckling den 6 oktober. Mer information och inbjudan kommer inom kort.
Förhoppningsvis kan vi arrangera en fysisk träff under Q1 2021 och vi längtar efter att träffa er alla!
Vill du i fortsättningen få PiiAs nyhetsbrev i din mailkorg?
Registrera dig här.