AI & Digitala plattformar – en industriell vägledning för tillämpad AI
De flesta inom industrin har ingen uppfattning om hur stor den utveckling inom artificiell intelligens som pågår verkligen är. Det är mycket som händer under ytan i alla typer av system som vi dagligen stöter på. Alltifrån hur din digitala kalender uppmärksammar dig på hur lång restid du har till ditt nästa möte till hur digitala tjänster inom musik och film föreslår vad du ska lyssna och titta på anpassat efter dina preferenser. Det är även användbart under bilkörning med diverse körassistenter och notifikationer längs din planerade resväg. Allt detta baseras på artificiell intelligens och maskininlärning, teknologier vi möts av allt mer i vår vardag. Än så länge är det få företag inom industrin som nyttjar detta i någon större utsträckning. Men det är vi inom PiiA övertygade om snabbt kommer förändras; det är nu det händer! Örjan Larsson från Blue Institute är ansvarig för området PiiA Insight och har det senaste året djupdykt i artificiell intelligens (AI) och hur det används i industrin.
Örjan berättar att det som utvecklas är så kraftfulla analysverktyg att de kommer att förändra industrins förutsättningar, något som industriledarna måste vara med på. Våra analyser visar att endast 20% av företagen inom svensk processindustri har vågat sig på att prova och söker efter best practice, många av dessa finns inom PiiAs projektportfölj och kräver bra samarbeten mellan industribolag och teknikleverantörer. Med denna rapport vill vi väcka svensk industri, de måste vara beredda och agera på den stora förändring som redan har startat för att fortsätta vara framgångsrika och inte hamna efter sina internationella konkurrenter.
Studien bygger både på kunskap insamlat från andra rapporter kring främst AI och många långa samtal med ledare och tekniker inom svensk processindustri. Örjan har använt sig av en väl beprövad metodik som Blue Institute har använt sig av i många år för denna typ av framsynsstudier. Det har både handlat om att läsa in sig på ämnet i forskningens framkant. Men en viktig del av arbetet har också varit dialogen med personer och ledare inom industrin för att förstå deras verksamhet och tankar framåt. Dialogen har skett både i enskilda samtal och i grupp. Något jag lärt mig mycket av har också varit de föreläsningar som universitet och högskolor delar med sig av i form av rapporter men också webbsända föreläsningar och utbildningar. De tunga universiteten som MIT lägger ut mycket av sin undervisning på webben och det är fritt för alla som är intresserade. Det görs många rapporter kring artificiell intelligens men jag vågar nog säga att just denna rapport är unik i sitt slag då den är inriktad mot just industrin och dess tillämpningar. Vi har tittat på ämnet från många angreppssätt; både tekniken, marknaden, exempel på tillämpningar och hur man ser på den framtida utvecklingen. När vi närmade oss en färdig rapport fick vi dessutom hjälp av 15 personer från både industri och akademi att granska den innan slutproduktion. Vi har fått ett väldigt positivt bemötande av rapporten och hoppas nu att den läses av så många som möjligt i industrin. Som sagt önskar vi ett uppvaknande och att svenska industribolag agerar för att ligga i framkant i utvecklingen och nyttjandet av artificiell intelligens.
Det är nu det händer!
Bild: Örjan Larsson, författare till rapporten AI & Digitala Plattformar. Fotograf: Henrik Mill