Digitala stambanan – skapar nya värden längs den industriella värdekedjan
Sverige är idag ett av världens mest konkurrenskraftiga exportländer. Men förutsättningarna för industrin förändras nu kraftigt. Den analoga ekonomin ger plats för ett nytt digitalt marknadssystem. Dataströmmar blir minst lika viktiga som fysiska flöden av råvaror och produkter. Att snabbt och friktionsfritt utbyta data och information för att både effektivisera och skapa nya värden längs den industriella värdekedjan blir avgörande för fortsatt konkurrenskraft. Projektet Digitala Stambanan undersöker och kartlägger behoven och möjligheterna med digitalt informationsutbyte i svensk industri. Ökad digitalisering ger helt nya möjligheter till snabbhet och flexibilitet i värdekedjorna. Det gör att företag kan samverka med varandra och sina kunder på nya sätt och skapa mervärden tillsammans.
Digitala Stambanan är ett samverkansprojekt mellan de strategiska innovationsprogrammen PiiA och Produktion2030 finansierat inom ramen för samverkansprogrammet uppkopplad industri och smarta material genom Vinnova. Projektet består av åtta delprojekt varav fem drivs inom PiiA-programmet, övriga tre drivs av Produktion2030.
Insight Industry Platform – Skalbara plattformar i ekosystem blir allt vanligare inom olika branscher – tack vare plattformarnas möjligheter att effektivisera, bredda marknaden och öka transparensen, som i sin tur ger nya oanade affärsmöjligheter. Denna typ av plattformsekonomi som sträcker sig över organisatoriska gränser är idag inte väletablerad inom svensk industri. Målet med delprojektet är därför att inspirera och utmana industrin att förflytta sig till ett högre industriellt samarbete via digitala ekosystem på hållbara plattformar. Detta för att långsiktigt stärka industrins konkurrenskraft i kommande globala industriutveckling och plattformsekonomi. Tillvägagångssättet är att forska på dagens utmaningar i värdekedjorna och förstå och kartlägga kommande krav på plattformar samt organisatoriska- och affärsmässiga förutsättningar. Analysresultatet kommer tillämpas i testbäddar och i reella industrimiljöer – och kontinuerlig kunskapsspridning kommer att utföras. Initialt kommer delprojektet Insight Industry Platform tillämpa forskning på de övriga projekten i digitala stambanan, för att förstå vilka plattformar och förutsättningar som behövs – för att industrin ska ta det nästa och nödvändiga steget in i den digitalt samverkande industrin! Med industrin på hållbara och digitala plattformar kan vi tillsammans möta den globala konkurrenskraften.
Digitwin – I delprojektet DigiTwin undersöks hur en digitalt inskannad fabrik kan visualisera tillverkningen och dess data och ge möjlighet till både simulering och övervakning. Målet med DigiTwin är att använda digitaliseringen till att skapa underlag för beslutsfattande och verksamhetsstöd inom produktion av elektronikkomponenter. Detta görs genom att koppla digital data och information från produktionen till en inskannad fabriksmiljö. En viktig del av tillvägagångsättet är att anställda och chefer deltar i utformning och utvärdering av arbetet för att skapa delaktighet. Demonstratorn utvecklas med två fokus; det ena fokuset är inriktat på produktionsutveckling med digital information från maskiner, IoT-sensorik och IT-system. Det andra fokuset är inriktat på UX-utvärdering av skanningsmiljön och en referensarkitektur för visualisering av information.
DataTwin – Delprojeket utforskar möjligheten att få en bättre översikt och optimera plåtvalsning genom ett effektiviserat utbyte av data mellan produktionsenheterna genom att följa förädlingskedjan. Arbetspaketet leds av PiiAs programkontor. En serie workshops genomförs med projektets huvudintressenter för att för att identifiera projektets huvudsakliga fokusområde.
BillerudKorsnäs AI – Målet med delprojektet BillerudKorsnäs AI är att med hjälp av maskininlärning och andra avancerade analysverktyg identifiera och prediktera egenskaper vid sulfatmassatillverkning på två anläggningar på ett sådant sätt att ett mätbart bidrag till processtabilitet kan konstateras. Man vill också identifiera och föreslå effektiviseringsmöjligheter vid lösning av ovan nämnda prediktionsproblem. Genom detta kommer man fördjupa lärandet och samarbeten mellan institut, små och stora företag. I projektet ingår tre olika anläggningar hos BillerudKorsnäs som bidrar med anläggningsunika frågeställningar om var i processen maskininlärning bör kunna implementeras.
Raw material profit planning (RMPP) – Ett system för att göra bättre val, d.v.s. den råvarumix per utfodringspunkt som ger den högsta vinsten inom givna tekniska begränsningarna under planeringsperioden. Systemet ska leda till högre lönsamhet i Bolidens smältverk. Detta görs i förlängningen genom att dynamiskt kartlägga den fullständiga försörjningskedjan, möjliggöra ett optimeringssystem över flera anläggningar (multi site optimization) och genom att stödja råvaruplanerarna.
Digitala stambanan är ett stort projekt med många intressenter, hittills deltar följande organisationer: Strategiska innovationsprogrammen PiiA & Produktion 2030, RISE, Chalmers, Blue Institute, ABB, Addiva, AlfaLaval, Boliden, BillerudKorsnäs, Combitech, Eskilstuna Elektronik Partner, Empir Industry, Hexagon, Mälardalens högskola, FKG, Kalmar, Booforge steel, MITC, Siemens, SSG, Stena industry innovation lab, Teknikföretagen, HMS, Outokumpu, Lönneberga mekaniska verkstads.
För senaste info, läs mer på projektets hemsida.