PiiA – En unik aktör i innovationssystemet
Under 2019 utfördes en stor utvärdering av de fem första strategiska innovationsprogram som varit igång sedan 2013, däribland PiiA. Utvärderingsuppdraget utfördes av Faugert & co på uppdrag av programmens finansiärer; Vinnova, Formas & Energimyndigheten.
Generellt visar utvärderingen av de fem programmen på en lyckad satsning som har lett till bred samverkan, spridning av teknologi över traditionella branschgränser och stärkt internationell konkurrenskraft hos de aktörer som deltar.
PiiA faller väl ut i utvärderingen, det lyfts att programmet har tydligt fokus på industrins behov och att projekten har en hög nivå av tillämpning vilket ger en unik profil i innovationssystemet. Det är tydligt att programmet efterfrågas och bidrar till utveckling och konkurrenskraft. Efter ett år av hårt arbete med utvärderingen känns det väldigt kul att utvärderingen visar på att vi verkligen gör nytta för svensk industri och dess konkurrenskraft. Nu blickar vi framåt för att se hur vi kan fortsätta utveckla programmet.
Utvärderingens sammanfattning
”Enligt utvärderingens bedömning har PiiA haft en betydande kunskapshöjande effekt på systemnivå som i hög utsträckning härrör från ett omfattande kunskapsutbyte mellan aktörer inom ramen för projekten. Kunskapsöverföring sker i flera olika riktningar mellan företag i råvaru- och processindustrin, teknikleverantörer och FoU-utförare och omfattar kunskap om såväl generella förutsättningar och behov inom råvaru- och processindustrin och kunskap om specifika tekniska tillämpningar som kunskap kring arbetssätt. Utvärderingen bedömer att det omfattande kunskapsutbyte som projektdeltagarna ger uttryck för visar att PiiA har lyckats väl med att föra samman olika aktörers behov genom programmets fokus på tillämpning av tekniklösningar, snarare än att ta fram helt ny kunskap inom relevanta forskningsområden.
Utvärderingen konstaterar att den främsta effekten av kunskapsutbytet och samarbetet inom FoI-projekten har varit utveckling av demonstratorer och prototyper. Projekten har i begränsad utsträckning lett till att nya produkter, tjänster, tillverkningsmetoder eller arbetssätt implementerats fullt ut i processindustrin. Därför är även de kommersiella effekterna som uppnåtts begränsade. Utvärderingen bedömer att detta speglar de specifika förutsättningar som processindustrin generellt präglas av och som förutsätter robusthet, tillförlitlighet och förutsägbarhet när det gäller implementering av ny teknik och/eller lösningar.
Utvärderingen kan vidare konstatera att projektdeltagarna från processindustrin, teknikleverantörer och FoU-utförare delar en synnerligen optimistisk syn på projektens effekter för processindustrin på sikt, både kring tekniska lösningar och kommersiella effekter. Utvärderingen ser det faktum att projekten i relativt hög utsträckning har lett till fortsatt FoI-samverkan mellan aktörer, ofta i form av följdprojekt, som en god förutsättning för att dessa effekter ska uppnås över tid. Det fordrar dock att samverkan och följdprojekten de facto lyckas ta de tekniska lösningarna vidare, något som utvärderingen inte kan bedöma sannolikheten för.
PiiA är ett innovationsprogram och syftar inte primärt till att bidra till den vetenskapliga utvecklingen. Med det sagt visar den bibliometriska analysen att de publikationer som PiiAs projekt resulterat i är av hög vetenskaplig kvalitet. Sakexperterna bedömer dock att PiiA med sitt starka fokus på tillämpning och industrins behov riskerar att missa intressanta forskningsfrågor och att vetenskapliga resultat uteblir mot bakgrund av att så få projekt utgår ifrån ett akademiskt perspektiv.
Förutom att tydligt bidra till projektinstrumentets resultat och effekter har PiiA Insight etablerat IndTech som ett samlingsbegrepp för teknikleverantörer inom automatisering och digitalisering. Utvärderingen betraktar detta som en betydelsefull effekt på systemnivå. Begreppet har ett värde som plattform för ett nytt sätt att betrakta och arbeta med en bransch som är stark i Sverige, är viktig för svensk industris utveckling och har en betydande exportpotential.”
Här finns metautvärderingen och alla fem utvärderingsrapporterna för de strategiska innovationsprogrammen Metalliska material, PiiA, STRIM, Lättvikt och Produktion2030.