Nyhetsbrev september 2019
Många nya möjligheter för samarbeten
Strax startar vi kvartal fyra av ett händelserikt år. Jag har nu jobbat 2 år för PiiA-programmet och ser de stora förändringar vi gjort i vårt sätt att arbeta för att maximera nyttan för industrin. Vi har länge haft ett stort behov av en ytterligare en dedikerad projektledare för att utveckla främst de strategiska projekt som drivs från programkontoret, nu har vi Per Lundén på plats. Med fler resurser kan vi göra mer och bättre! Per kommer till en början arbeta med PiiAs delar i samverkansprojektet Digitala Stambanan.
Mycket av våra resurser under våren och sommaren har ägnats åt den stora utvärderingen. En utvärdering som görs för alla strategiska innovationsprogram, för vår del är det en djupgående 6-års utvärdering där man bedömer PiiAs arbete, effekten vi gör i vårt verksamhetsområde och finansiärernas arbete. Det är väldigt lärorikt, både för oss på programkontoret att djupdyka i vad vi arbetat med under åren, men också de resultat vi får höra ifrån verksamhetsområdet och främst vilken effekt vi inverkat till i processindustrin. Att utvärderarna dessutom är mycket trevliga att arbeta med, har en proffsigt positiv attityd och vänligt bemötande gör inte bara processen smärtfri, utan faktiskt mycket gemytlig! De går på djupet i sin granskning och jag ser mycket fram emot att ta del av slutresultaten.
Nu finns det ännu fler möjligheter att skapa nytta och förändring för processindustrin, i dagens nyhetsbrev lyfter vi både möjligheter ifrån PiiAs program och ifrån andra organisationer som kan hjälpa industrin på traven. Inom PiiA tipsar vi om postdoc-programmet PiiA Research och den nu öppna utlysningen med inriktning på Digitalisering av industriella värdekedjor där det finns möjlighet till finansiering av både förstudier och längre forskningsprojekt.
Jag hoppas så klart att vi ses den 8 oktober i Västerås då vi arrangerar PiiAs årliga konferens PiiA Summit med talare som Pia Brantgärde Linder från ABB som kommer dela med sig av sina erfarenheter från industrin och hur vi gör den till en attraktiv arbetsplats. Vi har även en expert inom Artificiell Intelligens med oss; Alexander Fred-Ojala har spenderat de senaste åren i Silicon Valley och kommer att dela med sig av sitt arbete och idéer kring industrins nytta av AI.
Dagen avslutar vi med en trevlig middag tillsammans med deltagare från Automation Summit som arrangeras dagen efter. Jag ser mycket fram emot båda dagarna och hoppas vi ses på plats! PiiA Summit brukar leda till många djupa diskussioner kring hur vi kan samarbeta för att förstärka svensk processindustri och därigenom många nya samarbeten!
Peter Wallin, programchef PiiA
peter.wallin@sip-piia.se
Utlysning 12 öppen – Digitalisering av industriella värdekedjor
Syftet med denna utlysning är att initiera och genomföra genomförbarhetsstudier samt forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt (FUI-projekt) med fokus på digitalisering av industriella värdekedjor. Inriktningen är på framväxande teknologier, tjänster och nya affärsmodeller. Exempel kan vara det digitala samspelet mellan kund och leverantör, interaktion maskin-maskin-människa etc. där teknologier som Articifial Intelligence (AI), Augmented och Mixed reality (AR och MR) och kognitiva system appliceras för att skapa värde i olika led.
Full information och ansökan sker via Vinnovas hemsida.
Viktiga datum
Möjlighet till finansiering av postdoktor-tjänster
PiiA Research planerar att finansiera 4 nya postdoktor-tjänster kopplade till processindustrins behov av digitalisering. Programmet bygger på ett starkt samarbete mellan industri och akademi. En postdoktoral position är en temporär forskningstjänst efter disputationen. Det ger en möjlighet för både individen och industribolaget att forska och bygga kunskaper med starka band mellan industri och akademi.
Viktiga datum
Sista ansökningsdatum: 24 november
Beslutsdatum: 3 december
För mer information, kontakta:
Thomas Gustafsson, Luleå Tekniska Universitet
thomas.gustafsson@ltu.se
0920 491323
Pär-Erik Martinsson, Process IT Innovations
par-erik.martinsson@ltu.se
070 207 71 14
peter.wallin@sip-piia.se
072 450 07 50
PiiA Summit, 8 oktober, Västerås
PiiA Summit är samlingspunkten för intressenter inom svensk processindustri och årskonferens för det strategiska innovationsprogrammet PiiA. Det är en mötesplats för företag och forskningsparter som vill medverka till strategisk förnyelse inom PiiA:s område. Under konferensen lyfter vi fram projekt utförda inom programmet och diskuterar gemensamma utmaningar och best-practice lösningar kopplade till digitalisering och automation av Sveriges största produktionsapparat – processindustrin!PiiA Summit, 8 oktober 2019
Agendan bjuder på talare från industrin och inspiration från forskningsprojekt inom PiiA-området. Under dagen arrangerar vi även ett antal parallella spår i form av aktiva workshops kring områden som är viktiga för svensk processindustris framgångar.
Däribland följande spår:– Digitalisering av livsmedelskedjan
– Standarder som möjliggörare för den smarta industrin
– Smart industri forskarskola med öppningar för processindustrin
– Hållbara affärsmodeller för testbäddar
Konferensen är kostnadsfri.
Program:
Välkomna och kaffe
Introduktion och en inblick i PiiAs verksamhet
Keynote: Hur vi skapar en attraktiv och hållbar industri – Pia Brantgärde Linder, ABB
Panel med förstudieprojekt från PiiA
Panel med mellanstora projekt från PiiA
Lunch och mingel i utställningen med PiiAs aktiva projekt
Keynote: Artificiell Intelligens – Perspektiv från Silicon Valley – Alexander Fred-Ojala
Presentation från stora projekt inom PiiA
Break-out sessions (Digitalisering av livsmedelskedjan, Standarder som möjliggörare för den smarta industrin, Smart industri – forskarskola med öppningar för processindustrin, Hållbara affärsmodeller för testbäddar)
AI och plattformar förändrar industrin
Avslut
Middag på Konserthusterassen
Fullt program och anmälan sker här!
Extern utlysning: Banbrytande idéer inom industriell utveckling – hållbar industri
Vinnova finansierar genomförbarhetsstudier för att testa banbrytande idéer inom området hållbar industri. Studien ska vara kopplad till utvecklingen av en teknologi, metodik, eller strategi som radikalt kan påverka den industriella utvecklingen. Vinnova vill därför hjälpa forskare att testa idéer som kan få stor betydelse för svensk industriell hållbar utveckling på sikt, men där tidshorisonten och risknivån gör det svårt att hitta annan finansiering.
International Workshop on Innovation and Production Management in the Process Industries
Vi vill även tipsa om en internationell workshop arrangerad av Mälardalens Högskola där Peter Wallin är en av dagens talare. Önskar du en plats, läs mer på länken nedan och kontakta arrangören Thomas Lager.
The third International Workshop on Innovation and Production Management in the Process Industries will be organized by Mälardalen University (MDH), in Eskilstuna, Sweden, on the 10th and 11th of October 2019.
The overall objective for this International Workshop on Innovation and Production Management in the Process industries is “Bridging the industry – academy interface and in search of a cross-disciplinary research agenda”.
The international workshop host is the School of Innovation, Design and Engineering, and more specific the research profile Innovation and Product Realization (IPR) at MDH.
IVA söker forskningsprojekt till hållbar 100-lista
PiiA tipsar, nominera hållbara projekt senast den 28 oktober!
Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) söker forskningsprojekt till 100-lista med fokus på tekniska och ekonomiska vetenskaper som kan bidra till ett hållbart näringsliv. Forskarna ska vara öppna för att samverka med företag. Målet är att öka samverkan mellan forskare och företag, för att på så sätt omvandla akademisk forskning till konkurrenskraft inom näringslivet.
Plats för industridoktorander i nya forskarskolan Smart Industry Sweden
Digitalisering ställer krav på ny kompetens och högre innovationstakt. Fem lärosäten ligger i startgroparna för att starta en nationell företagsforskarskola som riktar sig till företag som vill stärka sin konkurrenskraft genom att utveckla medarbetarnas spetskompetens. PiiA:s programkontor samarbetar med forskarskolan för att få med doktorander och projekt från processindustrin och inom processindustrirelaterade områden. Bakom företagsforskarskolan som startar under 2020 står Högskolan Väst, Högskolan i Skövde, Jönköping University, Högskolan i Halmstad och Mittuniversitetet. Initiativet finansieras av KK-stiftelsen och de deltagande företagen.