Nyhetsbrev februari 2019
En välfylld vår för att skapa bästa möjliga industrinytta
Vi är redan halvvägs genom februari, tiden går fort och så även utvecklingen. Jag är på flera besök runt om i landet hos både processindustri och dess leverantörer och samarbetspartners. Det är tydligt att vi behöver varandra för att hävda svensk produktion i internationell konkurrens.
Under 2019 sker en stor utvärdering av flera strategiska innovationsprogram, däribland PiiA. Externa utvärderare är upphandlade av Vinnova för att under det närmaste året syna oss i sömmarna för att utreda om programmet har rätt inriktning, vilka resultat som redan nu är synliga och hur prognosen ser ut framåt. Det blir mycket jobb för oss med detta och jag är glad över att ha ett starkt team, både här på programkontoret, i industrirådet, ledningsgruppen och vår engagerade styrelse. Jag är säker på att utvärderingen kommer ge oss bra verktyg för att fortsätta förbättra verksamheten för att på bästa sätt stärka industrin. Jag ser många bra samarbeten och goda resultat från PiiA-projekt. Vi behöver dock bli ännu bättre på att ta del av, och sprida, resultaten från projekten.
Vi förbereder en intensiv vår som förutom utvärderingen innehåller flera stora evenemang. PiiA har genom Business Sweden fått en möjlighet att representera svensk industri och forskning på Hannovermässan där Sverige är partnerland. Vi kommer framförallt synas i den svenska paviljongen. Malin berättar mer om vårt internationella arbete och vår synlighet i Hannover längre ned i nyhetsbrevet.
Vi laddar även för vår årskonferens PiiA Summit som sker den 8 oktober i Västerås. Redan nu planerar vi för hur vi ska lyfta PiiA-projekt och knyter till oss duktiga talare från svensk industri. Jag hoppas att du redan nu planerar för att delta på konferensen.
I samband med att vi inom kort öppnar PiiAs 11:e utlysning planerar vi för en mini-turné med information om möjligheterna till finansiering. Först ut är en träff hos FindIT i Sandviken den 4 mars. Mer information om denna och andra träffar kommer inom kort.
Återkom gärna om ni vill ha stöd eller goda råd kring att bygga projektkonsortier eller annat projektrelaterat.
Trevlig helg!
Peter Wallin, programchef PiiA
peter.wallin@sip-piia.se
Utlysning 11 – Möjlig finansiering för forsknings- utvecklings- och innovationsprojekt, samt genomförbarhetsstudier
Äntligen dags för den 11 utlysningen inom PiiA! Den öppnar formellt den 26 februari.
I slutet av februari öppnar nästa utlysning inom PiiA. Nytt för i år är att vi ändrar vår utlysningscykel och har en utlysning på våren och en på hösten. Det finns möjlighet att söka tre typer av projekt, genomförbarhetsstudier samt små och stora FUI projekt. I centrum ligger som tidigare de industriella värdekedjorna och vi ser gärna projekt som rör både framväxande teknologier, tjänster och nya affärsmodeller. Exempel kan vara det digitala samspelet mellan kund och leverantör, interaktion maskin-maskin-människa etc. där teknologier som Articifial Intelligence (AI), Augmented och Mixed reality (AR och MR) och kognitiva system appliceras för att skapa värde i olika led. Med utlysningen hoppas vi få till konkreta projekt som ger industrin mod att våga ta nästa steg i digitaliseringen, både när det gäller affärsmodeller och teknik.
Börja redan nu fundera över ett problem att lösa för industrin och vilka partners ni behöver ha med på den resan. Utlysningen öppnar för ansökningar den 26 februari.
PiiAs internationella arbete
PiiA är ett nationellt program, men vi har också ett viktigt uppdrag när det handlar om internationalisering – att lyfta svenska framgångar och lösningar till en europeisk och internationell nivå.
Det finns flera spår inom PiiA med tydligt internationellt uppdrag; dels programkontorets egna aktiviteter, dels inom ramen för de två påverkansplattformarna HoPiiA och Digital Sweden. Påverkansplattformar har varit en särskild satsning från finansiärerna för att påverka EU:s forskningsagendor, och har bedrivits av flera strategiska innovationsprogram.
HoPiiA fokuserar särskilt på forskningsintressen hos PiiAs branscher och intressenter, under projektet har man engagerat flera företag och forskare i arbetet, främst med fokus på programmen SPIRE och Horizon 2020. Digital Sweden är ett samarbete med flera strategiska innovationsprogram med syfte att stärka svensk representation i europeiska forskningsprogram. Digital Sweden syftar till att överbrygga den svenska innovationsstrategin med de europeiska forsknings- och innovationsagendorna genom att föra svenska aktörers talan.
Malin Rosqvist leder programkontorets internationaliseringsarbete.
”Jag ser stor potential för både akademi och industri att ta med en internationell aspekt i sina PiiA-projekt. Man kan exempelvis medverka i internationella konferenser utifrån sin bransch eller sitt forskningsområde; det ger stora möjligheter till kompetensutveckling inom såväl ett specifikt område som förståelse för hur internationella samarbeten bedrivs. Sverige är ett litet land på en stor marknad och flera av våra industribolag arbetar internationellt. Det gynnar branschen om forskningen har en internationell aspekt, och när det gäller det affärsmässiga perspektivet ger samarbetena möjlighet för fler parter att nå utanför Sveriges gränser. Hos programkontoret och i nätverket av projekt och miljöer finns erfarenhet av hur man kan ge sig i kast med internationella samarbeten och vi diskuterar gärna möjligheter.”
En ständig utmaning för branschen är hur vi ska attrahera rätt kompetens, Malin berättar mer:
”Jag har ett stort intresse för kompetensfrågor, både när det gäller rekrytering av ny kompetens och kompetensutveckling och specifik branschkompetens för yrkesverksamma. Vi behöver en blomstrande processindustri och för att lyckas med det behöver vi attrahera både ny personal med rätt kompetens, där utbildningssystemet spelar en mycket viktig roll. Vi behöver också fortsätta utbilda den personal som redan arbetar i branschen. Det finns många satsningar kring nya metoder för utbildning som sker i andra länder, PiiA kan hämta hem information om hur detta fungerar för att på detta sätt gynna svensk industri och vårt utbildningssystem. EU-kommissionen arbetar just nu med att ta fram nästa ramverksprogram, där är PiiA med och påverkar för att gynna svenska intressen. Vi lyfter våra utmaningar men också goda exempel på hur vi löser utmaningar.”
I april arrangeras Hannovermässan, där har PiiA och Malin fått uppdraget från Business Sweden och Vinnova att samordna aktiviteter inom innovation i den svenska paviljongen – Sweden co-lab pavillion. Sverige är nämligen partnerland till årets mässa och har en stor möjlighet att visa upp vårt land och våra företag.
”Det är väldigt spännande med en så stor satsning från Sverige. Det här blir ett skyltfönster för att visa upp svenska lösningar, men också för att attrahera kompetens och samarbeten för att lösa morgondagens problem. Även våra vänner på Automation Region finns på plats i automationspaviljongen på mässan, även där kommer ni kunna hitta både mig och Peter.”
Hannovermässan går av stapeln 1-5 april.
Läs gärna mer om PiiAs internationella arbete här.
Malin Rosqvist
Programstrateg PiiA
malin.rosqvist@ri.se
070-235 22 32
Informationsmöte, Sandviken
Den 4 mars anordnar FindIT Solutions ett informationsmöte tillsammans med PiiA om utlysning 11. Det blir ett tillfälle att ställa frågor till programchef Peter Wallin men också att nätverka och hitta bra partners för lyckade industrinära projekt.
Läs mer här.
ProcessIT-dagen, Skellefteå
Process IT Innovations bjuder in till den årliga Process IT-dagen den 13 mars i Skellefteå. Temat för Process IT-dagen 2019 är De stora tekniksprången – från buzzwords till verklighet. Peter Wallin är på plats för att informera om möjligheter inom PiiA och framförallt om utlysning 11 som öppnar i februari 2019. Mer information och anmälan hittar du här.
Kunskapsseminarium: Standarder för industrins digitalisering & innovation
Fredagen den 12 april, kl 9-12, på Teknikföretagen
Mer information och anmälan hittar du här.
Industrial Interoperability Summit
Den 15:e maj 2019 arrangerar SSG och LCDM-projektet (Life Cycle Data Management) en internationell konferens för att uppmärksamma arbetet med att etablera ett standardiserat datautbyte mellan olika stödsystem i en anläggnings livscykel – nästa steg i svensk industris digitala transformering.
Läs mer och boka din plats här.
Save the date: 8 oktober – PiiA Summit
Den 8 oktober 2019 är det dags för den femte omgången av PiiA Summit. Detta är PiiA-programmets årliga sammankomst där deltagarna ges en möjlighet att dela med sig och ta del av resultat från PiiAs projekt. Det är ett utomordentligt tillfälle att nätverka med intressenter inom och runt svensk processindustri. Läs mer om PiiA Summit här.
Prenumerera gärna på PiiAs nyhetsbrev som utkommer ca 1 gång/kvartal.
Lämna dina uppgifter här.