PiiAs internationella arbete
PiiA är ett nationellt program, men vi har också ett viktigt uppdrag när det handlar om internationalisering – att lyfta svenska framgångar och lösningar till en europeisk och internationell nivå.
Det finns flera spår inom PiiA med tydligt internationellt uppdrag; dels programkontorets egna aktiviteter, dels inom ramen för de två påverkansplattformarna HoPiiA och Digital Sweden. Påverkansplattformar har varit en särskild satsning från finansiärerna för att påverka EU:s forskningsagendor, och har bedrivits av flera strategiska innovationsprogram.
HoPiiA fokuserar särskilt på forskningsintressen hos PiiAs branscher och intressenter, under projektet har man engagerat flera företag och forskare i arbetet, främst med fokus på programmen SPIRE och Horizon 2020. Digital Sweden är ett samarbete med flera strategiska innovationsprogram med syfte att stärka svensk representation i europeiska forskningsprogram. Digital Sweden syftar till att överbrygga den svenska innovationsstrategin med de europeiska forsknings- och innovationsagendorna genom att föra svenska aktörers talan.
Malin Rosqvist leder programkontorets internationaliseringsarbete.
”Jag ser stor potential för både akademi och industri att ta med en internationell aspekt i sina PiiA-projekt. Man kan exempelvis medverka i internationella konferenser utifrån sin bransch eller sitt forskningsområde; det ger stora möjligheter till kompetensutveckling inom såväl ett specifikt område som förståelse för hur internationella samarbeten bedrivs. Sverige är ett litet land på en stor marknad och flera av våra industribolag arbetar internationellt. Det gynnar branschen om forskningen har en internationell aspekt, och när det gäller det affärsmässiga perspektivet ger samarbetena möjlighet för fler parter att nå utanför Sveriges gränser. Hos programkontoret och i nätverket av projekt och miljöer finns erfarenhet av hur man kan ge sig i kast med internationella samarbeten och vi diskuterar gärna möjligheter.”
En ständig utmaning för branschen är hur vi ska attrahera rätt kompetens, Malin berättar mer:
”Jag har ett stort intresse för kompetensfrågor, både när det gäller rekrytering av ny kompetens och kompetensutveckling och specifik branschkompetens för yrkesverksamma. Vi behöver en blomstrande processindustri och för att lyckas med det behöver vi attrahera både ny personal med rätt kompetens, där utbildningssystemet spelar en mycket viktig roll. Vi behöver också fortsätta utbilda den personal som redan arbetar i branschen. Det finns många satsningar kring nya metoder för utbildning som sker i andra länder, PiiA kan hämta hem information om hur detta fungerar för att på detta sätt gynna svensk industri och vårt utbildningssystem. EU-kommissionen arbetar just nu med att ta fram nästa ramverksprogram, där är PiiA med och påverkar för att gynna svenska intressen. Vi lyfter våra utmaningar men också goda exempel på hur vi löser utmaningar.”
I april arrangeras Hannovermässan, där har PiiA och Malin fått uppdraget från Business Sweden och Vinnova att samordna aktiviteter inom innovation i den svenska paviljongen – Sweden co-lab pavillion. Sverige är nämligen partnerland till årets mässa och har en stor möjlighet att visa upp vårt land och våra företag.
”Det är väldigt spännande med en så stor satsning från Sverige. Det här blir ett skyltfönster för att visa upp svenska lösningar, men också för att attrahera kompetens och samarbeten för att lösa morgondagens problem. Även våra vänner på Automation Region finns på plats i automationspaviljongen på mässan, även där kommer ni kunna hitta både mig och Peter.”
Hannovermässan går av stapeln 1-5 april.
Läs gärna mer om PiiAs internationella arbete här.
Malin Rosqvist
Programstrateg PiiA
malin.rosqvist@ri.se
070-235 22 32