Nyhetsbrev oktober 2018
Vikten av samverkan
I oktober 2017 startade jag min tjänst som programchef för PiiA. Det har nu gått ett år; ett väldigt händelserikt och lärorikt år. Så varför finns PiiA? PiiA gör industrin modigare! PiiA skapar genom samverkan förutsättningar för en starkare svensk processindustri!
Jag tycker det blir allt mer tydligt att vi går från ett läge där högskolor, universitet och innovationssystem tidigare utvecklade och testade digitalisering och innovationer. Nu tar industrin stafettpinnen. Industribolagen börjar själva driva utvecklingen och testandet och det leder till allt fler lösningar i framkant. Nu börjar man se affärsnyttan med digitaliseringen och industrin räknar allt mer med avkastning på de investeringar man har gjort. Det är viktigt!
Vi ser exempel som hos Boliden där man genom PiiA projekt såsom PIMM, PIMM DMA, och WROOM samverkat med andra (t.ex. ABB, Epiroc, Ericsson, Mobilaris, Volvo CE, RISE, Luleå tekniska universitet, och många fler) har målsättningen att automatisera sin gruvnäring. För att göra det krävs nya teknologier; 5G, positionering, fjärrstyrda maskiner; nya innovativa sätt att arbeta och förhålla sig till affären.
Vi ser även exempel som hos Stora Enso i Skutskär där man arbetat med teknologier från spelindustrin, tack vare flera goda samarbeten och PiiA-projekt börjat utbilda sin personal i en virtuell miljö, vilket gör arbetet betydligt tryggare för alla anställda. I en virtuell miljö uppstår inga fysiska skador och det är fritt fram att begå misstag och våga försöka igen.
Samverkan är vägen framåt. Ni som jobbar inom industrin och dess leverantörer, ta kontakt med närmaste högskola och universitet, utmana utbildningssystemet och påverka för att se till att era framtida anställda har rätt kompetens. Och till alla er som arbetar inom utbildning och forskning; Jag är övertygad om att mer spjutspetsforskning behövs kring alla nya teknologier. Samverka med företag i er omgivning, det är genom samverkan vi skapar mest värde för Sverige.
Nästa utlysning inom PiiA-programmet öppnar under Q1 2019, men redan nu kan ni göra förarbetet; träffa organisationer i er närhet, prata om samverkan och vilka behov som finns för att stärka industrin. Jag och Malin Rosqvist hjälper er gärna i grundarbetet kring att knyta kontakter och hitta industrins behov.
Peter Wallin, programchef PiiA
peter.wallin@sip-piia.se
PiiA Summit 2018 – Ett lyckat arrangemang!
PiiAs årskonferens, PiiA Summit, arrangerades den 4 oktober i Västerås. Under konferensen samlades 120 deltagare från akademi, industri och industrins intressenter. En gedigen talarlista bestående av såväl keynotes från industrin som presentationer från projekt inom PiiA-programmet.
Peter Wallin och Malin Rosqvist från PiiAs programkontor gav en bakgrund till PiiAs verksamhet som nu pågått i strax över 5 år. 220 organisationer har deltagit i 150 PiiA-projekt under åren. Andreas Aurelius och Anna Chiara Brunetti från Vinnova berättade att de strategiska innovationsprogrammen är en hjälp till Vinnova; ett sätt att nå ut till rätt aktörer och ett sätt för industrin att själv driva agendan. Det är PiiAs intressenter som själva driver strategin och utlysningarna; det är ett stort ansvar!
Konferensens presentationer hade flera budskap gemensamt; vi behöver arbeta tillsammans för att klara övergången till digitalisering av industrin, och det är människor som är i fokus! Det stod även klart att genom PiiA har det skapats flera nya samarbeten; och därigenom många resultat, som annars inte skulle blivit av. Tillsammans gör vi industrin modigare!
Läs mer och ta del av talarnas presentationer!
PiiAs styrelse förstärks från life-science området
Det strategiska innovationsprogrammet PiiA har nu fått förstärkning till styrelsen genom den nya ledamoten Anna Renglin Lindh från Recipharm. Med sin breda kompetens från läkemedelsproduktion och bakgrund inom forskning och utveckling har Anna en profil som passar utmärkt med PiiAs mål att bedriva forskning, utveckling och innovationsprojekt som leder till svensk industrinytta.
Anna är född och uppvuxen i Stockholm där hon idag bor med sin man och två barn. Hon är disputerad i ämnet molekulär biologi och har arbetat i flera ledande roller inom biopharma-bolag både i Sverige och utomlands. Stort fokus ligger på affärsstrategier och att förverkliga idéer till bra produkter. Med lång erfarenhet som ledare ser hon hela kedjan från idé till förverkligad produkt eller process. Anna har jobbat med att sätta upp nya processer och anläggningar främst inom vaccintillverkning både i Sverige och utomlands. Hon har även arbetat med verksamhetsflytt och avveckling av verksamheter.
”Annas fokus på utveckling, användarbarhet och kundnytta är tydlig. Jag är mycket nöjd med valberedningens arbete och är säker på att Annas breda kompetens från life science området och hennes erfarenheter som forskare kommer gynna PiiA och processindustrin. Det är viktigt med en bredd i PiiAs styrelse med erfarenheter och nätverk inom alla PiiAs områden. Anna med sina erfarenheter stärker PiiA och jag ser fram emot framtida diskussioner och ett givande samarbete” säger Mikael Dahlgren, styrelsens ordförande.
Anna har en passion för människor och idéer och blev glad över att bidra till PiiAs styrelse. Första gången hon fick kontakt med PiiA-programmet var för att delta som bedömare av PiiAs utlysning under våren 2018. Anna har ett stort intresse för människor och av att arbeta med idéer och omvandla dem till innovationer.
”Sverige är bra på innovation och har en stark innovationskultur. Vi är duktiga på att hitta möjligheter tillsammans med människor och resurser och omsätta idéer till praktik. I PiiA kan vi ytterligare stärka den förmågan och genom branschöverskridande samarbeten öka användbarheten och skapa värde som gynnar svensk industri och skapar nya marknader för Sverige” säger Anna.
PiiA styrelse består av 10 ledamöter och leds av ordförande Mikael Dahlgren från ABB. Styrelsen beslutar om inriktningen på PiiAs utlysningar samt vilka strategiska projekt som ska föreslås till Vinnova som i slutänden står för finansiering av forsknings, utvecklings och innovationsprojekt. Läs mer om PiiAs styrelse.
Smart steel – Innovationstävling för att hitta framtidens stål-id
SSAB och Sandvik Material Technology gör gemensam sak för att hitta framtidens bästa idéer för hur stålprodukter ska kunna spåras genom hela sin livscykel. Tävlingen lanseras inom PiiA-projektet Smart Steel.
SmartSteel Innovation Challenge är lanserat, ett initiativ från SSAB och Sandvik Material Technology som syftar till att hitta nya och spännande idéer om hur stål kan id-märkas. Med unika ”fingeravtryck” på varje stålprodukt öppnas nya möjligheter att till exempel spåra den genom hela dess livscykel. Frågan är bara hur lösningen ser ut. Är den digital, AI-relaterad, består av kemikalier eller är lösningen mekanisk? Både stora och små företag och forskargrupper är nu välkomna att delta i SmartSteel Innovation Challenge. Vinnaren får chansen att utveckla just sin idé i tillsammans med SSAB och Sandvik Materials Technology, med tillgång till båda företagens stora kunskapsbas och internationella kundnätverk. SmartSteel Innovation Challenge är en del i SmartSteel-projektet som är knutet till PiiA, Sveriges strategiska innovationsprogram som finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.
”På SSAB jobbar vi redan med vårt projekt SmartSteel, som vi ser som vårt första steg mot ett ’Internet of Materials’. Vi är helt övertygade om att stål i framtiden kommer att kunna kommunicera sina egenskaper och tillverkningsdirektiv direkt till maskinen som bearbetar stålet. Med den här innovationsutmaningen hoppas vi kunna få fram nya idéer som hjälper oss att snabba på utvecklingen”, säger Niko Korte, ansvarig för SSABs digitala utvecklingsteam.
”Att få fram ett pålitligt fingeravtryck för stål skulle definitivt öppna nya dörrar för oss på Sandvik Materials Technology. Fingeravtrycket skulle fungera som en kvalitetsmärkning, och ge användbar information om till exempel materialet, om säkerhet och hållbarhet”, säger Mattias Klockars, ansvarig för Sandvik Materials Technologies strategiska forskningslabb. ”Vi är väldigt glada över chansen att få innovera tillsammans med andra, och ser mycket fram emot resultatet av den här utmaningen.”
SmartSteel Innovation Challenge organiseras av den nordiska konsultbyrån Spinverse, som specialiserat sig på att driva innovation i öppna miljöer och utveckla radikala idéer till affärer.
”Vårt beprövade koncept med innovationsutmaningar kommer att hjälpa SmartSteel att hitta okonventionella idéer, förfina dem till lösningar som passar behoven och sedan ta det vidare till gemensamma pilotaktiviteter”, säger Markko Heino, senior konsult på Spinverse.
SmartSteel Innovation Challenge är öppen för bidrag till den 2 november 2018.
Delegationsresa till Lissabon, häng med!
Har ditt företag en innovationsidé som kräver samverkan för att realiseras? Är du företagare inom IT, elektronik eller automation? Nu erbjuder Smartare elektroniksystem, det strategiska innovationsprogrammet PiiA och DigitalSweden en möjlighet att följa med en svensk industridelegation till Lissabon den 20-22/11. Läs mer här.
DigiCORE – Nytt labb hos RISE SICS Västerås.
PiiAs värdorganisation RISE SICS Västerås öppnar i december ett labb.
DigiCORE är en fysisk och digital miljö som innehåller teknik, kompetenser och arbetssätt som en organisation kan tänkas behöva för att genomföra en holistisk och hållbar digital omställning. Flera av PiiAs projekt och strategiska initiativ har viktiga roller i uppbyggandet och användandet av labbet.
Invigningen och uppstarten sker i början av december. Kontakta Björn Löfvendahl för mer information.