Kvalitetssäkring
Så är vi snart igenom vårt tvådagarsinternat med Mälardalens högskolas fakultetsnämnd på Haga slott. Nämnden är högskolans organ för att säkra kvaliteten på utbildningen och forskningen där jag är med som extern ledamot, delvis ett arv från min tid på Volvo CE. Högskolan vill säkra att de levererar studenter och forskning på den nivå och inom de områden som näringslivet vill ha.
Förutom det vanliga fakultetsnämndsmötet har vi även haft arbetssessioner kring kvalitetsnivåer och även identifierat utbildningsprogram som vi skulle vilja gräva lite djupare i. Överlag omfattar arbetet en form av intern kvalitetssäkring, där den externa säkringen sedan görs av universitetskanslersämbetet.
Veckan fortsätter med förlängningsansökningar för olika samverkansprojekt som ska lämnas in imorgon. Det rör sig om ett antal projekt som vi skrivit om tidigare, bland andra Den digitala stambanan och 4S. Ett annat projekt är SMIG, en form av testbädd för gruvindustrin där vi bygger upp verkliga miljöer – en kombination av infrastruktur och ”vanlig” projektverksamhet för exempelvis kvalitetssäkring av nya metoder och teknologier utan att störa den dagliga produktionen.
Smart Steel är ett fjärde samverkansprojekt, vilket SSABs Niko Korte också tog upp på PiiA Summit: Towards internet of materials. Det handlar om möjligheten att spåra stålet genom hela värdekedjan, ett unikt ID som följer stålet från smältverket via produktfasen tillbaka till återvinning och nedsmältning. I samband med Smart Steel har vi även en innovationstävling där tanken är att deltagarna ska ”pitcha” sina idéer för en jury i december – här kan du läsa mer och även skicka in ditt bidrag!