Artificiell intelligens
I tisdags var jag precis som Peter Wallin på Ericsson Research Open Day där Sara Mazur bland annat talade om Technologies that drive industry changes. Med det syftade hon på den typ av nya teknologier som industrin måste hitta sätt att förhålla sig till, de som påverkar industrins konkurrenskraft. Under förmiddagens presentationer var det också en presentatör som ställde följande fråga: Hur ska programvara kunna förstå data?
Det är en mycket relevant frågeställning. För att integrera olika system, helt enkelt få dem att hänga ihop bättre, är förmågan att utbyta data avgörande. Det finns många aktiviteter och insatser internationellt där de försöker identifiera dataformat och göra enorma beskrivningar för att underlätta datautbyte. Kan det vara så att AI, artificiell intelligens, skulle kunna vara en central del i lösningen på problemet? Detta genom att systemen själva identifierar vad det är för data de får utifrån sammanhang, härkomst och andra lärdomar. Det kanske kan vara ett sätt att istället för att omdefiniera data använda algoritmer som automatiskt tolkar data; vad det är och hur det kan delas vidare.
Computer Sweden har publicerat ett reportage där Vinnova uttalar sig om en rejäl ökning i finansieringen av AI-relaterade FUI-projekt. Mycket intressant läsning. Den som surfar vidare i ämnet hittar även ett väldigt bra reportage från IDGs TechWorld, där de skriver mer konkret om AI och hur det fungerar. Det bästa med artikeln är att här blir inte AI en oformlig massa utan de beskriver en struktur kring hur vi kan se på AI ur olika perspektiv. Rekommenderad läsning för den som önskar en tydlig översikt.