Sous vide – underbart enkelt
Som för så många andra var helgen som var en riktig julstökshelg. Själv passade jag på att göra julskinka med sous vide, den härliga tekniken som innebär att råvaran placeras i en vakuumtät plastpåse som sedan sänks i ett vattenbad med exakt den temperatur som önskas – ofta relativt låg – och kokar under lång tid. Denna matinnovation har proffskockar använt i många, många år men det är först nu som det blivit tillräckligt prisvärt även för matlagningsnördar som jag själv. Resultatet efter 15-16 timmar med efterföljande griljering beskrivs bäst som underbart. Vi hann även med pepparkaksbak och pepparkakshus, vilket gick hyfsat trots barnens hjälp. Intressant att se hur väl pepparkaksdeg och kristyr kan spridas över stora ytor.
Idag är det PiiA-arbete i Västerås som gäller, men redan imorgon bär det av mot Jönköping. Där ska vi ha ett möte med Swerea SWECAST som redan har två PiiA-projekt, Optipress och Autoprint. Det ska bli intressant. Därefter är det vidare resa mot Malmö som gäller för ett besök hos nätverket Sesam kring automationsfrågor.
För att återkoppla tekniskt till inledningen så är sous vide en väldigt enkel teknik som levererar fantastiskt resultat. Det är värt att tänka på, innovation behöver inte representera det mest avancerade, ibland är det de enkla lösningarna som är bäst. Vi behöver inte alltid gå över bron efter vatten, en tanke att ha med sig i projektarbetet.