Nyhetsbrev juni 2016
Hur kan vi samverka bättre och
identifiera olika aktörers position i floran av aktiviteter?
Så är vi framme vid terminens sista nyhetsbrev och en sammanfattning av vad som hänt den eller de senaste månaderna, en ofta nyttig reflektion. Vi tänker ibland inte på hur långt vi har kommit i PiiA-arbetet på grund av allt arbete med att planera och driva framåt. Några som kommit riktigt långt är Oryx Simulations som du kan läsa om i detta nyhetsbrev. Oryx medverkar eller har medverkat i flera PiiA-projekt och aktiviteter där de har arbetat upp ett bra sätt för samverkan i regionala miljöer samt för att nå internationell närvaro och resultat. Det är ett företag som framstår som en god inspiratör kring hur du kan hitta effektiva former för samverkan med akademi, former för utnyttjande av projektmäklare samt hur du som litet företag genom samarbete med globala aktörer och företag också kan nå en global marknad.
Det har som sagt hänt en hel del under den här terminen, där mycket fokus har legat på digitalisering. Det gäller bland annat PiiAs två utlysningar som båda haft digitalisering som huvudfokus, samtidigt som regeringen via Vinnova och andra aktörer skapat en rejäl attraktionskraft kring vad digitaliseringen kan erbjuda företagen. Det pågår många aktiviteter via olika finansiärer och organisationer och en fråga att ställa är om vi blir alltför splittrade när satsningarna sprids ut över så många. En av PiiAs styrelsemedlemmar sa dock vid senaste styrelsemötet att digitaliseringen troligtvis kommer att vara så genomgripande så att trots att vi nu upplever att vi gör mycket kanske vi i slutänden ändå gör för lite … Kanske vi inte ska stirra oss blinda på att vi gör mycket och med många inblandade, utan mer fokusera på hur vi kan samverka bättre och identifiera olika aktörers position i floran av aktiviteter.
Ledningsgruppen har arbetat med en analys av PiiAs framtida position, närmare år 2020, kopplad till den handlingsplan som kommer att tas fram under hösten för de kommande tre åren. I samband med det gjorde vi en gap-analys och kunde identifiera arbete som borde påbörjas snarast och vi kunde snabbt konstatera att det finns saker kvar att göra efter semestern också … Därför önskar jag alla olika PiiA-deltagare och läsare en god och uppbygglig sommar och semester!
Anders OE Johansson · Programchef PiiA
070-562 52 50 · anders.oe.johansson@sip-piia.se
Oryx Simulations – i teknikutvecklingens centrum
Oryx Simulations AB i Umeå utvecklar simulatorer för utrustning och maskiner inom gruvdrift, bygg och anläggning, skogsbruk och frakt. Genom projekt- och företagssamarbeten adderar de nu ytterligare en dimension i sitt erbjudande: Fjärrstyrning av arbetsmaskiner.
Den nya generationen simulatorer är förhållandevis små och smidiga och kan enkelt användas i kontors- och utbildningsmiljö – det behövs inte längre några industrilokaler. Utbildning och träning i en virtuell miljö som liknar den verkliga sparar både tid och pengar, men erbjuder också ökad säkerhet eftersom inga olyckor kan hända när övningarna sker i en simulator. Idag tillhandahåller de simulatorlösningar till maskintillverkare som Atlas Copco, ABB och Komatsu Forest.
Lösningen som Oryx levererar kan användas gentemot tillverkarnas kunder för utbildning, men även i deras produktutveckling och för marknadsinsatser vid till exempel mässor. Nästa steg är företagets satsning mot Internet 5G och fjärrstyrning av maskiner, bland annat tillsammans med Ericsson och Volvo Construction Equipment.
– Det innebär en enorm exponering för oss som litet företag att medverka i montrarna hos storföretag som Ericsson, säger Oryx grundare Derny Häggström. Senaste året har vi synts på stora mässor från Barcelona i Europa till Las Vegas i USA.
Oryx medverkar även i PiiA-projektet WROOMM (Wireless and remote operation of mobile machines) som utvecklar konceptlösningar för telefjärrstyrda hjullastare, ett projekt som omfattar telefjärrstyrd grävning, trådlös kommunikation, systemaspekter vid övervakning och underhåll av maskiner samt operatörsstationer för fjärrstyrning – där Oryx specialistkunskap implementeras i det sistnämnda. Fokus i projektet ligger på att förbättra anläggningstillgång vid gruvor direkt efter sprängning och vid ventilation genom fjärrstyrning av maskiner för lastning av malm på lastbilar. I projektet deltar, förutom Oryx, också SICS Swedish ICT Västerås, Boliden Mineral, Volvo Construction Equipment och ABB.
Oryx har tillsammans med Ericsson och Volvo CE redan visat på möjligheterna med framtidens industriella teknik vid olika mässor, där de från montern fjärrstyr en grävmaskin vid Volvo CEs anläggning i Eskilstuna. Träningssimulatorn från Oryx har därmed fått ytterligare en dimension.
– Nu används vår träningssimulator också för att flytta grus på riktigt, berättar Derny Häggström.
Fram till nu har det varit främst i konsumentledet som kraven på snabbare nätuppkoppling funnits. Under de kommande åren med självkörande bilar och uppkopplade fabriker kommer kraven att växa också från industrin på ett snabbt, säkert och stabilt mobilnät som klarar av hög datatrafik. Utrullningen av ett första svenskt 5G-nät kommer att dröja ännu några år, Ericsson har talat om runt 2020, men redan nu finns tekniken utvecklad och Oryx är med på banan för att visa hur den kan användas.
– Ericsson satsar på att nå industrin med nätet, det som börjar kallas för det industriella nätet, avslutar Derny. Vi försöker nu arbeta upp affären inom fjärrstyrning och hoppas nå fler avslut under den närmaste tiden.
Användningsområdena förväntas bli mycket stora med den nya tekniken då Internet of Things kommer till industrin; smarta fabriker, elnät och maskiner väntar runt hörnet och att Oryx Simulations finns med så tidigt i utvecklingen kan innebära ett enormt genomslag. ABB använder redan Oryx simulatorer i hamnar i Dubai och Rotterdam för att i dagligt arbete fjärrstyra hamnkranar. Det är kranar som till viss del är automatiserade och självkörande klarar av att hantera gods, men i vissa lägen måste kranoperatören gå in och ta över. Det görs via fjärrstyrning inom hamnområdet, även om det då inte handlar om 5G-teknik. Tekniken är på plats, behoven och användningsområdena är mycket stora och mitt i denna utveckling finns Oryx Simulations med för att bidra med sin teknikdel i den stora förändring som är på gång.
PiiAs nya styrelse och ledningsgrupp
Senaste styrelsemötet var också det första för ett antal av PiiAs nya styrelsemedlemmar. Här följer den nya sammansättningen: Ordförande Mikael Dahlgren (ABB, ny), Kirsti Gjellan (Swedish Orphan Biovitrum), Jonas Bergmark (Midroc Automation), Mikael Walter (Boliden), Trude Andreassen (Borealis), Göran Persson (Siemens), Petra Åhlund (Sandvik IT Services, ny), Maarit Kaskela (Ovako, ny), Torgny Persson (Skogsindustrierna, ny) och Christer Norström (SICS, omvald för ytterligare tre år). Adjungerade är Peter Eriksson och Tommy Schönberg från Vinnova. Ledningsgruppen består fortsatt av Anders OE Johansson (SICS), Susanne Timsjö (SICS), Helena Jerregård (SICS), Bernt Nilsson (Lunds universitet) och Per Levén (ProcessIT Innovations). Dessutom kommer Automation Region att representeras av Mikael Klintberg eller Karolina Winbo.
PiiA Summit – boka in den 9-10 november!
PiiA Summit är mötesplatsen för företag och forskningsparter som vill medverka till strategisk förnyelse inom processindustriell IT och automation. Under en heldag i november fokuserar vi på innovationer, forskningsprojekt och framtidens kompetens. Under PiiA Summit får du möjlighet att:
- Ta del av intressanta resultat och erfarenheter från PiiAs olika forsknings- utvecklings- och innovationsprojekt
- Träffa nya samarbetspartner och inspireras till nya innovationer och tillämpningar
- Utvidga ditt nätverk bland forskare och industri aktiva inom PiiA-området
- Påverka PiiAs områden, utlysningar, satsningar och programledning så att PiiA möter dina viktiga utmaningar.
Vi inleder med middag centralt i Västerås på onsdagskvällen den 9 november för de som kan. Själva heldagskonferensen hålls den 10 november på Expectrum i Västerås. Anders OE Johansson och Susanne Timsjö hälsar dig välkommen och de kommer tillsammans att leda dig genom dagen. Anders OE har varit programchef för PiiA sedan programmets start och lämnar i samband med PiiA Summit över facklan till Susanne som blir ny programchef för PiiA. Konferensen är kostnadsfri men deltagare står för sin egen resa, eventuellt boende och valfri dryck till middagen. Mer information hittar du här – varmt välkommen!
Charlotta Johnsson i Control Process Automation Hall of Fame
Charlotta Johnsson, projektledare för PiiAs strategiska projekt PI-Metrics, blev i april nominerad och sedermera invald i Control Process Automation Hall of Fame, en fantastisk bedrift som vi varmt vill gratulera till. I en hyllningsartikel till Charlotta benämns hon som ”The experiential professor” – en mycket passande titel! Läs hela artikeln här.
Godkända projekt från utlysning fem
Syftet med PiiAs utlysning nummer fem, som stängde den 5 april 2016, var att det skulle initieras och genomföras forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt (FUI-projekt) med fokus på industriell digitalisering som är av strategisk betydelse för dess företags- och forskargruppers utveckling och tillväxt samt, i förlängningen, ska ge stärkt marknadsställning för Sverige inom området. Resultatet blev tio godkända projekt enligt följande (projektnamn, sökande organisation; projektbeskrivning):
- Molnbaserad plattformsstrategi – steg 2, Umeå universitet; möter utmaningar kring framväxande tekniktrender såsom IoT och Cloud Computing och hur dessa tekniker kan passa in i en existerande IT-arkitektur och uppfylla de krav som industrin har
- Hållbar optimeringsbaserad processreglering, KTH; detta projekt har som mål att förbättra förutsättningarna för användningen av optimeringsbaserad återkopplad reglering inom svensk processindustri, speciellt inom pappersindustrin
- Smart feed design for biopharmaceutical production, KTH; focus will in particular be the creation of intelligent model-based tools to develop the culture media and the feed strategies to be used in manufacturing processes of fed-batch and perfusion
- Smarta flöden, SICS Swedish ICT Västerås; the Smart Flows project will enable the anticipated learning machines for the process industry with potential significantly to reduce economic and environmental costs
- ToolTracker – processindustriella möjligheter med digita verktygstracking, SICS Swedish ICT; projektet kommer att implementera och verifiera nya lösningar för att effektivisera och utveckla underhållsarbete och löpande arbete inom processindustrin
- Maskinförmåga hinderdetektion, Föreningen tunga fordon; den övergripande målsättningen är att med utgångspunkt från genomförbarhetsstudiens resultat utveckla prisvärda och robusta sensorsystem för hinderdetektion som uppfyller behoven för arbetsmaskiner
- Digitalisering av råvarulager med hjälp av optisk mätteknik, Adopticum; projekt har ambitionen att nå en lösning som tillmötesgår behovet av inmätning av stora råvaruvolymer
- Energi- och säkerhetsdiagnostik för beslutsstöd i underjordsanläggningar, Mälardalens högskola; detta projekt vill vi skapa ett system som utnyttjar alla befintliga mätgivare i gruvan såväl som på fordonen och koppla olika mätningar till varandra genom simuleringsmodeller för att få fram dels graden av problem, dels lokalisera problemen så nära källan som möjligt
- Åskvarning och objektidentifiering, Umeå universitet; presentation av larm vid varning för lokal åska samt identifieringen av de funktioner och objekt som har den lägsta störningsimmuniteten, det vill säga den minsta motståndskraften för spänningsförändringar i matande elkraft, i en specifik anläggning
- Preventor – digitaliserad processlägebeskrivning, Acosense; målet med projektet är utveckla ett analysverktyg som digitaliserar och visualiserar olika driftlägen i en komplicerad industriell produktionsprocess.
Robotdalen Innovation Award 2017
Den internationellt orienterade Robotdalen Innovation Award riktar sig till entreprenörer, innovatörer, nystartade företag samt forskare och doktorander från hela världen som har idéer, koncept eller lösningar med kommersiell potential och banbrytande teknik. För att stärka den innovativa aspekt kommer extrapoäng att delas ut till tävlande som har övervägt hur deras idéer kan kommersialiseras och hur de resulterande produkterna skapar nya användarfördelar i samhället eller inom industrin. Maximalt tre vinnare delar på 300 000 kronor; varje vinnare erhåller 100 000 kronor, där 40 000 kronor är prispengar och 60 000 kronor kan användas för att utveckla konceptet i samarbete med Robotdalen. Tävlingsansökan ska lämnas in senast den 1 november 2016 och kommer att utvärderas av en extern jury med omfattande kommersiell kompetens. Mer information hittar du här.